Pe toate drumurile românești, din păcate, găsim extrem de multe mașini second-hand. Multe dintre ele vin cu un număr mare de kilometraj, iar în cazul altora acesta este fraudat. Genul acesta de practici, inclusiv în România, contravine legislației, dar fenomenul a luat amploare. Conform unui studiu realizat de cei de la carVertical, pe piața de mașini second-hand există un top 10 al celor mai fraudate mașini, locul întâi fiind ocupat de modelul BMW M5.
Din cauza cererii și a prețurilor ridicate practicate în ultima vreme pentru mașini second-hand, cumpărătorii trebuie să fie conștienți de cea mai importantă escrocherie, fraudarea kilometrajului.
Trebuie să mai fie conștienți de ceea ce pot face pentru a evita să devină victimele uneia dintre cele mai vechi escrocherii, care datează de aproximativ 1903. În ultima vreme, piața de mașini second-hand a cunoscut o creștere în vânzări, pe fondul crizei de cipuri. Piața este una importantă, și nu doar pentru dealerii de mașini second-hand, ci și pentru vânzătorii particulari care își revând vehiculele cu profit.
Potrivit unui articol publicat recent de New York Times, fraudarea kilometrajelor este o problemă în creștere care îi costă pe consumatori peste miliarde de dolari pe an. Specialiștii afirmă că fraudarea kilometrajelor reprezintă deconectarea, resetarea sau modificarea odometrului unui vehicul cu intenția de a schimba numărul de kilometri indicați. Acest lucru include detașarea contorului kilometric pentru a nu înregistra kilometrii reali și apoi reatașarea acestuia la o dată ulterioară.
Conform estimărilor, din cele aproximativ 40 de milioane de mașini second-hand vândute în fiecare an, peste jumătate de milion sunt vehicule cu kilometraj modificat ilegal. Piața de mașini second-hand a fost evaluată la 250 de miliarde de dolari în 2020 și se anticipează că va ajunge la 403 miliarde de dolari până în 2026, cu o creștere de peste 10% în perioada de prognoză.
Conform unor date statistice recente, cea mai populară marcă de mașini second-hand din România în primele cinci luni din 2021 a fost Volkswagen, totalizând aproape 41 de mii de înmatriculări de vehicule. Aceasta a fost urmată de Audi și BMW, fiecare cu aproximativ 16,4 mii de înmatriculări de mașini second-hand.
Alte date, publicate de portatul carVertical, spune că în topul vânzărilor second-hand se află modelul M5 de la BMW, care este și unul din modelele cele mai fraudate, când vine vorba de modificarea kilometrajului.
„Grupele de automobile BMW Seria 6 pe benzină și diesel cronometrate sunt aproape identice, dar acest lucru se datorează faptului că versiunile pe benzină sunt mult mai populare.
În unele cazuri, nu există motoare diesel în gama unor modele. Un tip de combustibil pe benzină este singura opțiune pentru BMW M5 și Ford Mustang.”, spun cei de la carVertical.
Conform analizei portalului amintit, s-a realizat și un clasament al anului în curs la vânzarea de mașini second-hand, după cum urmează:
Reprezentanții carVertical spun că în studiul realizat au folosit datele de analiză a valorii mașinilor cronometrate. La finalul studiului, mai spun cei de la carVertical, s-a constatat că „16,1 % dintre vehiculele verificate în ultimele 12 luni au avut kilometrajul anulat. Deoarece fraudele privind kilometrajul sunt destul de frecvente pe piața de mașini second-hand, este important să folosiți verificările online ale istoricului auto pentru a evita să deveniți o victimă.”