04 iul. 2022 | 13:33

Locul unic din România care trebuie vizitat vara. Unde este lumea de gheață din țara noastră

Diverse
Locul unic din România care trebuie vizitat vara. Unde este lumea de gheață din țara noastră
Locul unic din Romania care trebuie vizitat vara. Unde este lumea de gheata din tara noastra

Unul dintre cele mai frumoase locuri din România este, fără îndoială, Peștera Scărișoara. Indiferent că vorbim de anotimpul rece sau sezonul estival, această destinație inedită se bucură mereu de foarte mulți vizitatori și turiști veniți din toate colțurile Europei pentru a fi martori la această minune a naturii.

Cum arată ghețarul din Peștera Scărișoara

Când vine vorba de ghețarul de la Scărișoara, acesta poate fi vizitat atât vara, cât și iarna. În lunile cele mai calde ale anului, diferența de temperatura între valorile termice din interiorul peșterii și cele de afară este foarte mare. Pe de altă parte, iarna este greu până ajungi înăuntru, dar experiența merită cu siguranță.

După ce te oprești la peștera Poarta lui Ionele, poți ajunge la Scărișoara, după ce ai parcurs un drum de 10 km din comuna Gârda de Sus. În drum, te poți opri la peștera Vartop, unde programul de vizitare al ghețarului se desfășoară între 15 iunie și 15 septembrie.

Scările care coboară la ghețar sunt din fier, iar podețul ce duce în spate, la „Catedrală” este acoperit cu gheață. Priveliștea este extraordinară și îți taie respirație. Acest loc este unic în România, fiind vorba despre un cadru feeric, o lume de gheață sub pământ.

Taxa de vizitare a peșterii Scărișoara este de 10 lei, iar turiștii pot veni în fiecare zi a anului pentru a face câteva fotografii de vis, în special iarna, atunci când poți vizita cel mai mare ghețar din România.

Când s-a format Ghețarul de la Scărișoara

Drumul spre peșteră pornește din comuna Gârda de Sus, situată pe valea Arieșului Mare la 32 km amonte de Câmpeni (pe DN75). Din centrul comunei se desprinde drumul carosabil de pe Gârda Seacă pe care se ajunge, după aproximativ 1 km, la gura Văii Ordâncușa, potrivit Wikipedia.

Cel mai accesibil drum pentru turiști este o potecă marcată cu cruce roșie, care mai întâi trece prin cătrumul Mununa și după un traseu de 10 km, ajunge la Peștera Scărișoara.

Ghețarului de la Scărișoara reprezintă o încăpere unică cu o dezvoltare totală de 700 m. În mijlocul acestei încăperi se află un imens bloc de gheață, cu un volum de 80.000 metri cubi, care dăinuie în peșteră de peste 4.000 de ani.

Citește și Locul superb din România pe care îl cunosc puțini oameni. E comoara ascunsă de lângă Sighișoara

Fața superioară a blocului are 3.000 metri pătrați și formează podeaua Sălii Mari. În partea dreaptă acest planșeu se frânge într-un tobogan abrupt de gheață, care dă într-o zonă denumită Biserica.

Aici apar primele formațiuni stalagmitice de gheață. Aceasta este zona turistică, restul fiind rezervație științifică, cu două sectoare distincte.

Sursa foto: Another Milestone

Parteneri
TJ Miles i-a dat lovitura de grație lui Zanni! Ce a declarat fostul Faimos de la Survivor despre coechipierul său: ”Sclavii mereu vor mușca…”
Redactia.ro
Ce trebuie să pui în drob, să iasă suculent și să nu se usuce. Așa îți va ieși un preparat perfect
Click.ro
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job. Experiențe bizare și umilitoare din procesul de recrutare
Digi24
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat de gol fără să vrea
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Care sunt, de fapt, granițele Moldovei? Discuția are o „istorie” de peste cinci veacuri
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
S-A DAT ORDIN în toată Uniunea Europeană. Acest lucru va fi INTERZIS definitiv
Capital.ro
Horoscop 6-12 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Gemenii au numai reuşite, Scorpionii au parte de un nou început
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
INTERZIS în NOAPTEA de ÎNVIERE! Chiar e PĂCAT MARE
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro