România profită de pe urma sancțiunilor impuse Rusiei de către Occident după invazia Ucrainei. Care este alimentul din România care se vinde cu mii de euro în străinătate. Elveţienii şi nemţii sunt înnebuniţi după el, e rar după ce importurile din Rusia au fost stopate.
Țara noastră a ajuns să exploateze un segment din economie după ce Occidentul a impus mai multe restricții Rusiei din cauza invaziei din Ucraina.
Astfel, după ce importurile de sturion și de icre negre sau roșii din Rusia au fost interzise, România abia dacă mai face față cererii din ce în ce mai mare pentru aceste alimente.
Acest tip de aliment este foarte căutat în țări bogate precum Germania și Elveția und se vinde chiar și cu 2.000 de euro.
Astfel, delicatesa ajunge în Elveția, Germania, Italia și chiar Belgia. De asemenea, nu mai puțin de patru tone de nisetru siberian vor ajunge din Santăul Mic, Bihor, până în Elveția. Este vorba despre două bazine din lacul de șapte hectare care au fost golite special pentru export.
Binențeles, și România este afectată de sancțiunile impuse de UE, pentru că majoritatea importurilor pentru acest pește se făceau din Rusia.
Nisetrul siberian este o specie de sturion, dar la care 30% din greutatea femelei este reprezentată de icre, aliment foarte valoros.
Astfel, sancțiunile impuse Rusiei după războiul din Ucraina au blocat majoritatea exporturilor de sturioni din această țară spre restul Europei, însă producătorii români profită și livrează tot mai mult din acest produs unei piețe vestice care este mare consumator al acestei delicatese.
Administratori de ferme piscicole, transmit că cererea de sturion a crescut în ultima perioadă chiar și cu 500 la sută, în contextul în care prețul este unul piperat.
„Anul trecut am vândut în jur de cinci tone, însă anul acesta a crescut cererea de 4-5 ori. 25 de tone în primele trei luni şi cu siguranţă o să vindem încă pe atât”, a declarat Mariana Suciu, administratorul unei ferme piscicole.
În plus, conform experților piscicoli, cei mai valoroși sturioni sunt cei care au o vârstă de 8-15 ani. Aceștia sunt cei mai valoroși pentru că au o cantitate suficientă de icre.
„În jur de 80% a crescut cererea pentru femele la export. Azi exportăm nisetrul siberian, femele cu caviar. Femelele se vând cu 30 de euro, iar caviarul ajunge undeva până la 2.000 de euro kilogramul”, a completat Mariana Suciu, potrivit observatornews.ro.