27 apr. 2023 | 09:25

Amenzi de până la 30.000 de lei pentru aceşti şoferi. Ce nu mai au voie să facă, legea care aduce mari schimbări

Utile
Amenzi de până la 30.000 de lei pentru aceşti şoferi. Ce nu mai au voie să facă, legea care aduce mari schimbări
Europa Centrală și de Est este un focar de fraudă „kilometrică”

Componentele contrafăcute pot fi periculoase pentru participanții la trafic și reprezintă o problemă din ce în ce mai mare pentru industria auto. În aceeași măsură, și modificarea și declararea unui alt kilometraj, altul decât cel real, este un flagel cu care se luptă întreaga piață europeană de mașini second-hand, inclusiv România. Așa se face că printr-un proiect de lege s-a decis introducerea unui document, „RAR Auto-Pass”, iar lipsa acestuia poate aduce amenzi de până la 30.000 de lei pentru aceşti şoferi. Citește mai departe și află ce nu mai au voie să facă, conform noului cadru legal ceva fi promulgat de Președinte.

Europa Centrală și de Est este un focar de fraudă „kilometrică”

Conform unui studiu statistic,  șoferii au între 3 și 5 ani conducând aceeași mașină. Asta înseamnă 2 sau 3 ocazii pentru escroci de a ne păcăli. Așadar, cât de riscant este să cumperi o mașină de ocazie în zilele noastre, cu adevărat?

Se pare că răspunsul depinde de țara în care locuim, se arată în studiu. Același studiu a mai scos la iveală faptul că acesdte fraude variază de la o țară la alta, vorbind aici de frecvența de recuperare a kilometrajului. Cercetarea s-a făcut analizând aproximativ 900.000 de rapoarte de istoric auto generate pe parcursul anului 2021, conform celor de la CarVertical.

Conform raportului făcut la finalul cercetării, CarVertical spune că, în mod specific, țările baltice au cele mai proaste cifre pe baza constatărilor făcute. Letonia se află pe primul loc, cu peste 24% din vehiculele verificate care prezintă semne de manipulare a contorului kilometric. Estonia și Lituania nu sunt departe, ocupând locurile 3 și, respectiv, 4.

Dar, când vine vorba de numărul mare de vehicule cronometrate, datele arată că în estul și sudul Europei, țări precum România, care ocupă locul 2 în acest studiu, are o rată de anulare a kilometrajului de aproape 20%, precum și Rusia și Ucraina. Polonia (12%) și Ungaria (14%) sunt, de asemenea, demne de luat în seamă, la fel ca și Cehia, Slovacia, Slovenia, Croația și Serbia, unde aproximativ 10% din totalul mașinilor au kilometraj fals. Problema este mai puțin răspândită în țările mai bogate din Europa de Vest, unde oamenii au tendința de a cumpăra mașini mai noi, se maia rată în studiu.

VEzi și: Cele 10 mașini second-hand care sunt o țeapă pentru români. Ce pericol ascund proprietarii lor

Legislația românească se schimbă. „RAR Auto-Pass” devine obligatoriu

Tocmai în ideea de a stopa piața neagră a samsarilor de automobile second-hand, și de a stopa această practică frauduloasă, a fsot demarat un proiect de lege care reglementează acest aspect, prin introducerea cu caracter obligatoriu a unui document, „RAR Auto-Pass”.

Pe baza acestuia, autoritățile vor afla cu exactitate tot trecutul mașinii, de la istoricul de daune și până la kilometrii reali ai mașinii în cauză. Același cadrul legal mai introduce obligativitatea service-urilor auto să declare către RAR toate datele despre mașinile care intră la reparat sau la inspecțiile tehnice periodice, fiind declarat inclusiv kilometrajul real.

„Era normal să fie un registru electronic în care să apară o evidență foarte clară asupra autorismelor pe care le cumpărăm dacă au fost date sau nu înapoi. Este o notificare cu un certificat RAR Auto-Pass care să îți spună evenimentele prin care a trecut autoturismul.”, explică inițiatorii acestui proiect legislativ.

Noua măsură este cu țintă clară împotriva samsarilor de automobile second-hand, care au reușit în ultimii ani să eludeze legislația, și să vândă mașini cu kilometrajul modificat, iar cumpărătorii fiind astfel înșelați.

Vezi și: Maşinile second-hand, un pericol? Ce fac samsarii pentru a le vinde la preţuri mai mari, la asta trebuie să fii atent

Amenzi de până la 30.000 de lei pentru aceşti şoferi

Același nou cadru legal, pe lângă obligativitatea documentului, mai prevede și amenzi de până la 30.000 de lei pentru şoferii care nu dețin documentul eliberat de Registrul Auto Român (RAR). Noul cadru legal a fost votat în cele două camere ale Parlamentului României și a fost trimis Președintelui către promulgare.

După acest pas și publicarea în Monitorul Oficial, legea își va intra în drepturi, iar efectele acesteia se vor resimți imediat. Reprezentanții RAR spun că au totul pregătit și pus la punct, ca odată cu intrarea în vigoare a legislației, să poată emite noul document „RAR Auto-Pass”.

Parteneri
Ce trebuie să porți în buzunar de Sfinții Mihail și Gavriil pentru a avea succes pe toate planurile
Redactia.ro
Fructul care e o adevărată bombă calorică. Ne îngrașă și e echivalentul a 600 grame de carne de vită
Click.ro
Echipa lui Trump vrea să amâne aderarea Ucrainei la NATO pentru cel puțin 20 de ani. Ce primește Kievul în schimb
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
'În fața camerelor, zâmbet. În spate...' Bursucu, dezvăluiri despre latura nevăzută a Andreei Marin. Au lucrat 3 ani împreună! Ce se întâmpla când camerele de filmat se opreau
Unica.ro
Cine o antrenează pe Ramona Olaru? Este tot o fostă vedetă TV care s-a făcut instructor de pilates
EVZ.ro
Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului 2024. Ce se face pe 14 noiembrie
Spynews
România a pierdut cea mai iubită actriță. A fost una dintre cele mai remarcabile doamne ale teatrului
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Mediaflux
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje de „La mulți ani”, pentru sărbătoriți
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro