În zona de vest a României există locuri demne de intrat, dacă putem spune așa, în „Cartea Recordurilor”. Așa că, ne-am gândit să inițiem un nou articol din ciclul „Turist prin țara mea!” și să vorbim despre locul din România în care apa care iese din pământ atinge 70 de grade Celsius, și care era o perlă a regiunii pe vremea lui Ceauşescu. Citește mai departe și vezi despre ce loc de vis este vorba.
Pentru românul de rând, încă de pe vremea lui Ceaușescu, unele dintre cele mai populare stațiuni din România erau și sunt și azi stațiunile balneare. Astăzi, România are aproape 70 de stațiuni balneare, datorită numărului mare de izvoare termale din întreaga zonă a țării. Pe lângă stațiuni, mai există șiizvoarele termale, izvoare naturale cu temperaturi ale apei mai mari decât cele din jurul lor, rezultat al proceselor „canice”.
De obicei, temperatura apei unui izvor fierbinte este de 20 și chiar de 63 de grade, sau chiar mai mult peste temperatura aerului, mai ales în zona vulcanică activă. Aici, datorită acestor fenomene, apa se încălzește prin contactul cu magma aflată la diferite adâncimi și este bogată în minerale care ajung la suprafață.
România are multe izvoare termale, principalele situându-se în partea de vest a țării. Cele mai importante exploatări geotermale sunt de la nord la sudul Transilvaniei, în Satu Mare, Tâșnad, Marghita, Săcuieni, Salonta, Curtici sau în Lovrin, Tomnatic, Sânnicolau Mare, Jimbolia și Timișoara. Așa ajungem să vorbim astăzi despre locul din România în care apa care iese din pământ atinge 70 de grade Celsius.
Pentru cei care nu știu, Băile Tășnad se află în județul Satu Mare, loc în care, așa cum spuneam anterior, există un număr important de izvoare termale de o calitate excepțională, aici apa fiind la fel de pură ca apa din Munții Bucegi, iar calitățile terapeutice ale acestor izvoare este recunoscută de extrem de mulți ani.
Băile Tășnad, conform specialiștilor, este locul unde se află cele mai mari izvoare termale din România, descporirile fiind făcute în 1978, în urma forării unui puț de captare a apelor termale. Forarea s-a făcut la 1.324 de metri adâncime, iar pe acel loc avea să fie consturită așa-numita Zonă de Agrement, care funcțioeanză și astăzi, la 45 de ani de la construirea ștrandului termal.
Datele hidrografice arată că la Băile Tășnad apele termale au o temperatură record, de 72 de gade, iar mineralizarea totală a acestor ape este de 9,84g/l. Predominantă este, mai spun specialiștii, clorura-bicarbonatată-sulfatată dar și cea sodică-calcică-magneziană.
Tot aici maie xistă și alte ape termale, dar cu temperaturi ceva mai mici, cuprinse între 3- și 40 de grade, fiind vorba de apa din bazinele active de la Băile Tășnbad, iar afecțiunle care pot fi tratate aici sunt destul de multe, de la preartroze și până la afecțiuni dermatologice.
Din punct de vedere istoric, Tășnad datează încă din perioada neoliticului, conform descoperirilor arheologice de aici, iar în timp a recunoscut o dezvoltare fără precedent, încă de pe la 1021, conform primelor consemnări scrise de Nicolaus Mester Tasnadi plebanus.
Istoricii reamintesc că Tășnad a avut parte și de o perioadă tulbure, în noiembrie 1616, când avea să fie distrus de Gabriel Bethlen, și ulterior, în 1658, când tătarii au mărșăluit spre Oradea.
Dacă nu ai ajuns la Băile Tășnad, poate ar fi timpul să faci cunoștință cu locul, cu apele termale și izvoarele de aici, și, de ce nu, cu zona județului Satu Mare. Merită să fii pentru câteva zile „Turist prin țara mea!”.