26 mai 2023 | 15:09

Poţi fi amendat dacă circuli cu bicicleta pe trotuar? Cazul unei mame din Braşov a devenit viral printre internauţi

Utile
Poţi fi amendat dacă circuli cu bicicleta pe trotuar? Cazul unei mame din Braşov a devenit viral printre internauţi
„Agentul mi-a spus că circul cu bicicleta pe trotuar. Păi, unde altundeva să circul cu copiii?”

Te gândești să mergi cu bicicleta în următoarea vacanță? Poți descoperi avantajele vaste ale închirierii unei biciclete în locul unei mașini. Alegerea acestui mijloc de transport te va ajuta, în cele din urmă, să profiți la maximum de vacanță. Dar cum azi ne-am propus să vorbim de mersul pe bicicletă în oraș, am zis că este cazul să aflii dacă poţi fi amendat dacă circuli cu bicicleta pe trotuar, ca în cazul unei mame din Braşov care a devenit viral printre internauţi.

Motive pentru a alege bicicleta în locul transportului public, sau al mașinilor

Atunci când mergi cu bicicleta într-un loc nou, nu ai întotdeauna posibilitatea de a folosi tehnologia sau un taximetrist local pentru a te orienta. Cu toate acestea, faptul de a nu avea mereu nasul îngropat într-un GPS sau într-o hartă online poate fi un lucru bun.

Vezi și: Înşelătorie nouă în Capitală. Cum sunt păcăliţi bucureştenii care merg cu bicicleta, aşa rămân fără bani în portofel

Atunci când pedalezi pe cont propriu, trebuie să te bazezi pe simțul tău natural de orientare, ceea ce te poate ajuta cu adevărat să vă îmbunătățiți abilitățile de navigare. În același timp, ai și câteva motive în plus pentru a alege bicicleta, după cum urmează:

Întâlnești oameni cu aceleași interese

Ciclismul poate fi un sport social incredibil de distractiv, mai ales dacă te alături unui grup. Alăturarea la un tur de ciclism este o oportunitate fantastică de a cunoaște un grup divers de oameni.  Într-un autobuz sau într-o mașină, este posibil să poți întâlni câțiva colegi de călătorie în timpul navetei, dar probabil că vei găsi mult mai multe lucruri în comun cu colegii cicliști. Poți lega prietenii în legătură cu experiențele de ciclism și cu echipamentul preferat, precum și să discuți despre aventurile de călătorie, totul în timp ce te distrezi vizitând obiectivele turistice.

Te aproprii mai mult de natură

Libertatea și entuziasmul pe care le simți în timp ce mergi pe bicicletă nu se compară cu niciun alt mijloc de transport. Poți vedea cu adevărat orașul așa cum o fac localnicii, fără a fi constrâns de interiorul unei mașini sau al unui autobuz. Mersul pe bicicletă îți permite să mergi într-un ritm confortabil și să-ți faci timp pentru a explora toate împrejurimile naturale.

Vezi și: Singura insulă din Europa unde nu există asfalt. Oamenii merg cu bicicleta ca să o păstreze sălbatică

Atunci când ai nevoie de o pauză, poți să-ți scoți pantofii și să te bucuri de iarba moale în picioarele goale. Spre deosebire de restricțiile impuse de condusul pe autostradă sau în detrimentul colegilor de drum, vei avea posibilitatea de a observa și de a te bucura de lucruri mărunte pe care nu le-ai fi observat niciodată în interiorul unei mașini, cum ar fi animalele sălbatice, plantele și peisajele, ceea ce-ți va oferi o conexiune mult mai profundă cu locul pe care îl explorezi.

Ajungi să economisești mai mult timp

Deși parcurgerea unor distanțe lungi pe bicicletă poate dura mult timp, este opțiunea ideală pentru vizitarea obiectivelor turistice într-un oraș sau localitate aglomerată. Poți parcurge distanțe care sunt plictisitoare dacă mergi pe jos, și vei putea, de asemenea, sări peste cozile din trafic și vei putea evita bătăile de cap legate de găsirea și plata parcărilor.

Vezi și: Pistă de biciclete în valoare de 1,3 milioane de euro. Ce oraș din România va beneficia de acest proiect

De asemenea, mersul pe bicicletă este adesea mai rapid decât mersul cu autobuzul, deoarece nu va trebui să mergi și să aștepți în stațiile de autobuz și nici să petreci timp în așteptarea autobuzului în timp ce acesta colectează și lasă oameni la diverse destinații.

