17 mai 2023 | 15:48

Ce se va întâmpla cu școala în care a învățat Nicolae Ceaușescu. Decizia autorităților a reușit să revolte tot Scorniceștiul

Diverse
Ce se va întâmpla cu școala în care a învățat Nicolae Ceaușescu. Decizia autorităților a reușit să revolte tot Scorniceștiul

Deși ne aducem aminte de acest nume cu câte un fior rece pe șira spinării, în cele din urmă face parte din istoria noastră, fie că vrem, fie că nu. Asta înseamnă că, indiferent de această situație, în orice țară din această lume, istoria trebuie asumată și nu renegată, inclusiv prin păstrarea anumitor edificii istorice. Dar, în cazul de față, situația este alta. Am aflat ce se va întâmpla cu școala în care a învățat Nicolae Ceaușescu, iar decizia autorităților a reușit să revolte tot Scorniceștiul. Vezi despre ce este vorba.

Momemtul „Nicolae Ceaușescu” și greșelile istoriei

Cu mult timp înainte de a știi ce va reprezenta comunismul bolșevic, și ulterior cu față umană, pentru România, marele Nicolae Iorga făcea o premoniție, valabilă pentru toată lumea, nu numai pentru români. Iorga spunea că „Un popor care nu-si cunoaste trecutul e condamnat sa-l repete”.

Cu alte cuvinte, fie bună, fie rea, orice perioadă din istoria unei civilizații trebuie, în cele din urmă, asumată. Mergând mai departe, și parafrazâțnd cele enunțate de marele istoric român, am putea spune că „cei care-și reneagă istoria, ajung să facă aceleași greșeli ca și predecesorii”.

Amândouă paradigmele i se pot aplica inclusiv fostului dictator Nicolae Ceaușescu, care a încercat să șteargă o parte a istoriei României, dar și predecesorilor săi, după 1990, care au încercat să renege acest episod dramatic de 70 de ani de comunism, dar și originile lor, tot comuniste.

Atât în România, cât și celelalte state est-europene, scăpate de sub ghiara URRSS-ului, au încercat să înlăture atât edificii, cât și monumente istorice ale aceleor perioade, iar asta ar putea duce (conform celor enunțate anterior), la repetarea unor greșeli impardonabile. Așa ajungem la acest moment, și la decizia autorităților din localitatea în care se năștea Nicolae Ceaușescu, Scornicești.

Autoritățile locale spun ce se va întâmpla cu școala în care a învățat Nicolae Ceaușescu

În urmă cu 105 ani, mai exact în 1918, într-o micuță localitate din județul Olt, avea să se nască cel care avea să devină unul din cei mai huliți dictatori comuniști, alături de Mao Tzedung, Brejnev, și mulți alți lideri politici comuniști. La momentul 1918, Scornicești, căci despre ea este vorba, era un cătun mic, cu o populație săracă și extrem de mică ca număr.

După accederea la putere a fiului Scorniceștiului, localtiatea avea să înflorească, ba chiar să devină oraș. Dar, poate puțină lume știe că, pe lângă Nicolae Ceaușescu și Vasile Bărbulescu (demnitar comunist), orașul Scornicești a mai dat României un pictor, pe Ion Popescu Negreni, o actriță, Cornelia Lazăr Turianu, dar și un fotbalist al CFR-ului, și anume Emil Dică.

Vezi și: Legătura neştiută între moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou şi căderea lui Nicolae Ceauşescu. Greşeala pe care a făcut-o fostul dictator

Astăzi, atât casa în care Nicolae Ceaușescu s-a născut, precum și alte asemenea vestigii au rămas în paragină, deși ar fi putut, la fel de bine, să devină atracții turistice. Ba mai mult, autoritățile locale au decis ce se va întâmpla cu școala în care a învățat Nicolae Ceaușescu.

Conform unei decizii luate de Primăria Scornicești, clădirea școlii în care învăța în clasele primare fostul dictator va deveni azil de bătrâni, școala până la acest moment fiind unul din puținele muzee din oraș.

„Este o dezamăgire pentru noi şi o mare parte dintre locuitorii oraşului Scorniceşti”

Decizia autorităților a reușit să revolte tot Scorniceștiul, având în vedere că parte din membrii Primăriei SCornicești,d ar și locuitorii din oraș spun că ar fi fost mai bine dacă ar fi rămas muezu, așa atrăgând totuși turiștii în zonă.

„Este o dezamăgire pentru noi şi o mare parte dintre locuitorii oraşului Scorniceşti. S-a renunţat la clădirea muzeului pentru nimic. Imobilul are undeva la 743 de metri pătraţi şi un teren de 2.700 de metri pătraţi. Este la intrarea în oraş, până în clădirea fostei societăţi de confecţii `Gama`, pe strada care duce către stadion.

A fost acordată prin concesionare de către consilierii PNL, pe 49 de ani, cu o valoarea de 1.037 de euro pe an. Asta înseamnă o chirie de 438 de lei, pe lună.

Şi la un apartament, chiar şi în Scorniceşti, o chirie este probabil mai mare decât atât. În plus, clădirea este o emblemă a localităţii. Se face azil de bătrâni”, a declarat consilierul local Ionuț Pîrvu, potrivit realitateadeolt.net.

Vezi și: Secretul rușinos al lui Nicolae Ceaușescu. Dictatorul l-ar fi asasinat pe cel care a ajuns să afle ce i s-a întâmplat

Conform justificării Primpriei Scornicești, s-a ajuns la această decizie ca uramre a stării avansate de degradare a clădirii, neexistând fondurile necesare pentrua fi făcut cu adevărat muzeu, iar primarul declară că „Eu nu ştiu să fi funcţionat vreodată ca muzeu. A fost o şcoală, unde într-adevăr a învăţat fostul dictator Nicolae Ceauşescu”.

Parteneri
Iubita lui Silviu Prigoană, dezvăluiri incendiare după moartea milionarului. Ce decizie au luat copiii afaceristului
Redactia.ro
Ce secret ascunde biserica din România unde află mormântul lui Arsenie Boca. Care este programul de vizitare al mănăstirii care are o istorie fascinantă
Click.ro
Mesajul Germaniei pentru Putin: Retrageți-vă trupele din Ucraina și începeți negocierile cu Kievul
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Băieții cei mari au făcut 'fortăreață' în jurul tatălui lor. Cum l-au onorat pe Silviu Prigoană în ultimul lui drum spre casă
Unica.ro
Vremea vine cu alte mari surprize. Nici meteorologii nu se mai așteptau
EVZ.ro
Probleme în familia Ancăi Serea! Unul dinte băieții ei a ajuns la spital: ”Dureri mari în piept” | FOTO
Spynews
Ordin UE. România, nevoită să aplice legea. Anunț pentru cine cumpără online
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
SE TERMINĂ RĂZBOAIELE! DONALD TRUMP a dat vestea cea mare!
Mediaflux
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Primele declarații ale Mihaelei Botezatu după moartea lui Silviu Prigoană. Ce se întâmplă cu fiii: ”Știm ce i-ai făcut lui tati”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro