Cu siguranță cei mai mulți români au poftit la produsele tradiționale românești în perioada sărbătorilor. Desigur că nu toate gospodinele din zilele noastre mai fac astfel de preparate acasă din cauza timpului redus sau a lipsei de experiență. O opțiune bună pentru toată lumea din aceste privințe sunt cârnații din supermarket-urile din România. Cu toate astea, specialiștii avertizează să te uiți bine pe etichetă înainte să îi pui în coșul de cumpărături. Cei mai mulți nu îi vor mai cumpăra după ce vor afla asta!
Mulți dintre români poftesc des la produsele tradiționale românești care au fost vedeta meselor de Sărbători. Oamenii adoră să consume astfel de preparate la un prânz copios alături de prieteni și familie sau la un picnic în aer liber. Cele mai multe gospodine nu le mai gătesc acasă din cauza lipsei de timp sau a experienței, dar mai ales că există o variantă simplă în supermarket-uri.
O nouă alertă alimentară te va convinge însă să nu mai profiți de opțiunea ușoară și să îi faci în casă sau să îi eviți în platourile tradiționale. Mai exact, cercetătorii au descoperit că aditivii care dau culoarea și aroma unor preparate din carne precum cârnații sau baconul ar putea cauza diabet de tip 2.
Experții au stabilit că nitriții și nitrații introduși în astfel de produse cresc riscul apariției bolii menționate. Cercetătorii au adus acest lucru în prim-plan după ce au evaluat datele de la peste 140 de persoane pe o perioadă de 14 ani.
În timpul acesta, producătorii de alimente folosesc în continuare conservanți pentru a putea crește durata de depozitare a mezelurilor și a unor alimente procesate. Poate puțini știu, dar acești aditivi contribuie la păstrarea culorii mezelurilor, oferindu-le în același timp și mai multă aromă.
Amintim că mai mulți aditivi s-au dovedit a avea consecințe negative deosebit de grave asupra sănătății. Ai mai jos lista celor mai importanți aditivi alimentari care trebuie evitați și efectele nocive pe care le au asupra organismului.
Reprezentanții Asociației pentru Protecția Consumatorului au analizat 24 de tipuri de alimente semipreparate. Dintre toate, parizerul a fost cel mai periculos aliment, conținând 11 E-uri.