24 mai 2023 | 14:02

Ce a făcut Putin când a văzut o hartă a Imperiului Rus: ‘Ucraina nu a existat înainte de URSS’

Politică Externă
Ce a făcut Putin când a văzut o hartă a Imperiului Rus: ‘Ucraina nu a existat înainte de URSS’
„În general, Ucraina este un stat foarte complicat.” - Vladimir Putin (summit NATO, București 2008)

Istoria lumii este plină de controverse, de informații trunchiate pe alocuri, dar și de fapte concrete, precum crearea imperiului bolșevic, cunoscut sub numele de URSS, în 1922, sub conducerea lui Vladimir Ilici Lenin. Dar, prima tentativă imperială avea loc prin crearea cnezatului kieavean, sau Rusia kieveană, exact pe actualul teritoriu al Ucrainei. Cât despre existența unui stat independent ucrainean, recent Vladimir Putin declara că „Ucraina nu a existat înainte de URSS”.

Istoria Ucrainei unde lucrurile nu sunt niciodată atât de simple

Una dintre interpretările numelui „Ucraina” este „zonă de frontieră”, iar conform instoricilor, acest lucru trebuie luat în serios. Istoria modernă a Ucrainei ca stat independent s-a rezumat la câțiva ani tumultuoși ai unei Republici Populare Ucrainene șubrede, între prăbușirea Imperiului Rus în 1917 și consolidarea Uniunii Sovietice în 1920.

Conform unei hărți realizate în secolul al XVII-lea, mai exact în 1856, Imperiul Rus de la acea vreme avea o mare acoperire teritorială, iar conform acestei hărți, nu existau granițe clare care să delimiteze Imperiul Rus și un eventual stat independent al Ucrainei (vezi imaginea din galerie). O altă hartă, publicată în 1920 în revista franceză „Le petit Journal”, (vezi harta în galerie), arăta teritoriul României, precum și granițele acesteia, iar acestea erau învecinate cu Imperiul Rus, condus de țarul Nicolae al II-lea Romanov.

Vezi și: Vladimir Putin şi-a desemnat înlocuitorul. Securitatea Rusiei, cea mai importantă pentru liderul rus

Ulterior, după 1922, încorporarea sa în Uniunea Sovietică, ca una dintre republicile constitutive inițiale ale acesteia, a reprezentat o etapă importantă pe calea suveranității naționale. Această încorporare a stabilit granițele teritoriale, i-a recunoscut pe ucraineni ca naționalitate titulară a republicii și, timp de 70 de ani, a oferit liderilor comuniști ai republicii un grad substanțial de autonomie, care a crescut în timp, în ceea ce privește guvernarea internă a teritoriului lor.

Ucraina post-sovietică și-a construit o identitate națională în jurul memoriei Holodomorului, foametea de la începutul anilor 1930, care este considerată de actualul stat ucrainean și de unii istorici drept o pedeapsă pe care Stalin a aplicat-o intenționat ucrainenilor. Dar, cu toate astea, au existat, fără îndoială, capitole negre în istoria Ucrainei sovietice, ca și a Uniunii Sovietice în general.

Vezi și: Motivul pentru care Putin a atacat Ucraina, dezvăluit. Totul despre planurile liderului de la Kremlin legate de „lumea rusă”

Reacția lui Putin la harta Imperiului Rus din secolul al XVII-lea: „Ucraina nu a existat înainte de URSS”

Așa cum spuneam, există o hartă imperială de la începutul secolul al XVII-lea, realizată în Franța de către Clement Cruttwell, care prezenta granițele de la acel moment. Vladimir Putin, aflat într-o vizită la Curtea Constituțională a Rusiei, conform presei de stat, a primit cadou o copie acestia, afirmând la acel moment că „Ucraina nu a existat înainte de URSS” și că ei nu au încetat niciodată să fie oamenii noştri”.

Vezi și: Vladimir Putin va sfârşi ca Nicolae Ceauşescu? Un apropiat al liderului rus, dezvăluiri uluitoare: „Nu crede în nimic în afară de putere”

Aceeași declarație, dar cu alt ton și în alt context, Vladimir Putin avea să o afirme în 2008, aflat la București la Summit-ul NATO, când Ucraina și Georgia, două state care au fost parte integrantă din URSS, vroiau să-și depună candidaturile pentru a intra în NATO. Într-o întâlnire cu președintele america de atunci, G.Busch, Vladimir Putin spunea că „Ucraina nu a fost niciodată un stat de sine stătător!”

Summit-ul NATO de la București, din 2008, și declarația lui Putin

Așa cum spuneam, la patru ani de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică, pe fondul unor tensiuni deja existente în zonă, mai-marii NATO luau decizia de a ține unul din cele mai importante summit-uri ale acelor zile la București, fiind invitați toți șefii statelor membre, președintele Federației Ruse, și cei ai celor duoă state posibile candidate, Ucraina și Georgia.

Vezi și: „Putin are un plan diabolic: va intra în Moldova şi Georgia, apoi în Polonia.” Previziunea unui parapsiholog care va îngrozi omenirea

În urma acestor întâlniri, și a discursului susținut atunci de Putin, NATO nu demara procedurile de acceptare a celor două națiuni în alianță. Ba mai mult, Putin avea o demonstrație de forță, intrând cu armata sa în Georgia. Dar, referitor la Ucraina, în cadrul discursului de la București, Vladimir Putin accentua ideea că Ucraina nu a existat înainte de URSS ca stat independent:

„În general, Ucraina este un stat foarte complicat. Ucraina, în forma în care există în prezent, a fost creată în perioada sovietică, și-a primit teritoriile de la Polonia – după cel de-al Doilea Război Mondial, de la Cehoslovacia, de la România – și în prezent nu au fost încă rezolvate toate problemele din regiunea de frontieră cu România de la Marea Neagră.

Apoi, a primit teritorii imense de la Rusia în estul și sudul țării. Este o formațiune statală complicată. Dacă introducem în ea problemele NATO, alte probleme, s-ar putea să punem statul la limita existenței sale. Acolo au loc probleme politice interne complicate. Ar trebui să acționăm, de asemenea, cu foarte multă atenție.

Nu avem niciun drept de veto și, probabil, nici nu pretindem că îl avem. Dar vreau ca noi toți, atunci când decidem astfel de probleme, să realizăm că acolo avem și interesele noastre. Ei bine, șaptesprezece milioane de ruși trăiesc în prezent în Ucraina. Cine ar putea afirma că nu avem interese acolo? În sud, în sudul Ucrainei, în totalitate, sunt doar ruși.”, declara Vladimir Putin la București, ca mai apoi, pe 8 august 2008, forțele rusești să invadeze Georgia, marcând începutul primului război al secolului XXI în Europa.

Vezi și: Putin a urlat la George Bush la un summit NATO: „Ucraina este nimic”

Concluzie

Decizia de a invada Ucraina a fost doar a lui Vladimir Putin, ca un mesaj de forță, posibil, pentru apropierea NATO de granițele sale. Sondajele de opinie din Rusia de dinaintea invaziei sunt un ghid nesigur pentru viitor. Nu este clar dacă tânăra generație post-sovietică, în special tinerii bărbați susceptibili de recrutare militară, vede Ucraina și orientarea sa occidentală actuală în același mod ca și cei mai în vârstă. Războaiele și actele de agresiune din trecut ale lui Putin pe scena internațională, precum Georgia, Cecenia, sau Crimeea, i-au sporit popularitatea acasă, dar au fost războaie de succes. Până acum, aventura rusă în Ucraina nu pare a fi un succes.

Parteneri
Ce trebuie să porți în buzunar de Sfinții Mihail și Gavriil pentru a avea succes pe toate planurile
Redactia.ro
Fructul care e o adevărată bombă calorică. Ne îngrașă și e echivalentul a 600 grame de carne de vită
Click.ro
Ce l-ar fi supărat pe Iohannis. Poliția maghiară intervine cu explicații
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
'În fața camerelor, zâmbet. În spate...' Bursucu, dezvăluiri despre latura nevăzută a Andreei Marin. Au lucrat 3 ani împreună! Ce se întâmpla când camerele de filmat se opreau
Unica.ro
Se lasă ger crunt în România. Temperaturile scad alarmant
EVZ.ro
Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului 2024. Ce se face pe 14 noiembrie
Spynews
Elena Udrea nu mai scapă! Decizia este definitivă
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Mediaflux
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Lala, primele declarații după anunțul că este însărcinată. Ce a spus viitoarea mămică
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro