16 apr. 2023 | 15:56

Ce este bine să faci cu cojile ouălor de Paște. Nu le arunca sub nicio formă la gunoi

Utile
Ce este bine să faci cu cojile ouălor de Paște. Nu le arunca sub nicio formă la gunoi
Ce este bine să faci cu cojile ouălor de Paște

Pe 16 aprilie, creștinii ortodocși sărbătoresc Paștele. În Săptămâna Mare, gospodinele s-au pregătit ca la carte și au preparat diverse bucate tradiționale, precum pască, cozonac, drob sau friptură de miel. De pe mesele românilor nu puteau să lipsească nici ouăle roșii, cele care reprezintă simbolul sacru al Învierii Domnului. În aceste zile se vor consuma multe ouă înroșite, dar iată ce este bine să faci cu cojile ouălor de Paște. Cu siguranță nu știai câte întrebuințări pot avea!

De ce este bine să nu arunci cojile ouălor de Paște

Paștele sau Învierea Domnului semnifică cea mai importantă sărbătoare creștină și este marcată, de obicei, de diferite tradiții în funcție de zonele țării. Cu ocazia zilei de Paște, care anul acesta a picat pe 16 aprilie, gospodinele au vopsit ouă roșii, acest obicei datând încă din timpurile străvechi.

Ouăle roșii se vopsesc întotdeauna în Joia Mare, pentru că atunci a fost răstignit Iisus Hristos pe cruce. În ziua respectivă, Fecioara Mare a mers la el cu un coș plin de ouă, pe care l-a așezat sub cruce. Sângele care s-a scurs din rănile Mântuitorului au vopsit ouăle în roșu. De atunci, creștinii păstrează tradiția vopsirii ouălor roșii de Paște.

De sărbătorile pascale, românii consumă multe ouă roșii, iar majoritatea preferă să arunce la gunoi cojile acestora pentru că nu le găsesc o întrebuințare. Preoții susțin că este păcat mare să aruncăm cojile de la ouăle vopsite de Paște la coșul de gunoi. Așadar, le puteți păstra după ce ați mâncat ouăle!

Citește și: Tradiții și obiceiuri în prima zi de Paște. Ce este bine să faci în această zi

Cojile de la ouăle roșii pot fi folosite în grădină

Ce este bine să faci cu cojile ouălor de Paște? Acestea pot fi folosite cu mare succces în grădină, mai ales că în sezonul de primăvară, gândacii și insecte acaparează grădinile. Astfel, cojile de ouă protejează grădinile de diferiți dăunători. Tot ce trebuie să faceți este să zdrobiți foarte bine cojile de ouă, după care să le poți pune în pământ. După ce acestea vor intra bine în sol, grădina va arăta diferit.

Cojile de ouă pot fi folosite și pentru hrana aricilor. Așadar, dacă doriți să aveți arici în apropierea casei, tot ce trebuie să faceți este să lăsați cojile de ouă afară, iar aricii vor veni îndată.

Cojile de la ouăle de Paște pot ascuți și lamele blender-ului. Adunați cojile de cojile de la mai multe ouă, curățați-le bine și puneți-le într-o pungă la frigider. După ce acestea au înghețat, puneți-le în blender și adauga-ți puțină apă. Apoi porniți blender-ul, iar cojile de ouă vor ascuți lamele care s-au tocit.

Pot ajuta și la răsadurile de legume

Cojile de ouă pot ajuta și legumele, în special roșiile. După Paște, puteți aduna cât mai multe coji de ouă, pe care le spălați și le presărați la rădăcina roșiilor. Se sapă ușor pământul și se îngroapă cojile în sol. Acestea se vor dizolva treptat și vor elibera calciul atât de necesar legumelor din grădina voastră.

Se spune că cojile rămase de la ouăle roşii trebuie date la găini, pentru a sărbători și ele Învierea Domnului. În unele zone din țară, cojile de ouă se aruncă pe apă curgătoare, ca să ajungă la copiii morţi nebotezaţi. De asemenea, există și zone în care cojile de ouăle roșii se aruncă departe de casă, pentru a feri gospodăria de ghinion şi rele.

Totodată, ouăle sfinţite la biserică se păstrează de la un an la altul. Dacă anul următor, de Paște, spargeți un ou și e gol, înseamnă că nu aveți noroc mult în viață. Dacă este plin, vă veți bucura de un destin special.

În Moldova, există obiceiul păstrării un ou roşu timp de 40 de zile după sărbătoarea pascală. Ulterior, dacă este spart și nu are miros urât, înseamnă că anul va fi unul cu multe împliniri, sănătate şi noroc.

Citește și: Câte zile se ia anafura de Paște. Ce spune tradiția, de fapt

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Zodiile care vor trăi un miracol divin în ianuarie 2025. Astrele se aliniază pentru acești nativi
Click.ro
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Ger de crapă pietrele și ninsori, în următoarele ore. Vreme în schimbare în România
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Băgați banii la saltea! Populația trebuie să se pregătească: Este momentul să fim precauți!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în POLITICĂ! Au DECIS ACUM
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro