Una din cele mai periculoase organizații tip mafiot, ‘Ndrangheta, a primit cea mai mare lovitură dată împotriva Mafiei din Italia. O amplă operațiune a poliției a vizat miercuri membri ai puternicei mafii italiene ‘Ndrangheta în Germania și în alte câteva țări europene. Numai în Germania, peste 1.000 de ofițeri de poliție au luat parte la raiduri. Conform informațiilor, Raidul polițiștilor a făcut prăpăd, au confiscat tone de droguri și s-au executat aproximativ 30 de mandate de arestare.
Autoritățile din Italia, Franța, Spania, Belgia și Portugalia au efectuat simultan raiduri în cadrul operațiunii comune coordonate de Europol și Eurojust, la cererea procurorilor antimafia din Italia. Poliția italiană a declarat că, în total, 108 mandate de arestare au fost executate în cadrul operațiunii internaționale, marea majoritate în Italia.
La Bruxelles, 13 persoane au fost arestate și au fost efectuate 25 de percheziții domiciliare, a anunțat agenția belgiană de presă Belga, citând procurorul general. ‘Ndrangheta, cu sediul în Calabria, în sudul Italiei, este considerată unul dintre cele mai mari și mai puternice sindicate criminale din Europa.
Vezi și:Din ce câștigă mafia siciliană cei mai mulți bani. Afacerea care depășește traficul de droguri
Procurorii din orașele germane Düsseldorf, Koblenz, Saarbrücken și Munchen, precum și birourile de investigații penale din landurile Bavaria, Renania de Nord-Westfalia, Renania-Palatinat și Saarland au vorbit într-un comunicat de presă comun despre o acțiune de amploare în toată Europa.
Aproximativ jumătate dintre ofițerii germani desfășurați au fost în acțiune în Renania de Nord-Westfalia și Renania-Palatinat. Aproximativ 100 de proprietăți au fost percheziționate, inclusiv case, apartamente, birouri și alte spații comerciale din cele două state vestice.
În Saarbrücken, în Saarbrücken, Saarbrücken, au fost percheziționate o casă rezidențială și un sediu comercial al unui bărbat de 47 de ani, precum și un sediu închiriat de acesta în Saarlouis. Bărbatul însuși a fost arestat în Italia.
Conform informațiilor furnizate de autoritățile germane, un alt bărbat căutat din Saarland a fost de asemenea arestat în Italia. Giovanni Bombardieri, procurorul șef al regiunii Reggio Calabria, a vorbit despre „poate cea mai importantă operațiune cu cea mai mare cooperare de până acum” în lupta împotriva crimei organizate, vorbind, de asemenea, despre o „zi foarte specială”.
Procurorul Giuseppe Lombardo a raportat, în cadrul unei conferințe de presă la Reggio Calabria, că în timpul anchetei și al raidului au fost confiscate aproximativ 23 de tone de cocaină. În același timp, el a calculat o valoare de piață de aproximativ două miliarde de euro, iar Ministrul german de interne, Nancy Faeser, a calificat raidurile și măsurile luate împotriva grupului mafiot italian drept „una dintre cele mai mari operațiuni desfășurate până în prezent în lupta împotriva crimei organizate italiene”.
„Prin măsurile coordonate la nivel european de astăzi, autoritățile de aplicare a legii au dat o lovitură serioasă ‘Ndrangheta”, a adăugat Faeser.
Ministrul de interne al landului Renania-Palatinat, Michael Ebling, s-a alăturat lui Faeser, spunând „Astăzi a fost trimis un semnal clar: Nu există loc în Europa pentru crima organizată”.
Între timp, un reprezentant al Partidului Verzilor a declarat că operațiunea, deși are o influență uriașă, indică lacunele din securitatea germană. Întinderea acestor grupuri criminale este enormă, a declarat Marcel Emmerich, reprezentantul Verzilor în Comisia de Interne a Parlamentului. Brutalitatea lor și rețelele lor reprezintă un risc de securitate încă subestimat, a adăugat el.
„De-a lungul deceniilor, Germania a devenit un refugiu sigur pentru miliardele mafiote, spălarea de bani și evaziunea fiscală. Raidurile nu trebuie să ascundă faptul că organizațiile mafiote italiene continuă să își desfășoare afacerile brutale în Germania, în mare parte nedetectate”, a adăugat deputatul.
El a spus că este important să rămânem hotărâți în această privință, să consolidăm investigațiile structurale și capacitatea de analiză a autorităților de securitate. Cei vizați sunt acuzați, printre altele, de spălare de bani, evaziune fiscală, fraudă și contrabandă cu droguri.
Potrivit Biroului Federal al Poliției Criminale din Germania (BKA), ‘Ndrangheta este în prezent cel mai relevant grup mafiot cu o poziție dominantă pe piața europeană a cocainei, care încearcă să își extindă teritoriul și „să își exercite influența asupra comunităților de imigranți calabrezi”, a declarat BKA într-un comunicat.
Considerată cândva o versiune mai puțin organizată a Cosa Nostra siciliană, ‘Ndrangheta a ajuns să devină nu numai cea mai puternică mafie din Italia, ci și una dintre cele mai mari și mai sofisticate organizații criminale din lume. Alcătuită dintr-o rețea de ‘ndrina, sau clanuri, care își are rădăcinile în Calabria, se crede că sindicatul încasează anual 60 de miliarde de dolari, ceea ce echivalează aproximativ cu PIB-ul Croației.
Interesele grupului acoperă tot spectrul de activități economice, de la întreprinderi în aparență legale în domeniul construcțiilor, al energiei verzi și al gestionării deșeurilor până la scheme criminale care implică fraudă, șantaj, corupție la nivel înalt și trafic de persoane și arme.
Cu toate acestea, studiile academice au sugerat că drogurile reprezintă cea mai mare sursă de venit a ‘Ndrangheta, grupul controlând unele dintre cele mai profitabile rute de trafic din lume. Potrivit unei estimări a parlamentului italian, organizația ar putea domina peste 80 % din comerțul european cu cocaină, iar agenții săi au fost detectați în porturi importante de pe aproape toate continentele.
‘Ndranghetisti sunt, de asemenea, cunoscuți de mult timp ca spălători de bani pricepuți, navigând cu ușurință în sistemul financiar global și folosind structuri complexe de proprietate și legi privind secretul financiar pentru a ascunde originea averii lor.
„Ndrangheta se numără printre cele mai bogate și mai puternice grupuri de crimă organizată la nivel global. Are o poziție dominantă pe piața europeană a cocainei datorită relațiilor excelente cu producătorii și reproduce în străinătate copii perfecte ale structurilor sale operaționale.
‘Ndrangheta și-a dovedit în mod repetat abilitatea de a se infiltra în mediile politice și economice și capacitatea sa remarcabilă de corupție.”, conform Europol & Guardia di Finanza.
Legenda ‘Ndrangheta susține că organizația poate fi urmărită până în secolul al XVI-lea, odată cu sosirea în Italia a trei cavaleri spanioli care au fondat apoi așa-numitele Societăți de Onoare: Mafia siciliană, Camorra napoletană și ‘Ndrangheta calabreză.
Cu toate acestea, FBI susține că ‘Ndrangheta a fost formată în anii 1860, când un grup de nelegiuiți sicilieni a înființat o bază în Munții Aspromonte din Italia, un peisaj accidentat care oferea o acoperire ideală pentru banditismul care îi făcuse să fie alungați din ținuturile lor siciliene.
Documentele istorice ale tribunalelor din Calabria arată că, la începutul anilor 1900, ‘Ndrangheta devenise rapid o parte integrantă a vieții rurale calabreze și o preocupare din ce în ce mai mare pentru autoritățile locale. Deși activitățile sale se întind în prezent pe tot globul, inima grupului, și baza de putere căreia toți membrii trebuie să-i plătească tribut, rămâne în Calabria.
La fel ca multe cuvinte din dialectul calabrez, se crede că ‘Ndrangheta provine din limba greacă, care este încă vorbită în unele zone din sudul Italiei. Este posibil să fie înrudit cu termenul andragathía, care a fost tradus în mod variabil ca referindu-se la o societate de bărbați cu onoare, eroism sau virtute bărbătească, și este înrudit cu andrangathō, care înseamnă „a se angaja în acțiuni militare”.
Conform datelor furnizate în timp de autorități, se știe că ‘Ndrangheta poate fi împărțită, în linii mari, în două straturi. La vârf se află Crimine, consiliul suprem al organizației. Sub acesta se află Mandamenti, care include trei organisme care corespund diferitelor districte din Calabria.
Componentele de bază ale Mandamenti sunt ‘ndrina, clanurile familiale din care face parte fiecare dintre membrii organizației. Autoritățile au remarcat capacitatea stranie a sindicatului calabrez de a reproduce copii perfecte ale structurilor sale operaționale în străinătate, potrivit Europol și Guardia di Finanza din Italia.
Organizația tinde să se instaleze în noi teritorii folosind aceeași ierarhie urmată acasă. De asemenea, se concentrează pe infiltrarea pe termen lung în structurile economice și administrative locale. Această strategie de colonizare în străinătate este o mare parte din ceea ce diferențiază ‘Ndrangheta de alte grupuri de tip mafiot, potrivit Europol.
Este dificil de determinat adevărata amploare a apartenenței la ‘Ndrangheta, în parte pentru că relativ puține persoane care părăsesc organizația cooperează cu autoritățile, în comparație cu alte grupuri de crimă organizată din Italia. Statisticile compilate de sistemul judiciar italian în 2008 au sugerat că, în timp ce existau aproximativ 1.000 de trădători asociați cu Cosa Nostra și mai mult de 2.000 care au părăsit până la acel moment Camorra, doar 42 de ‘Ndranghetiști erau cunoscuți pentru că au rupt omerta, sau jurământul de tăcere.
În plus, este foarte adesea dificil pentru cei din exterior să facă distincția între membrii oficiali și agenții care sunt doar asociați cu organizația, astfel încât estimările privind dimensiunea organizației variază foarte mult, între 5.000 și 10.000 la nivel mondial.
În ciuda rădăcinilor sale rurale calabreze, aceasta este o organizație bine adaptată la o epocă globalizată. Printre interesele ‘Ndrangheta se numără deturnarea de fonduri publice, trucarea contractelor, frauda, care vizează adesea subvențiile UE sau scutirile fiscale pentru vânzările transfrontaliere, extorcarea, jocurile de noroc, traficul de persoane și de arme, inclusiv gestionarea ilegală a facilităților pentru refugiați, infracțiuni de mediu, cum ar fi depozitarea deșeurilor toxice, și scheme de corupție la nivel înalt.
Atât de mare este amploarea întreprinderilor lor, încât procurorii și experții mafioți avertizează că grupul profită chiar și de pe urma pandemiei Covid-19, sustrăgând fonduri de la inițiativele de sănătate publică din Calabria și acordând împrumuturi de tip cămătărie întreprinderilor cu probleme de lichidități din întreaga Italie. În ceea ce privește drogurile, controlul sindicatului asupra portului italian Gioia Tauro îi permite să se hrănească din unele dintre cele mai profitabile rute de droguri dintre Europa și America.
Reportajele OCCRP au analizat anterior presupusul rol al fiicei unui ‘Ndranghetist în contrabanda cu narcotice prin Africa de Vest și ascensiunea la rang de vedetă a locotenentului Dominico Pelle, precum și mecanismele interne ale rețelelor ‘Ndrangheta din Belgia și Slovacia. De asemenea, au dezvăluit modul în care grupul a ajutat cartelul Sinaloa din Mexic să se extindă pe piața europeană.
Documentele procurorilor italieni au arătat modul în care calabrezii s-au infiltrat în sectorul maltez al jocurilor de noroc și s-au angajat într-o schemă transfrontalieră sofisticată de TVA pentru a spăla profiturile ilicite și au fost examinate rețele complexe de participații corporative din Luxemburg care au legături cu grupul. Continuând munca jurnalistului de investigație Jan Kuciak, care a fost ucis, OCCRP a arătat, de asemenea, cum ‘Ndrangheta a creat legături strânse cu membri influenți ai guvernului slovac, asigurându-și ulterior exploatații agricole importante în această țară.