08 apr. 2023 | 17:00

Ce se face de Florii pentru noroc și bunăstare. Toți credincioșii trebuie să aibă asta la intrarea în casă

Diverse
Ce se face de Florii pentru noroc și bunăstare. Toți credincioșii trebuie să aibă asta la intrarea în casă
Ce se face de Florii

An de an, cu o săptămână înainte de Paște, creștinii ortodocși sărbătoresc Floriile. În acest an, Floriile pică în data de 9 aprilie. Această sărbătoare reprezintă una din cele 12 sărbători împărătești din cursul anului bisericesc și este așteptată cu mare nerăbdare de către credincioși. Ca orice sărbătoare cu cruce roșie, și aceasta are o serie de superstiții. Iată ce este bine să faci în Duminica Floriilor!

Ce este bine să faci de Florii

Floriile simbolizează Intrarea Domnului în Ierusalim, orașul unde a început să fie celebrată această sărbătoare importantă pentru creștini. Anual, Duminica Floriilor pică cu o săptămână înainte de Paște. Anul acesta, Floriile se prăznuiesc pe 9 aprilie, iar credincioșii merg la biserică cu ramuri de salcâm sau salcie, pentru a fi sfințite de preot.

Conform Evangheliei, Floriile reprezintă prima ocazie în care Mântuitorul a acceptat să fie tratat regește, cu veșminte și ramuri de palmier, și să se numească Împărat. În plus, oamenii au rostit următoarele cuvinte: „Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului!”

După ce preoții sfințesc ramurile de salcie, acestea sunt puse la icoane, la intrarea în casă sau la ferestrele locuințelor. Se spune că acestea aduc prosperitate și noroc în casele oamenilor.

Floriile sunt sărbătorite la date diferite, premergând Învierea Domnului cu o săptămână. Astfel, zilele în care pică Floriile și Paștele sunt calculate în funcție de echinocțiul de primăvară și de luna plină.

De ce se ține cont în Duminica Floriilor și de ce românii consumă pește

De Florii, în toate bisericile din țară se oficiază slujbe, care au rolul de a ne aminti tuturor momentele din viața Mântuitorului, de la intrarea în Ierusalim până la Învierea Sa.

Pe 9 aprilie, în Duminica Floriilor, credincioșii au dezlegare la pește, a doua oară, în postul Paștelui, după Buna Vestire. Tradiția spune că cei care vor mânca carnea albă de pește de Florii vor avea noroc pe tot parcursul anului. Se spune că Mântuitorul ar fi cerut pește în Ierusalim, în duminica dinaintea Paștelui.

Tot în această zi, se spune că înfloresc urzicile, semnificând şi apropierea sfârşitului postului Paştelui. Drept urmare, sărbătoarea de Florii se mai numeşte şi „Nunta urzicilor”.

Totodată, în această zi de mare sărbătoare, se spune că persoana care împărtășește un gând bun, atunci când se apropie de un preot, are șanse mari să-i fie împărtășită o dorință.

De Florii, este important ca fetele să-şi scoată zestrea afară în soare, pentru a-şi atrage ursitul. Obiceiurile diferă, însă, de la o zonă la alta, astfel că, în Banat şi Transilvania, fetele pun o oglindă şi o cămaşă curată sub un păr altoit. După răsărit, acestea se folosesc ca și talismane.

Citește și: Ce fac catolicii cu crenguțele de salcie de Florii

Rugăciunea care se rostește în Duminica Floriilor

Domnului să ne rugăm,

Doamne, Dumnezeul nostru, Care şezi pe heruvimi; Cel ce ai arătat puterea Ta şi ai trimis pe Unul‑Născut Fiul Tău, Domnul nostru Iisus Hristos, ca să mântuiască lumea prin Crucea, prin îngroparea şi prin învierea Sa; Căruia, venind în Ierusalim spre patima cea de bunăvoie, poporul care şedea întru întuneric şi în umbra morţii, luând semnele biruinţei, ramuri de copaci şi stâlpări de finic, I‑a prevestit învierea, Însuţi, Stăpâne, păzeşte‑ne şi pe noi, care urmând acelora purtăm în mâini ramuri de copaci în această zi de înainte‑prăznuire.

Şi precum pe acele popoare şi pe acei prunci care Ţi‑au strigat Ţie: osana, apără‑ne şi pe noi, ca prin laude şi cântări duhovniceşti să ne învrednicim de dătătoarea de viaţă învierea cea de a treia zi, în Hristos Iisus Domnul nostru, cu Care împreună eşti binecuvântat, cu Preasfântul şi bunul şi de‑viaţă‑făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”.

Citește și: Cum să folosești ramurile de salcie sfințite în biserică de Florii. Ce tradiții există în țară

Digisport.ro
La 85 de ani, Ion Țiriac și-a desemnat conducătorul imperiului
Stirile PROTV
Ploaie de drone ucrainene deasupra Rusiei. Câte au fost doborâte de forțele lui Putin
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Noi detalii despre moartea lui Adrian Iovan. Fiul lui nici acum nu își explică ce s-a întâmplat
Spynews.ro
Meko sărbătorește cinci ani de relație cu amanta! Recent, luptătorul a aniversat 16 ani de căsătorie cu soția | VIDEO
PRO TV
Cel mai frumos cuplu latino, apariție de senzație pe covorul roșu! Penelope Cruz și Javier Bardem, imaginea perfecțiunii
Adevarul
Cine sunt românii aflați pe lista Europol a celor mai periculoși infractori căutați. Unul dintre ei, căutat pentru o crimă din 1991
BZI.ro
Andreea Bălan, într-o rochie transparentă complet! Fanii au rămas uimiți de ținuta îndrăzneață
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Povestea de dragoste neștiută dintre Ilinca Vandici și Alin Cocoș: au fost împreună doi ani, însă ea a fost părăsită: „S-a despărțit de mine. Mi-a spus...”
Parteneri
Se schimba data PASTELUI? Crestinatatea se pregateste pentru un moment istoric
Redactia.ro
Țara în care femeile trăiesc peste 100 de ani. Ce mănâncă mereu și care e secretul longevității
Click.ro
„Canibalul din Volgograd” s-a întors acasă, după ce a luptat în Ucraina. Cazul lui a zguduit societatea rusă acum un deceniu
Digi24
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Secretul versurilor lui Eminem, viral după arestarea lui Sean „Diddy” Combs. Avertisment pentru fani
EVZ.ro
Marian Mexicanu și Ana, primele declarații după ce s-a căsătorit și și-a botezat fiica! Cele mai frumoase imagini de la eveniment: ”Nu am cuvinte, sunt un om împlinit”
Spynews
Schimbare istorică în România. Guvernul adoptă Planul Național de Reindustrializare
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
SECRETUL Kamalei HARRIS, DEZVĂLUIT! S-a aflat ÎNAINTE de ALEGERI
Mediaflux
Meko sărbătorește cinci ani de relație cu amanta! Recent, luptătorul a aniversat 16 ani de căsătorie cu soția | VIDEO
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cu cât se vinde o garsonieră din București, situată într-un beci. Are un singur geam pentru aerisire, dar prețul e uriaș
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro