26 aug. 2022 | 21:08

Clinică medicală din Capitală, cercetată într-un dosar de trafic de organe. Ar fi importat ilegal sute de cornee

News
Clinică medicală din Capitală, cercetată într-un dosar de trafic de organe. Ar fi importat ilegal sute de cornee

Clinică medicală din Capitală, cercetată într-un dosar de trafic de organe! În ultimii ani, succesul transplantului de organe crește constant. Cu toate astea, diferența dintre cererea și oferta de organe continuă să se mărească brusc. 15-30% dintre pacienții din Europa mor pe listele de așteptare ca urmare a lipsei cronice de organe, spun datele statistice. Traficul de organe a ajuns la cote alarmante, de altfel cazul despre care vorbim, vine să certifice acest aspect. Conform procurorilor, o clinică medicală din Capitală este cercetată într-un dosar de trafic de organe. Procurorii spun că ar fi importat ilegal sute de cornee.

Traficul de organe, în creștere în Europa de Est

Organizațiile criminale internaționale au identificat acest decalaj de care scriam la început. Este unul profitabil și fac presiuni asupra persoanelor aflate în sărăcie extremă, în special în țările din Europa de Est, pentru a recurge la vânzarea organelor lor.

Această situație ridică o serie de întrebări etice. Prima ar fi, ar trebui ca cei săraci să asigure sănătatea celor bogați? O altă întrebre este, ar trebui ca prețul reducerii sărăciei să fie sănătatea umană? Sau, arr trebui ca sărăcia să compromită demnitatea și sănătatea umană?

Multe dintre aceste întrebări au devenit subiect de dezbateri la nivel european, iar cazurile de trafic de organe cresc vertiginos, în timp ce autoritățile încă dezbat fenomenul.

Clinică medicală din Capitală sub lupa procurorilor. Este cercetată într-un dosar de trafic de organe

Tendințele recente din unele țări din Europa de Vest de a adopta legi mai puțin restrictive, care ar permite o mai mare libertate de acțiune pentru donarea de organe de la persoane vii neînrudite și, prin urmare, pentru abuzuri, sunt foarte îngrijorătoare.

Un astfel de caz, că tot vorbeam de legislație permisivă, relatat de procurori, implică o bancă de organe din Italia și o clinică medicală din București.

Conform primelor date din dosar, s-au adus la clinica bucureșteană, nu mai puțin de 300 de cornee, în mod ilegal, spun procurorii din sectorul 1 al Capitalei:

„În perioada 2019-2021 o clincă medicală și administratorul acestuia, la diferite intervale de timp și realizarea aceleași rezoluții infracționale, au introdus pe teritoriul României țesuturi de origine umană, respectiv un număr semnificativ de cornee, fără autorizația specială emisă de Agenția Națională de Transplant.”, anunță procurorii de caz, conform Gândul, specificând că sunt implicate cel puțin două persoane, care ar fi adus ilegal în România cele 300 de cornee.

Concluzie

Traficul de organe, ca și traficul de ființe umane sau de droguri, este determinat de cerere. Combaterea acestui tip de infracțiune nu ar trebui să rămână responsabilitatea exclusivă a așa-numitelor „țări donatoare” din Europa de Est.

Parteneri
Cine este românca aleasă cea mai frumoasă femeie din Italia. Luisa va reprezenta țara de adopție în concursul internațional
Redactia.ro
Lacomii care își umplu farfuriile cu vârf la All Inclusive, obligați să mănânce tot sau primesc amendă
Click.ro
Povestea unei românce condamnată la moarte de medicii din Bacău și salvată în Turcia. „Acolo nu s-a rostit cuvântul «moarte»”
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Wow, ce rochie! Românca Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, apariție de senzație într-o ținută Dolce & Gabbana / FOTO
Unica.ro
Hackerii vă pot lăsa cu conturile goale. Cum fură în câteva secunde
EVZ.ro
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Spynews
Taxă obligatorie în România. Se impune o nouă majorare: În mod cert, e loc de creştere
Capital.ro
Imagini fabuloase din casa Andreei Raicu! Vedeta locuiește doar cu Honey și a investit o avere în vila de lux. Terasa, mare cât un teren de baschet, e amenajată ca în Bali
Avantaje
Putin e GATA de RĂZBOI cu NATO! Anunțul serviciilor SECRETE
Mediaflux
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Ce a transmis influencerul Adrian Elicopter de luptă după ce a fost acuzat că a fost prins beat la volan și că a fugit de Poliție
Antena 1
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Shtiu.ro