O parte dintre români aleg să țină post. Pentru a trece mai ușor peste această perioadă, aceștia apelează la ajutorul unor anumite produse de post. Însă, specialiștii vin cu un anunț îngrijorător și suțin că acestea nu sunt atât de bune pentru sănătatea noastră. Foarte multe produse din Lidl, Kaufland, Carrefour și alte magazine pot fi toxice pentru sănătatea voastră.
Postul Sfinților Petru și Pavel a început. Foarte mulți români care țin post riscă să-și pună sănătatea în pericol. De vină, ar putea fi chiar preparatele din anumite magazine. Acestea conțin numeroși aditivi alimentari, în cantități deloc neglijabile de zahăr și sare. De asemenea, există și întrebări serioase legate de ingredientul principal din care sunt preparate produsele.
„Consumatorii care aleg să prepare o gustare de post cu pâine, pate vegetal, margarină, halva, un suc tip ceai sau un lapte de soia și o gumă de mestecat, vor consuma instant până la 50 de E-uri. De pildă, pâinea conține până la 4 E-uri, pateul vegetal ajunge până la 13 E-uri, margarina atinge până la 6 E-uri, halvaua are până la 3 E-uri, un suc tip ceai atinge până la 8 E-uri, un lapte de soia are până la 5 E-uri, iar o gumă de mestecat ajunge până la 11 E-uri,” avertizează InfoCons.
Printre aditivii nelipsiți din produsele de post se numără: acidul ascorbic, aditiv alimentar din categoria antioxidanților, regăsit în mod natural în majoritatea fructelor și legumelor. De asemenea, foarte mulți producători optează pentru folosirea acidului citric în produsele de post. Acest aditiv este întâlnit și în dulciuri, jeleuri, bomboane și fructe congelate, fiind foarte solubil în apă.
Specialiștii atrag atenția și asupra consumului de sare. Într-o gustare compusă din pâine, pate de post, margarină, halva, lapte de soia și suc tip ceai se găsesc până la 5,58 grame de sare. Cantitatea recomandată de OMS este de 5 grame de sare. Astfel, numai dintr-o gustare putem consuma porția recomandă de Organizația Mondială a Sănătății.
Cercetările recente au scos la iveală faptul că un consum excesiv de sare poate duce la creșterea nivelului de sodiu în sânge, care ajunge să se acumuleze în corp și să cauzeze inflamație. Când celule sunt afectate, sistemul imunitar poate avea de suferit. Un sistem imunitar slăbit nu ne va putea apăra cum trebuie în fața anumitor boli.