Un studiu al University College London publicat în „PLOS Climate” a ajuns la o concluzie alarmantă. Concluzia studiului vorbește despre schimbarea drastică care va avea loc în întreaga lume. Alerta dată de specialiști în urma studiului i-a pus pe mulți pe gânduri. Citește mai departe și vezi care este concluiza acestui studiu.
Studiul realizat de universitatea britanică vorbește de creșterea temperaturilor globale careva afecta modelele de migrație umană. În ultimul deceniu, valurile de căldură au devenit mai frecvente și mai extreme. Fără a merge mai departe, 2022 a fost al cincilea cel mai cald an înregistrat, potrivit unei analize NASA. Bill Nelson, administratorul NASA , a explicat că „încălzirea climei noastre își lasă deja amprenta: incendiile se intensifică, uraganele devin mai puternice, secetele fac ravagii, iar nivelul mării crește.”
Pentru a clarifica relația dintre creșterea temperaturilor și migrații, o echipă de cercetători condusă de Rita Isso a analizat documente și rapoarte științifice. Marea majoritate a studiilor evaluate de experți reflectă efectele negative suferite de migranți asupra sănătății, cum ar fi stresul termic.
Vezi și: Orașele care vor fi sub apă până în 2030. Încălzirea globală e de vină
Cercetarea indică, de asemenea, că oamenii suferă mai mult de consecințele căldurii atunci când locuiesc în zone cu infrastructură slabă . Concluziile noului studiu indică faptul că, aproape sigur, căldura influențează modelele de migrație umană.
Oamenii de știință precizează că nu au fost efectuate analize pentru a determina care este „pragul de temperatură” de la care oamenii pot migra în siguranță . În schimb, ei propun dezvoltarea unor noi modele care să permită compararea factorilor de mediu și a efectelor căldurii.
„Migrația este un răspuns de adaptare valabil la căldura extremă. O parte din motivul pentru care nu există o temperatură fixă la care oamenii vor migra este instituirea unor măsuri de adaptare care să limiteze consecințele căldurii extreme, așa cum vedem în locuri precum UEA, unde aerul condiționat este utilizat pe scară largă. Cu toate acestea, de multe ori, cei mai săraci și cei mai marginalizați continuă să fie vulnerabili la temperaturile extreme, inclusiv migranții”, explică aceștia, potrivit revistei „Semana”.
Și adaugă că este necesar să se stabilească o „politică decisivă pentru a limita încălzirea globală într-o direcție ascendentă, prin reducerea emisiilor de carbon și a altor gaze cu efect de seră”. Mai trebuie menționat că cercetări ale Universității din Washington și ale Universității Harvard indică faptul că stresul termic „extrem de periculos” va fi mai frecvent în 2100. Apoi, expunerea la niveluri periculoase prin indicele de căldură va crește între 50% și 100% în multe regiuni ale lumii.