07 mai 2023 | 19:27

Detergenții vor fi interziși la sticlă sau pungă de plastic? Ce se pregătește în Uniunea Europeană

Știri generale
Detergenții vor fi interziși la sticlă sau pungă de plastic? Ce se pregătește în Uniunea Europeană
Detergenții vor fi interziși la sticlă sau pungă de plastic? Ce modificări au fost propuse de către comisarii Uniunii Europene.

Comisarii Uniunii Europene au făcut o propunere care, pentru unii, ar putea fi surprinzătoare: detergenții vor fi interziși la sticlă sau pungă de plastic? Despre ce măsuri este vorba și cum ar putea să fie achiziționate astfel de produse de la magazine, inclusiv în România, poți afla în rândurile de mai jos.

Detergenții vor fi interziși la sticlă sau pungă de plastic?

Toate gospodinele trebuie să cunoască aceste detalii! Comisarii Uniunii Europene vor să propună interzicerea comercializării detergenților de rufe în ambalaje din sticlă sau din plastic. Totul, în circumstanțele în care nivelul de poluare este foarte mare în cazul statelor membre ale blocului comunitar.

Poluarea cu plastic – și nu numai – este una dintre cele mai mari probleme globale, astfel încât reducerea deșeurilor din plastic a devenit o prioritate pentru Bruxelles. Unele state și regiuni au pus deja în aplicare restricții privind materialele plastice și încurajează reciclarea lor, în cadrul unor noi politici naționale.

În prezent, liderii europeni discută despre interzicerea comercializării detergenților de rufe la sticlă sau pungă de plastic, așa cum se întâmplă în prezent, pe fondul a două motive. Primul are legătură, așa cum am explicat în rândurile de mai sus, cu reducerea nivelului de poluare.

Cum ar putea să cumpere românii detergenți de la magazin

Dan Trifu, de la Fundația Eco-Civica, a explicat că recipientele folosite la momentul actual, în România, în cazul detergenților pentru haine, nu se reciclează, ci se pierd în natură. De altfel, țara noastră are cea mai slabă rată de reciclare a deșeurilor din toată Uniunea Europeană, sub 15 procente.

„Aceste ambajale folosite la detergenţi nu se reciclează. Şi, mai mult, acele capsule pe care le folosim, din plastic, se dizolvă în apă în microparticule care pun în pericol fauna acvatică. Sunt găleţi întregi, are câte 15 kg o găleată de plastic care nici nu se mai reciclează. Se pierde în natură”, a spus Dan Trifu, de la Fundația Eco-Civica, într-o intervenție la Observator News.

Al doilea motiv pentru care se ia în calcul interzicerea comercializării detergenților în ambalaje din sticlă sau plastic are legătură cu costurile. În magazine, inclusiv în cele din țara noastră, produsele prezintă și un preț „ascuns”, care se plătește de către client pentru recipientele pe care le achiziționează.

În cazul în care propunerea ar primi aprobare din partea guvernelor statelor membre ale Uniunii Europene și a Parlamentului European, detergenții ar urma să fie cumpărați – inclusiv în România – sub formă lichidă, conținutul fiind depus într-un recipient ce aparține clientului.