16 apr. 2023 | 08:00

Ce nu se face în ziua de Paște. Tradiția pe care trebuie să o respecte toți credincioșii pentru noroc și sănătate

Utile
Ce nu se face în ziua de Paște. Tradiția pe care trebuie să o respecte toți credincioșii pentru noroc și sănătate

Sărbătoarea de Paște este cea mai importantă sărbătoare creștină, care celebrează Învierea lui Iisus Hristos, la trei zile după răstignirea sa pe cruce. Această sărbătoare este sărbătorită în fiecare an în prima duminică după prima lună plină de după echinocțiul de primăvară. Legat de aceasta există numeroase tradiții și obiceiuri. Iată așadar ce nu se face în ziua de Paște, potrivit acestora.

Tradiții și obiceiuri de Paște

Sărbătoarea de Paște este un moment de bucurie și reînviere, care marchează începutul unei perioade noi și aduce speranță și lumină în viețile oamenilor. În această zi, creștinii participă la slujbe religioase, merg la biserică, împărtășesc, se întâlnesc cu familia și prietenii, și iau lumina sfântă, care are ca obiect lumina lui Hristos, pe care o duc la casele lor.

Această sărbătoare este asociată cu alte tradiții și obiceiuri, cum ar fi vopsirea ouălor, coacerea păștii sau friptura de miel. În unele locuri, se organizează procesiuni și reprezentări care realizează momentele crucificării și învierii lui Iisus Hristos. Sărbătoarea de Paște este un moment de reflecție, recunoștință și reînnoire a credinței creștine, care aduce speranță și lumină în lume.

Vezi și Românii, mai săraci ca niciodată de Paște: cum se resimte criza economică pe masa de sărbătoare, care este bugetul

Există o varietate de tradiții și obiceiuri specifice ale sărbătorii de Paște, care diferă în funcție de cultură și țară. Unele dintre cele mai comune tradiții și obiceiuri de Paște includ:

  • Vopsirea ouălor: Acesta este unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri de Paște, care implică vopsirea ouălor în culori luminoase și alegerea unor modele și simboluri tradiționale.
  • Coacerea păștii: Pasca este un desert tradițional de Paște, care este copt într-o formă rotundă și este adesea decorat cu semne religioase.
  • Mersul la biserică: Este o tradiție comună pentru mulți creștini să meargă la biserică în ziua de Paște, pentru a participa la slujbele religioase speciale și pentru a sărbători Învierea lui Iisus Hristos.
Ce nu se face în ziua de Paște

Sărbătoarea Paștelui – ce nu este bine să faci

Acestea sunt doar câteva exemple de tradiții și obiceiuri de Paște, iar lista poate continua în funcție de cultura și tradițiile locale. Toate aceste tradiții și obiceiuri au în comun dorința de a marca începutul unei perioade noi, de a celebra renașterea și speranța aduse de Învierea lui Iisus Hristos și de a petrece timpul împreună cu familia și prietenii.

Ce nu se face în ziua de Paște

Tot potrivit tradițiilor, obiceiurilor și superstițiilor, există și o seri de lucruri pe care nu este bine să le faci, pentru a nu fi urmărit de ghinion tot anul. Iată câteva dintre acestea:

  • ca să nu fii tot anul somnoros și ca să nu te prindă ploaia pe câmp, în această zi nu este bine să dormi
  • ca să nu transpiri tot anul, în ziua de Paște nu se mănâncă oul cu sare
  • pentru ca într-o gospodărie să nu fie ceartă tot anul, în ziua de Paște, pentru prima dată, pragul trebuie să fie trecut de un bărbat
  • pentru a fi mereu împreună, se spune că de Paște, toată familia trebuie să mănânce dintr-un ou, și nu din ouă separate. Capul familiei este cel care trebuie să spargă și să curețe oul, iar în prima zi ouăle trebuie să fie ciocnite cap în cap, iar în cea de-a doua zi, ouăle se ciocnesc cap în dos, iar în ziua a treia de Paște, ouăle se ciocnesc dos în dos.

Citește și Paștele 2023, cea mai scumpă sărbătoare din ultimii 30 de ani: de ce nu o să-ți permiți mai nimic

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Portretul lui Mihail Neamțu, noul președinte al Comisiei de Cultură. Cunoscut pentru dezinformări și acuzat de propagandă legionară
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Ștefan Hrușcă. Geanina a fost fotomodel și i-a dăruit artistului doi copii, un băiat și o fată
Unica.ro
Crăciun. Zodii care își schimbă cercul de prieteni anul viitor. Renunță la oamenii falși
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Statul vrea banii românilor. S-a dat ordinul în România. Se achită până la 9.720 lei anual
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Mireasa Confesiuni, sezonul 6. Ce s-a întâmplat la Paris între Daiana și Cristi. De ce relația lor a ajuns în impas după logodnă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro