Noi modificări în Codul Rutier! Ce se întâmplă cu amenzile date până acum bicicliștilor

Noi modificări în Codul Rutier! Ce se întâmplă cu amenzile date până acum bicicliștilor
Noi modificări în Codul Rutier! Ce se întâmplă cu amenzile deja date bicicliștilor?

Un nou proiect de lege care a fost adoptat miercuri, 27 noiembrie, de către Camera Deputaților. Ce arată acesta și ce se va întâmpla cu amenzile date până acum bicicliștilor? Cum vor fi încadrate?

Cod Rutier: Schimbări pentru bicicliști! Ce se întâmplă cu amenzile de până acum?

Ieri, 27 noiembrie, s-a adoptat un proiect de lege de către Camera Deputaților. Acesta arată că amenzile aplicate bicicliștilor vor fi încadrate într-o clasă mai mică de sancțiuni decât până acum. În acest context, amenzile vor scădea considerabil. Propunerea legislativă care are în vedere drumurile publice trebuie aprobată de Klaus Iohannis pentru aprobarea și publicarea mai departe a sa în Monitorul Oficial.

Inițiativa aferentă prevere că amenzile contravenționale pentru bicicliști să treacă de la clasa de sancțiuni III la II. Acest lucru înseamnă o scădere a amenzilor de la șase-opt puncte-amendă la patru-cinci puncte-amendă. La momentul actual, amenzile contravenționale aplicate bicicliștilor sunt între 870- 1.160 de lei, iar după schimbarea clasei de sancțiuni acestea vor fi cuprise între 580 și 725 de lei.

Noi modificări în Codul Rutier. Ce se întâmplă cu amenzile bicicliștilor?
Noi modificări în Codul Rutier. Ce se întâmplă cu amenzile bicicliștilor?

Sancțiuni ale contravențiilor:

– clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă;
– clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amendă;
-clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă;
-clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă;
clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă.

Documentul oficial

Art. 14. – In circulația pe drumurile publice bicicleta trebuie să fie:

a) prevăzută cu dispozitiv de frânare eficace;

b) prevăzută cu un sistem adecvat, funcțional, de direcție;

c) dotată cu sistem de avertizare sonoră; se interzic echiparea și folosirea sistemelor de avertizare sonoră specifice autovehiculelor;

d) echipată în față cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate cu lumina de culoare roșie și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeași culoare;

e) echipata cu elemente sau dispozitive care, în mișcare, formează un cerc continuu, fluorescent- reflectorizante de culoare portocalie fixate pe spițele roților.