Cu bicicleta poți să reduci costurile de călătorie

Unul dintre cele mai mari beneficii ale călătoriei cu bicicleta este suma de bani pe care o economisești. Închirierea unei biciclete este mult mai ieftină decât închirierea unei mașini sau cumpărarea mai multor bilete de autobuz. Poți călători cât timp dorești oriunde, fără să-ți rupi bugetul de călătorie.

Vezi și: Amenzi uriașe pentru românii care merg cu trotinetele auto. Gafa care se pedepsește aspru

În majoritatea orașelor europene, precum și în cele din România, au apărut și pistele dedicate bicicliștilor, dar, cel puțin în România, unii nu le folosesc și, din obișnuiță, merg tot pe trotoar. Dar, se pune întrebarea, mai ales acum, „Poţi fi amendat dacă circuli cu bicicleta pe trotuar?”, iar răspnsul ni-l dă cazul unei mame din Braşov care a devenit viral printre internauţi.

Poţi fi amendat dacă circuli cu bicicleta pe trotuar?

Așa cum spuneam anterior, în aproape toate marile orașe din România, la decizia administrațiilor locale, au apărut pistele dedicate bicicliștilor pe carosabil, precum și semne distinctive de avertiszare a zonelor unde bicicliștii au voie să circule. Dar, poate din comoditate, sau din obișnuință, mulți optează în a merge cu bicicletele pe trotuar, printre ceilalți pietoni, și nu de puține ori generându-se și evenimente neplăcute.

Vezi și: Amendă de până la 1.200 de lei pentru șoferii din România. Greșeala care se plătește scump

Este și cazul unei mame din Braşov, care a decis să-și scoată copilașii la o plimbare cu bicicleta. Numai că, în loc să circule pe pista desemnată pentru asta, femeia din Brașov a decis că cel mai sigur este trotuarul, și fără a avea sisteme de avertizare sonore și avertizări luminoase. Cazul a devenit viral printre internauţi, după ce aceasta a decis să-și spună pățania cu polițiștii de la circulație pe internet.

„Agentul mi-a spus că circul cu bicicleta pe trotuar. Păi, unde altundeva să circul cu copiii? Că pe stradă nici eu nu prea mai am curaj, dat fiind traficul din oraş.

Mi s-a atras atenţia că trotuarul este pentru pietoni şi, dacă sunt pe trotuar, atunci trebuie să împing bicicleta, iar pe carosabil pot circula doar persoane trecute de 14 ani”, povestește femeia din Brașov.

Vezi și: Noi modificări în Codul Rutier! Ce se întâmplă cu amenzile date până acum bicicliștilor

Deși întrebat agentu de poliție pe unde s-ar putea plimba, iar răspunsul a fost „în parc”, femeia i-a amintit acestuia că nici în parcuri nu mai este voie cu bicicleta, următorul răspuns al agentului fiind „atunci circulați cu mașina sau pe jos”.

Finalul poveștii este că, în cele din urmă, agentul a aplicat legea, dâmndu-i un avertisment femeii, conform legislației în vigoare, iar purtătorul de cuvânt al poliției din Brașov a și justificat decizia agentului:

„În conformitate cu prevederile articolului 161, alin. (1) din Anexa la H.G. nr. 1.391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, „Se interzice conducătorului de bicicletă sau trotinetă electrică, după caz: c) să circule pe trotuare, cu excepţia cazului când pe acestea sunt amenajate piste pentru biciclete; […].

Poliţiştii braşoveni acţionează în permanenţă în vederea asigurării unui climat optim de ordine şi siguranţă publică, precum şi pentru prevenirea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere”, a precizat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Braşov.

Concluzie

Chiar dacă îți place să te plimbi cu bicicleta, este important să ții cont și de legislație, mai ales acolo unde, din păcate, nu beneficiezi de pistele speciale pentru biciclete. Nu de alta, dar riști să pățești ca brașoveanca despre care tocmai am relatat.

Parteneri
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Decizie fără precedent a BEC. Un candidat la președinție trebuie să șteargă toate materialele de promovare online
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Ana Morodan, sfaturi de afaceri pentru Bianca Drăgușanu. În ce domeniu ar putea vedeta să dea lovitura
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Șoferii din România NU mai pot face ITP. Anunțul RAR venit azi, 21 noiembrie
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Alertă MAXIMĂ lângă România! Rusia a pus O ȚARĂ NATO pe LISTA ȚINTELOR
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro