Paștele, sărbătoarea luminii și a bucuriei unice a Învierii Mântuitorului, este una dintre cele mai importante din an. Este o sărbătoarea marcată de tradiții și obiceiuri foarte vechi, respectată chiar și astăzi. Iată câteva tradiții și obiceiuri în prima zi de Paște.
Prima zi de Paște vine cu o serie de tradiții și obiceiuri specifice, unele pe care toți credincioșii le respectă cu strictețe în fiecare an. Una dintre cele mai cunoscute tradiții este cea de a purta haine noi, în semn de respect pentru această sărbătoare. De asemenea, semnifică primenirea trupului și a sufletului.
Potrivit unei alte tradiții, ouăle se ciocnesc în prima zi doar „cap cu cap”, în a doua zi „cap cu dos”, iar în a treia zi „dos cu dos”. În dimineața primei zile de Paște, fetele și flăcăii obișnuiesc să se scalde într-o apă curgătoare, înainte de răsăritul soarelui, pentru a fi sănătoși, harnici și iubiți.
Preoții spune că de Paște nu este bine să fii trist, nimeni nu trebuie să plângă sau să se certe. Lumânarea cu care s-a luat Lumina se păstrează pentru a fi la îndemână la vreo revărsare mare de apă, la trăsnet și la grindină. În dimineața de Paște se spune că este bine să privești prima dată într-o coafă cu apă neîncepută, pentru a avea vederea bună tot anul.
Citește și: Cum va fi vremea de Paște 2023. Prognoza meteo pentru luna aprilie a fost actualizată de specialiștii ANM
Există tradiția ca, duminica dimineață, toți membrii familiei să se spele pe față cu apă neîncepută, adică luată dintr-un izvor. În acesta se pune un ou roșu și un ban de argint. Cei care respectă această tradiție vor fi sănătoși, iar argintul simbolizează norocul la bani.
În Transilvania există obiceiul ca fetele să se spele cu apă de la moară, de pe roata morii, pentru a fi frumoase. Feciorii țineau toaca pe un deal și o păzeau ziua și noaptea, iar alții încercau să o fure. În cazul în care toaca era furata, feciorii trebuiau să ofere bani pentru răscumpărare. Toaca trebuia păzită de joi până luni.
O altă tradiție respectată în toată țara este ca, după ce s-a întors familia de la Înviere și iau anafura, toți trebuie să mănânce un ou roșu, o bucată de pască și o bucățică de slănină, astfel încât să fie „curați ca pasca, grași ca porcul și sănătoși ca oul”.
„Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Care ai plâns pentru Lazăr și lacrimi de întristare și de milostivire ai vărsat pentru dânsul, primește lacrimile mele. Cu patimile Tale, vindecă patimile mele. Cu rănile Tale, tămăduiește rănile mele. Cu Sângele Tău, curățește sângele meu și amestecă în trupul meu mireasma trupului Tău cel de viață făcător. Fierea cu care vrăjmașii Te-au adăpat să îndulcească amărăciunea cu care potrivnicul m-a adăpat.
Trupul Tău întins pe Cruce să întindă către Tine mintea mea, cea trasă jos de diavoli. Capul Tău, pe care l-ai aplecat pe Cruce, să înalțe capul meu cel pălmuit de potrivnici. Preasfintele Tale mâini, pironite de cei fără de lege pe Cruce, să mă tragă spre Tine din prăpastia pierzării, precum a făgăduit preasfântă gura Ta. Fața Ta, cea batjocorită cu pălmuiri și cu scuipări, să umple de strălucire fața mea cea întinată în fărădelegi. Amin!”