În 2008 liderii mondiali erau în fierbere, ca urmare a declarațiilor liderului de la Kremlin, cu precădere de cele legate de Georgia. Tot atunci, ca urmare a escaladării situației, se lua decizia de a se organiza Summit-ul NATO de la București. Toți liderii lumii occidentale, în frunte cu George Bush aveau să vină la București pentru a încerca detesnionarea situației cu Rusia lui Vladimir Putin. Din păcate lucrurile aveau să eșueze, ulterior Putin ocupând Georgia. Tot atunci au avut loc și discuții în spatele ușilor închise, între cei doi puternici lideri, Bush și Putin. Este momentul în care liderul de la Kremlin vorbește pentru prima dată despre Ucraina și despre posibilele sale intenții de a cuceri acest stat. De altfel, șase ani mai târziu, în interviurile acordate celebrului regizor american Oliver Stone, Putin dădea primele semne despre o posibilă invazie în Ucraina.
Pe fondul tensiunilor dintre Rusia și NATO, pe marginea intenției de aderare la Alianța Nord-Atlantică a Georgiei și a Ucrainei, Vladimir Putin avea să dea primele semne că-și dorește ocuparea statului georgian. Liderii Alianței luau atunci decizia de a se întâlni la nivel înalt, la București, în cadrul Summit-ului NATO din 2008.
Înainte de Summit, George Bush promitea în aprilie 2008, fiind în vizită oficială la Kiev, că va face presiuni pentru ca Ucraina și Georgia să fie autorizate să înceapă procesul de aderare la NATO, în ciuda rezistenței Rusiei și a scepticismului membrilor europeni ai alianței.
În aceeași vizită, fostul președinte american declara că Moscova nu are dreptul de veto asupra ofertelor celor două state ex-sovietice. El a mai adăugat că nu există nicio legătură între ambițiile lor și un sistem american de apărare antirachetă planificat în Europa.
Washingtonul a făcut mult timp presiuni pentru ca Ucraina și Georgia să primească Planuri de acțiune pentru aderare (MAP) la summitul de la București.
În tot acest timp Rusia denunța aceste oferte pe motiv că NATO se amestecă în sfera sa de influență, iar Franța declara că se va opune acordării MAP celor două state ex-sovietice. Dar Bush și-a subliniat hotărârea de a susține cererile.
„Națiunea dumneavoastră a luat o decizie îndrăzneață, iar Statele Unite susțin cu tărie cererea dumneavoastră. La București, săptămâna aceasta, voi continua să fac clară poziția Americii. Noi susținem MAP pentru Ucraina și Georgia.
Ajutarea Ucrainei să se îndrepte spre aderarea la NATO este în interesul fiecărui membru al alianței. Va contribui la progresul securității și libertății în această regiune și în întreaga lume.”, declara Bush într-o conferință de presă alături de președintele ucrainean Viktor Iușcenko, preluat de Reuters.
Simțind sfidarea din partea președintelui american, Vladimir Putin era cât pe ce să nu mai onoreze vizita de la Summit-ul NATO de la București, dar în cele din urmă s-a prezentat la discuții.
În afară de întâlnirile oficiale, Putin a avut mai multe întâlniri private, în spatele ușilor închise, cu liderii Alianței. Majoritatea discuțiilor au fost legate de Georgia și Ucraina și faptul că nu-și dorea ca cele două state să intre în NATO.
Conform unui apropiat al președintelui american, cea mai tensionată discuție privată a fost chiar cu omologul său american, existând un moment în care Putin, discutându-se despre Ucraina, și-ar fi pierdut cumpătul, răstindu-se la președintele american:
„Pe de altă parte, când a fost vorba de Ucraina, Putin a fost într-un acces de furie. Întorcându-se către Bush, el a spus: ăsta nici măcar nu este un stat”. Preşedintele rus şi-a pierdut calmul proverbial. „Ce este Ucraina?
O parte din teritoriile sale este Europa de Est şi o parte, care este de remarcat, i-a fost dăruită de noi! Trebuie să-mi spui ce este Ucraina, pentru că nu ştiu. Ucraina este nimic.”, declara pentru ziarul Kommersant o sursă internă din delegaţia unei ţări NATO.
Deși președintele american George Bush pleca cu o doză de optimism cu privire la detensionarea situației, lucrurile aveau să se schimbe anul următor, când în august 2009 Putin avea să invadeze Georgia.
Cât despre actuala situație din Ucraina, mai mulți analiști declarau că invazia ar fi fost plănuită încă de acum 7 ani, iar semnele ar fi fost date în interviurile acordate de Putin celebrului regizor american Oliver Stone în 2014 și 2015.