De cele mai multe ori când mergeți la cumpărături, însoțiți de cei mici, cu siguranță vă vor cere cât mai multe dulciuri, dar și celebrii pufuleți, majoritatea regăsiți în magazinele Kaufland, Lidl sau Penny. Dar, ceea ce poate nu știți, este că aceste produse conțin un anume ingredient la care trebuie să fii atent. Citește mai departe și află care este ingredientul la care să fii atent.
Toată lumea a auzit de uleiul de palmier, regăsit în anumite produse alimentare, precum pufuleții de la kaufland, Lidl sau Penny. Dar, deși aparent este un ingredient care nu pune probleme, medicii sunt de o cu totul altă părere.
Uleiul de palmier, obținut din fructul de palmier de ulei (Elaeis guineensis), este una dintre cele mai răspândite grăsimi comestibile din lume. Unul este extras din pulpa fructului (ulei de palmier), iar celălalt din semințe sau din miez.
Vezi și: Descoperire șocantă într-o pungă de pufuleți. Ce a găsit un copil, de fapt. Da, era real!
Uleiul de palmier este consumat în multe țări sub formă de ulei vegetal, grăsimi și margarină. În alte state, precum Statele Unite, uleiul de palmier reprezintă un procent foarte mic din consumul total de grăsimi.
„Uleiul de palmier, uleiul din sâmburi de palmier și uleiul de nucă de cocos, așa-numitele uleiuri tropicale, au căpătat o reputație proastă pentru că au un conținut ridicat de grăsimi saturate, care au fost de mult timp legate de bolile de inimă. Grăsimile saturate cresc colesterolul „rău” și trigliceridele, ambii fiind factori de risc pentru bolile de inimă.”, spun specialiștii.
Uleiul de palmier, care este saturat în proporție de 50%, are o compoziție de acizi grași mai favorabilă decât uleiul din sâmburi de palmier și uleiul de nucă de cocos, care sunt saturate în proporție de peste 85%.
În general, cu cât conținutul de grăsimi saturate este mai mare, cu atât o grăsime este mai solidă la temperatura camerei. Uleiul de palmier este semisolid la temperatura camerei, dar poate fi transformat într-un ulei de gătit lichid.
Una dintre ele este uleiul de palmier. Acesta este mai puțin saturat decât untul și nu conține grăsimi trans. Dar doar pentru că nu este la fel de rău ca grăsimile trans, nu înseamnă că este un aliment sănătos.
Potrivit experților în nutriție de la Harvard, uleiul de palmier este în mod clar mai bun decât shorteningurile cu conținut ridicat de grăsimi trans și probabil o alegere mai bună decât untul.
Dar uleiurile vegetale care sunt în mod natural lichide la temperatura camerei, cum ar fi uleiul de măsline și uleiul de canola, ar trebui să fie în continuare prima dvs. alegere.
Oricât am dori să credem că tot ceea ce cumpărăm și mâncăm, și mai ales dăm copiilor, este bun și făcut cu ingrediente corecte, realitatea ne demonstrează cu totul altceva, din păcate. Același lucru se întâmplă și cu pufuleţii de la Kaufland, Lidl sau Penny, care au un conținut considerabil de ulei de palmier.
O variantă, recomandată de unii nutriționiști, ar fi să le facem celor mici pufuleții acasă, iar rețeta se pare că nu este atât de complicată pe cât pare. Iată care ar fi ingredientele de care ai avea nevoie:
Odată ce ai aceste ingrediente, tot ce ai de făcut este să amesteci mălaiul cu apa minerală, sarea și uleiu, apoi să le pui într-o tavă tapetată cu făină. odată făcut amestecul și așezat în tavă, bagă tava la cuptor pentru maxim o jumătate de oră, iar apoi odată copți pot fi mâncați simpli, cu sare, sau le mai poți adăuga ciocolată sau orice alte arome dorești. Așadar, decât să ne âmbolnăvim copii, în maxim o oră îi poți oferi pufuleți făcuți în casă.