20 apr. 2023 | 20:58

Se întâmplă acum în Ungaria. E scandal uriaș după graniță, ce vor maghiarii

Politică Externă
Se întâmplă acum în Ungaria. E scandal uriaș după graniță, ce vor maghiarii
Inflația din Ungaria se dovedește mai rigidă decât se aștepta

La granița de vest, în Ungaria, Guvernul de la Budapesta se află în aceste zile sub presiune ca urmare a ratei inflatiei mari în aprilie. Datele privind inflația și activitatea economică vor decide momentul și mărimea primei reduceri efective a cheltuielilor, spune Ministerul de Finanțe maghiar. Dar, ultimele decizii de la Budapesta au declanșat un adevărat scandal, iar maghiarii sunt pe cale să se revolte.

Inflația din Ungaria se dovedește mai rigidă decât se aștepta

Chiar dacă inflația globală a încetinit ușor în martie, dinamica prețurilor pare destul de îngrijorătoare. Creșterea inflației de bază ar trebui să reducă orice speculație în rândul participanților pe piață cu privire la o reducere timpurie a ratei de către Banca Națională a Ungariei, sunt de părere experții financiari din țara vecină.

Conform unor date de la finalul lunii martie, evoluția inflației părea bună, deoarece inflația globală a continuat să scadă. Cu toate acestea, valoarea de 25,2% pe an era doar cu puțin mai mică decât cea publicată în februarie și a fost o surpriză pozitivă atât față de piață, cât și față de previziunile analiștilor. Concluzia este că inflația din martie era departe de a fi liniștitoare.

Vezi și: Ce probleme are Ungaria din cauza crizei economice. Măsurile luate în mai multe orașe

Viktor Orban și presiunile puse pe retailerii din Ungaria

Conform unor date, publicate recent de Bloomberg, ca urmare a ratei mari a inflașiei, guvernul de la Budapesta se gândește să forțeze pentru a doua oară marii retaileri să scadă prețurile la alimentele de bază.

Premierul a încercat să profite de intervenția statului în încercarea de a ține sub control inflația care a depășit 25% pe an în martie, propunându-și  să încetinească creșterea prețurilor până la un nivel de o singură cifră până în decembrie.

Vezi și: Se întâmplă acum la granița cu Ungaria. Maghiarii sunt disperați, este fără precedent

Conform intenției guvernului, retailerii vor fi obligați să reducă prețurile, începând cu luna iulie, la nu mai puțin de 20 de produse de bază, mai arată Bloomberg, iar oficiali din guvern spun că a fost devansată data pentru a se putea implementa nu sistem de monitorizare a prețurilor.

În afară de această măsură, Ministerul Finanțelor a mai precizat că se va menține măsura de plafonare a prețurilor până la finalul lunii iunie la o parte din produsele de bază, conform celor declarate de ministrul Gergely Gulyas.

Sistemul de plafonare ineficient, în opinia Băncii Centrale

În cel mai recent raport, Banca Națională a Ungariei critica în termeni duri sistemul implementat de premierul Viktor Orban, de plafonare a prețurilor, spunând cî, de fapt, a dus la o creștere a inflației. Motivul real al acestei creșteri este forțarea retailerilor să majoreze prețurile articolelor nereglementate cu o marjă mai mare.

Justificarea acestei măsuri a constat în faptul că, parțial, s-a dorit compensarea efectelor unei taxe excepționale asupra sectorului, iar ca urmare a acesor decizii, prețurile alimentelor din Ungaria au crescut cu 43% în martie 2023 față de anul trecut.

Parteneri
Drama actorului Valeriu Pavel Dan. Ce a îndurat cu un an înainte de moarte
Redactia.ro
De ce se pune orez la varza murată. Metoda folosită de adevăratele gospodine
Click.ro
„Putin are o retorică din ce în ce mai iresponsabilă.” Reacția NATO după ce o dronă rusească a pătruns în spațiul aerian al României
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
EXCLUSIV / Oana Roman a ajuns la Psihiatru. Ce s-a întâmplat cu vedeta. Primele declarații
Unica.ro
Iubitul Elenei Udrea, decizie radicală. Cum va fi afectat copilul cuplului
EVZ.ro
Lora o pune la punct pe Ilinca Vandici după ce aceasta a comentat despre nunta cântăreței! Ce a enervat-o la culme pe artistă 
Spynews
Statul vrea banii românilor. S-a dat ordinul în România. Cetățenii vor fi notificați de ANAF
Capital.ro
Sfântul pe care îl sărbătorim azi, 18 octombrie. O mulțime de români îi poartă numele. E cruce neagră în calendar
Avantaje
Putin amenință cu ARMA NUCLEARĂ! L-a SCOS DIN MINȚI planul lui Zelenski
Mediaflux
Cum arată Gina Felea în 2024! A împlinit recent 40 de ani și a trecut printr-o transformare uriașă | FOTO
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Imagini din garsoniera în care locuiește Ioana Tufaru, după ce a plecat din casa lui Gigi Becali: „Luca are în sfârșit camera lui”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro