13 apr. 2023 | 08:28

Comoara României care dispare de la un an la altul. Rămânem fără cel mai vechi bloc de gheaţă subterană din lume

Utile
Comoara României care dispare de la un an la altul. Rămânem fără cel mai vechi bloc de gheaţă subterană din lume
„Se topește accelerat în ultimii ani.”

Comoara României care dispare de la un an la altul! Pe lângă multele zone spectaculoase, România mai este unică prin ceva. Deține cel mai mare ghețar subteran, comoara României care dispare de la un an la altul. Conform specialiștilor, s-ar putea să rămânem fără cel mai vechi bloc de gheaţă subterană din lume.

Peștera Scărișoara, comoara României care dispare de la un an la altul

Peștera Scărișoara este, într-adevăr, comoara României. România are cel mai mare ghețar subteran și există de 4.000 de ani. Ghețarul oferă oamenilor de știință informații incredibile despre cum se exploata aurul în Apuseni din vremea Daciei, cum era vremea în fiecare an sau când a fost un incendiu în zonă.

Peștera Scărișoara se află la o altitudine de 1.165 m și este una dintre puținele peșteri de gheață la o altitudine atât de joasă. Lungimea totală a peșterii este de 750 m, dar turiștii pot vizita doar 250 m.

O adevărată lume spectaculoasă se regăsește în interiorul acestei peșterii, cel mai vechi și cel mai mare ghețar subteran din lume, iar cercetătorii trag semnale de alarmă cu privire la topirea accelerată a acestuia, ajungându-se la cel puțin 20 de centimentri anual:

„Se topește accelerat în ultimii ani. Avem date preliminare, care sugerează că ar putea să aibă către 13.000 de ani și arată că, cel puțin, în ultimii 10.000 de ani este foarte posibil să nu fi existat o perioadă de topire atât de accentuată ca cea din prezent.

Cel puțin în ultimii trei sau patru ani am asistat la o topire a gheții, care este fără precedent, de când se fac măsurători, din anul 1921.”, atrag atenția cercetătorii.

„S-a topit mai multă gheață decât în ultimii 40 de ani”

Munții Apuseni, care fac parte din Carpați, au ajuns pe lista CNN a celor mai bune locuri de vizitat în Europa, iar aici se află comoara României, dar care dispare de la un al la altul, Peștera Scărișoara.

Vezi și: Peşteri senzaționale din România. Unde poți admira grote imense și ghețari subterani

Ghețarul de la Scărișoara, comoara României care dispare de la un an la altul, este probabil cel mai renumit din datorită dimensiunilor sale. Situat în interiorul unei peșteri, este cel mai mare depozit de gheață perene din lume, conform celor mai recente măsurători, efectuate în 2017, de către oamenii de știință de la University of South Florida.

Specialiștii sunt deja speriați de cât de accelerat este fenomenul de topire, spunând că „S-a topit mai multă gheață decât în ultimii 40 de ani”.

„S-a topit mai multă gheață decât în ultimii 40 de ani și datele arată că acest proces se va amplifica în următorii ani. Se poate întâmpla ca într-un singur an să pierdem 20-25 de centimetri de gheață la suprafață.

În ultimii 20 de ani media de topire pe an era la 2-3 centimetri. Într-un an am pierdut cât am pierdut în 10 ani”, spune Aurel Perșoiu, de la Institutul de Speologie Emil Racoviță din Cluj-Napoca, potrivit euronews.ro.

S-ar putea să rămânem fără cel mai vechi bloc de gheaţă subterană din lume

După calculele făcute de specialiștii români și americani, fenomenul de topire accelerată se datorează, în mod clar, schimbărilor climatice care afectează nu numai exteriorul, ci și interioarele peșterilor.

Pe lângă dimensiunea sa, de peste 10.000 de metri cubi, blocul de gheață este un testament viu al istoriei schimbărilor climatice, deținând fragmente de plante și animale dispărute, și unul dintre cele mai inedite locuri de vizitat din România.

Parteneri
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani a fost abandonată de cei cărora le-a dat viață. Nici măcar atunci când s-a îmbolnăvit nu a fost vizitată. Drama prin care a trecut
Redactia.ro
Regele care și-a dezgropat soția și i-a obligat pe vasali să îi sărute mâna în ziua încoronării. De ce a fost ucisă superbă regină
Click.ro
Vremea se schimbă radical din acest weekend. Temperaturile scad după valul de ploi și vijelii
Digi24
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
A albit de tot și nu-l mai recunoști! În urmă cu câțiva ani, toate femeile visau la el. Acum pare altă persoană! Spune drept, îți dai seama cine e în poze?
Unica.ro
Jaful care a speriat România. Devalizarea istorică a Bancorex
EVZ.ro
Cum arată Lambada la aproape trei săptămâni de când a născut. Prima dragoste a lui Tzancă Uraganu l-a făcut tată de băiat pentru a doua oară / FOTO
Spynews
Anunț cumplit despre Bruce Willis. Familia actorului e devastată: Nu mai are mult timp
Capital.ro
Lora, o mireasă superbă! Nimeni nu se aștepta la o așa rochie! Primele imagini de la nunta cu Ionuț Ghenu. Cine sunt nașii bogătașii
Avantaje
Se MODIFICĂ aceste PENSII! Casa de Pensii a EXPLICAT EXACT
Mediaflux
Când va naște fiica Ralucăi Moianu. Mara Ancuța și Virgil Boglea au anunțat la petrecerea de cununie civilă că vor avea un băiețel
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Cum arăta Andreea Perețeanu de la Asia Express, sezonul 7, în 2012. Ce nou proiect a început sora lui Carmen Negoiță
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro