De cele mai multe ori, alegem să gătim cantități mai mari decât consumăm la o singură masă, iar resturile ajung ținute în frigider, putând fi savurate și în următoarele zile. Este o soluție ce ne câștigă timp și energie, dar care nu este recomandată mereu. Află, din rândurile de mai jos, care sunt alimentele pe care nu trebuie să le reîncălzești niciodată.
Cel mai probabil, în frigiderul fiecărui român există acum cel puțin o portție din mâncarea preparată sau comandată cu câteva zile în urmă. Cele mai multe produse nu se alterează dacă sunt ținute la rece și pot fi reîncălzite și consumate mai târziu fără nicio emoție. Este important să știm că regula nu este universal valabilă.
Există totuși alimente pe care nu trebuie să le reîncălzești niciodată, care ar trebui mâncate la nu mai mult de 24 de ore de la momentul în care au fost pregătite. Dacă nu, pot cauza diferite probleme de sănătate.
Deschidem lista cu banalul cartof. În general, acest produs bogat în amidon este păstrat la temperatura camerei, ceea ce favorizează dezvoltarea unei toxine periculoase pentru organismul uman – Clostridium botulinum – care poate declanșa botulismul, o afecțiune în care sunt afectate structurile sistemului nervos: creierul, măduva spinării, nervii.
Te-ar putea interesa și: Alimentele pe care Anca Țurcașiu nu le consumă deloc. Așa își menține silueta de invidiat la 53 de ani
Al doilea pe listă este spanacul. Dacă nu este reîncălzit corect, acest aliment ce aduce o serie de beneficii pentru organism poate cauza listerioză, o infecție ale cărei simptome sunt adesea confundate cu ale gripei: înțepenirea gâtului, febră, dureri de cap și uneori convulsii.
Orezul nu lipsește nici el de pe listă. Pe boabele de orez se poate dezvolta Bacillus Cereus, o bacterie ce nu este distrusă în timpul gătirii. Dacă este ingerată, provoacă toxiinfecții alimentare.
„O bacterie care nu este distrusă la temperaturi ridicate, poate rezista până la 100 de grade și peste, iar cu aceste cicluri de reîncălzire putem face ca sporii să germineze și să înceapă să apară compuși toxici, toxine, care ne pot provoca gastroenterita.
Nu are niciun rost să numărăm zilele de când sunt în frigider sau de câte ori le reîncălzim, este suficient să facem asta o singură dată pentru apariția compușilor ce pot provoca probleme de sănătate. Cel mai bine este să consumăm orezul în ziua în care a fost preparat”, a explicat Beatriz Robles, tehnolog alimentar.
Te-ar putea interesa și: Cum să slăbești rapid cu ‘dieta minții’. Alimentele pe care să le consumi, de fapt