08 iun. 2023 | 11:40

Staţiunea de pe litoral care s-a transformat într-o fantomă. Avea mare succes în anii ’70, dar a ajuns o ruină a Ciprului, nu mai locuieşte nimeni acolo

Turism
Staţiunea de pe litoral care s-a transformat într-o fantomă. Avea mare succes în anii '70, dar a ajuns o ruină a Ciprului, nu mai locuieşte nimeni acolo
„În acest moment suntem aproape de punctul în care vom începe procesul de redeschidere.”

Indiferent de ce colț de lume ai alege pentru a-ți petrece un sejur la mare, o să auzi de vechi stațiuni care astăzi au ajuns ruine, din varii motive. Astăzi vă propunem să vorbim de o astfel de stațiune, care avea mare succes în anii ’70, dar a ajuns o ruină a Ciprului. Este vorba de celebra stațiune Varosha, considerată la vremea sa o adevărată bijuterie.

Cum a ajuns stațiunea Varosha din Cipru o ruină

Povestea acestei stațiuni a anilor 70, începe odată cu ocuparea de soldații turci timp de aproape o jumătate de secol, perioadă în care fostul oraș balnear cipriot Varosha a ajuns în ruine. Cunoscut sub numele de Marash în limba turcă, orașul este situat în Republica Turcă a Ciprului de Nord, o entitate recunoscută doar de Ankara.

De asemenea, aici se află una dintre cele două baze militare turcești de pe insulă. Conform unei rezoluții a ONU din 1984, Varosha trebuie să fie returnat proprietarilor săi originali. Dar nici autoritățile cipriote grecești, nici administrația cipriotă turcă nu au luat măsuri pentru a aplica această decizie.

Vezi și: Stațiunea de pe litoralul românesc care a înflorit în vara 2022. A fost modernizată complet și mâncarea este foarte ieftină

Situată pe coasta de est a insulei mediteraneene Cipru, Varosha a devenit un oraș fantomă prins în timp. Există o reprezentanță auto plină de mașini din 1974 și magazine cu moda anilor ’70 în vitrine, cel puțin așa au spus cei puțini care s-au aventurat în zona restricționată din Varosha.

După ce Ciprul a fost împărțit în 1974 în nordul cipriot turc și sudul cipriot grec, locuitorii din fostul cartier balnear Varosha din orașul Famagusta au fost nevoiți să fugă, iar zona a devenit parte a zonei tampon a ONU, cunoscută sub numele de Linia Verde. O rezoluție de securitate din 1984 a ONU a interzis reinstalarea, astfel încât singurele persoane care au fost în mod legal în interiorul zonei acum îngrădite sunt militarii turci.

În 2020 a fost redeschisă stațiunea

În urmă cu trei ani, într-o dovadă de bună credință, Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN) a deschis două dintre străzile din Varosha pentru vizitatori. Acestea au devenit o atracție turistică, cu închirieri de biciclete, cafenele, locuri de joacă și un teren de volei pe plajă la poalele clădirilor goale aflate în pragul prăbușirii. Potrivit Ankarei, de la redeschiderea parțială a Varoshei, în 2020, peste 400.000 de vizitatori au mers pe străzile sale.

Vezi și: Localitatea din Europa care nu a mai fost locuită de 46 de ani. Acum se schimbă totul: va fi redeschisă

Printre aceștia se numără adesea foști locuitori ai orașului, ciprioți greci care speră să se întoarcă într-o zi la casele și proprietățile lor. Deoarece rezoluția ONU din 1984 nu este aplicată, foștii locuitori își duc cazurile la Comisia pentru proprietăți imobiliare, o instanță din cadrul RTCN. Însă proprietatea lor asupra terenurilor din Varosha este contestată de o fundație religioasă musulmană, Evak, care pretinde că este singurul proprietar al orașului. Aceasta are documente care datează din 1571, când Imperiul Otoman a cucerit insula, pentru a-și susține pretențiile.

Varosha ocupă un loc special în negocierile dintre cele două părți ale insulei

Orașul, pe lângă faptul că și astăzi este unul din motivele de tensiune dintre Cipru și Turcia, este reprezentativ și pentru una dintre cele mai mari provocări la adresa reunificării Ciprului, și anume exproprierea și proprietatea asupra terenurilor. Dar, în 2020, 46 de ani mai târziu, Ersin Tatar, prim-ministrul Republicii Turce a Ciprului de Nord, sau RTCN, spera să redeschidă zona pentru public.

Vezi și: Orașele din lume care acum sunt locuri fantomă. Surprizele mari de pe listă

În perioada sa de glorie, Varosha a găzduit 25.000 de locuitori și a atras vizitatori din întreaga lume la începutul anilor 1970, atrăgând nume mari precum Elizabeth Taylor, Richard Burton și Brigitte Bardot în cele 12.000 de camere de hotel.

„În acest moment suntem aproape de punctul în care vom începe procesul de redeschidere. În opinia mea, totul este pregătit… Valul s-a schimbat și o nouă pagină a fost întoarsă.

Marash se află pe teritoriul RTCN. Nimeni nu ni-l poate lua. Continuăm pe calea noastră de succes”, a declarat Tatar în 2020 pentru televiziunea de stat turcă TRT, potrivit CNN.

Deși în 2020 nu a fost publicat niciun calendar, Tatar declara că viitoarele alegeri ar putea întârzia planurile, dar acesta se angaja să readucă atracția turistică populară de odinioară, cunoscută sub numele de Marash în limba turcă, la reputația sa anterioară de stațiune de lux.

Vezi și: Stațiunea din Grecia unde avioanele aterizează lângă plajă. Trec la câțiva metri de oameni

Soarta stațiunii de la malul mării a fost stabilită după ce forțele militare turcești au ripostat după o lovitură de stat a guvernului grec la 15 iulie 1974. În prezent, zona recunoscută de Turcia ca aparținând RTCN, Varosha, nu este singurul oraș abandonat în urma tensiunilor dintre Turcia și Grecia. În Turcia, comunitatea din Kayakoy se află, de asemenea, în ruine după un schimb de populație din 1923 între musulmanii greci și creștinii turci.

Digisport.ro
Răsturnare de situație în cazul Simonei Halep
Stirile PROTV
Ce au găsit cercetătorii sub „ghețarul Apocalipsei”. Indică un potențial dezastru pentru întreaga planetă
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Sorin Bontea, juratul de la MasterChef, n-a prea trecut pe la școală: Am citit câteva cărți
Spynews.ro
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Cum este raiul în realitate: relatarea unui reputat neurochirurg care a intrat în comă. „A fost dovada incontestabilă a realității experienței mele”
BZI.ro
Irina Columbeanu este o domnișoară elegantă! Cum arată dormitorul ei din vila în care locuiește
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Laura Cosoi arată TOP la 42 de ani: decoleteu adânc, rochie mulată și transparentă și asta nu e tot. Are patru copii, dar i-a lăsat mască pe mulți cu silueta ei
Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Medana, replică tranșantă pentru Larisa Uță, fosta soție a lui Alin Oprea! Ce spune artistul: „Suportă cu greu, săraca”
Click.ro
„UE și-a pierdut mințile. Este un gest sinucigaș”. Moscova despre ajutorul european acordat Ucrainei
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Serialul care face furori în toată lumea. Declarații exclusive ale actorilor
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
Cutremur în România. Victor Ponta a primit verdictul. Ce au ordonat judecătorii
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
A ÎNCEPUT a DOUA RECALCULARE! MARIUS BUDĂI anunță ce ADEVERINȚE TREBUIE ADUSE
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro