06 dec. 2021 | 13:10

Peşteri senzaționale din România. Unde poți admira grote imense și ghețari subterani

Diverse
Peşteri senzaționale din România. Unde poți admira grote imense și ghețari subterani
Peșteri spectaculoase, bogățiile din adâncurile României

România, pe lângă spectaculoasele peisaje naturale, munții, dealurile și văile ca din povești, are o altă bogăție în subteran. Sunt peste 12.000 de peșteri, conform unei lucrări, intitulate „Sistemele de peșteri și sistemele carstice din România”. Conform lucrării, România este o țară cu o veche tradiție în cercetarea speologică și în speologie, în ciuda faptului că suprafața de roci carstice este foarte mică.

Peșteri spectaculoase, bogățiile din adâncurile României

Rețeaua subterană naturală a României este formată dintr-o mare varietate de peșteri și galerii înguste, lacuri subterane și cursuri de apă. Însă doar o mică parte dintre ele este accesibilă turiștilor. Cu toate acestea, cele care sunt deschise publicului ne oferă o privire asupra acestei lumi extraordinare de sub noi.

În România există peste 12.000 de peșteri, multe dintre ele fiind descoperite cu sute de ani în urmă. Este dificil să faci un top al celor mai uimitoare peșteri din România, deoarece fiecare peșteră are caracteristici unice care cu siguranță vor impresiona fiecare turist. Așa că, fără alte comentarii, iată o listă cu cele mai frumoase peșteri din România.

Peștera Vântului, Munții Pădurea Craiului

Cea mai lungă peșteră din România este Peștera Vântului, aflată în Munții Pădurea Craiului. Peștere este închisă pentru turiști, accesul fiind permis doar speologilor.

Peștera Scărișoara, Munții Apuseni

Cea mai cunoscută și cea mai mare peșteră de gheață din România este Peștera Scărișoara, situată în Munții Apuseni, în județul Bihor. Scărișoara este una dintre cele mai faimoase atracții din Munții Apuseni și, potrivit multor oameni de știință, găzduiește cel mai mare ghețar subteran din lume.

Intrarea în peșteră este la fel de uimitoare ca și peștera în sine, deoarece constă într-o scară abruptă de 30 de metri care coboară în peșteră. Vizita peșterii în sine nu durează mult timp, dar odată ce veți descoperi frumoasele stalactite și stalagmite glaciare, veți fi uimiți. Chiar și în cele mai călduroase zile de vară, temperatura din interiorul peșterii nu depășește 1°C. Asta face ca Peștera Scărișoara să fie locul perfect pentru o scurtă vacanță de iarnă în mijlocul verii.

Peștera Urșilor, Munții Apuseni

Peștera Urșilor din Munții Apuseni a fost descoperită accidental în 1975 de către un localnic și a fost deschisă publicului cinci ani mai târziu. Este, probabil, una dintre cele mai cunoscute peșteri din România. Multitudinea de fosile de urși de peșteră găsite în toate galeriile a dat numele actual al peșterii.

Dar ceea ce o face atât de specială sunt speleotemele, care sunt atât de diverse și pot fi găsite în atât de multe forme încât turiștii sunt pur și simplu uimiți. Palatele fermecate, Casa piticului, Lacul cu nuferi și Camera lumânărilor sunt doar câteva exemple a ceea ce adâncurile au creat în secret timp de mii de ani. În afară de toate aceste frumuseți subterane, principala atracție este un schelet intact al unui urs de peșteră, vechi de peste 15.000 de ani.

Peștera Meziad, Munții Apuseni

Peștera Meziad se află la doar 40 km de Peștera Urșilor, astfel încât ambele pot fi vizitate cu ușurință în aceeași zi. Deși Peștera Meziad nu are la fel de multe formațiuni calcaroase ca Peștera Urșilor, aceasta este uimitoare prin camerele sale mari și spațioase, precum și prin numeroasele colonii de lilieci.  Pentru a o vizita, va trebui să purtați o cască de protecție, pe care o veți primi înainte de a intra.

Peștera Focului Viu, Parcul Natural Apuseni

O altă peșteră de gheață, dar cu unele caracteristici speciale este Peștera Focului Viu, unde gheața din interiorul peșterii are culoarea focului la un moment dat în timpul zilei, datorită proiecției soarelui.

Peștera Valea Cetății, județul Brașov

Valea Cetății este situată în județul Brașov, în apropierea Cetății Râșnov. Între 2010 și 2011, 330 de metri din peșteră au fost atent echipați cu poduri din fibră de sticlă, balustrade, scări și lumini prietenoase cu liliecii. Turul ghidat durează aproape o jumătate de oră și se încheie în Sala Mare a peșterii. Cel mai interesant fapt este că acustica Sălii Mari este atât de precisă încât peștera este folosită în mod regulat pentru concerte de muzică clasică.

Peșterii Românești, județul Timiș

În fiecare an, în interiorul Peșterii Românești, din județul Timiș, se organizează un concert, rezultatul fiind un show spectaculos datorită modului în care se aud sunetele în această peșteră.

Peșterea Ialomicioara, Munții Bucegi

La intrarea în Peștera Ialomicioara, din Munții Bugegi, se află o mică biserică, unde oamenii se pot căsători, chiar dacă în interiorul peșterii se află turiști.

Peștera Muierii, județul Gorj

Peștera Muierii se află în satul Baia de Fier, din județul Gorj, și este prima peșteră electrificată din România. Numele provine de la faptul că, în timpul războaielor și în vremuri de restriște, femeile și copiii se adăposteau înăuntru. Însă peștera a fost folosită ca adăpost pentru săteni timp de mii de ani, întrucât cercetările au scos la iveală vestigii umane și animale care datează din Paleolitic.

Peștera Muierii este, de asemenea, renumită datorită frumoaselor sale formațiuni de stalactite și stalagmite, precum și pentru coloniile de lilieci. Localnicii spun că în interiorul peșterii se petrec miracole și că unele locuri din peșteră au proprietăți speciale de vindecare.

Peștera Dâmbovicioara, Munții Piatra Craiului

Dacă sunteți norocos, ghidul dumneavoastră prin Peștera Dâmbovicioara, situată în Munții Piatra Craiului, va fi un băiețel de 5 ani care vă va putea povesti istoria peșterii fie în engleză, fie în franceză sau germană.

Concluzie

Indiferent de peștera pe care alegeți să o vizitați, luați cu dumneavoastră și haine călduroase și încălțăminte adecvată. Oricât de cald ar fi afară, în interiorul peșterilor temperatura este chiar și de 10 grade Celsius. Veți descoperi lucruri uimitoare în peșterile din România.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Serialul numărul, 1 pe Netflix. E inspirat din evenimente reale și a oprit planeta în loc!
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Metode de a controla umiditatea. Scapi de condens și mucegai!
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro