Aderarea Finlandei la structura Alianței Nord-Atlantice și premisele Suediei de face același lucru, au ridicat la un nou nivel tensiunile celor două țări și Moscova. În presa nordică deja se vorbește despre țările pe care Rusia plănuiește să le distrugă una câte una, aducând și dovada clară că Putin se răzbună pe statele aliate cu Ucraina.
La începutul lunii aprilie, Finlanda a aderat oficial la NATO, cu steagul desfășurat în fața sediului blocului militar de la Bruxelles, într-o schimbare istorică de politică provocată de invazia Rusiei în Ucraina, care a atras o amenințare din partea Moscovei cu contramăsuri.
Aderarea Finlandei, care pune capăt la șapte decenii de nealiniere militară, dublează aproximativ lungimea frontierei pe care Organizația Tratatului Atlanticului de Nord o împarte cu Rusia și îi consolidează flancul estic, în timp ce războiul din Ucraina se prelungește fără o rezolvare la vedere.
Imediat după anunțul de aderare, Rusia reacționa, spunând că „aderarea Finlandei la NATO este o greșeală istorică periculoasă”. Ministrul apărării, Serghei Șoigu, a declarat conducerii militare a Rusiei că aderarea Finlandei „creează riscul unei extinderi semnificative a conflictului”.
În ultimele 48 de ore, întreaga presă nordică, mai ales cea daneză, vorbește de noi temeri, ca urmare a adeăririi Finlandei la NATO, de altfel o țară nordică. Concret, este vorba de o investigație comună a televiziunilor publice din Danemarca, Norvegia, Suedia și Finlanda.
Vezi și: Țara din Europa care vrea să demoleze toate clădirile sovietice din teritoriu. Guvernul e de acord
În urma acestor anchete s-a ajuns la concluzia care sugerează că Rusia are o flotă de nave deghizate în traulere de pescuit și nave de cercetare în Marea Nordului care ar deține echipamente de supraveghere subacvatică și ar putea cartografia locații pentru un potențial sabotaj.
Aceeași investigația ar mai sugera că oficialii britanici ar putea fi la curent cu navele rusești care se deplasează în în Marea Nordului, dar sursele nu au precizat dacă vreun incident specific a fost investigat până în prezent.
Prima parte a unei serii de reportaje urmează să fie difuzată de către DR în Danemarca, NRK în Norvegia, SVT în Suedia și Yle în Finlanda.
Documentarul folosește un expert anonim, fost membru al Marinei Regale britanice, pentru a urmări mișcările navei rusești Amiral Vladimirsky care, oficial, este o navă de cercetare subacvatică, dar reportajul susține că este de fapt o navă de spionaj.
Nava a fost urmărită la nord de peninsula daneză Sjællands Odde de expertul Marinei britanice care s-a deplasat în apropierea a șapte parcuri eoliene de pe coasta Regatului Unit și a Olandei într-o singură misiune.
Potrivit serviciilor de informații și experților citați de presa daneză DR Nyheder, navele civile și militare rusești cartografiază infrastructura offshore. Comunicațiile navale interceptate au dezvăluit prezența mai multor nave suspecte în zona nordică a continentului, așa-zisele „nave fantomă”, spune oresa daneză.
Raportul sugerează că navele de supraveghere ar putea avea legătură cu un incident petrecut anul trecut la sud de Norvegia, când un cablu de date subacvatic a fost tăiat. Poliția norvegiană crede că în spatele incidentului se află „activitatea umană”, dar nu a acuzat oficial pe nimeni.
În septembrie anul trecut au fost distruse părți din gazoductul Nord Stream, proiectat să transporte gazul din Rusia către Europa. Mulți au acuzat Rusia că este responsabilă, dar investigațiile sunt în curs de desfășurare, iar alte rapoarte au sugerat că sabotajul ar fi putut fi realizat de alte persoane, inclusiv de actori pro-ucraineni.