După o pauză în care Moscova a încetat cu amenințările către Finlanda și Suedia, marți, ambasadorul Rusiei la Stockholm a avertizat din nou asupra consecințelor pe care cele două țări le vor suporta după aderarea lor la NATO. Potrivit diplomatului, această nouă schimbare nu va avea efectul scontat de Europa, respectiv extinderea securității, astfel că, Rusia va avea grijă ca noii membri ai alianței să nu aibă siguranța mult visată.
Ambasadorul Rusiei la Stockholm a relansat retorica amenințărilor Moscovei, cu ocazia demersurilor făcute de Finlanda și Suedia pentru aderarea la NATO. Mai mult, acesta a dat asigurări cu privire la faptul că cele două țări vor deveni „ţinte legitime” ale „represaliilor” Rusiei odată ce vor fi membre ale NATO, potrivit AFP, citată de Agerpes.
Mai mult, siguranța Europei nu va fi mai solidă, în timp ce lungimea frontierelor dintre Rusia și NATO se va dubla, avertizează Rusia, după decizia istorică a celor două țări să întoarcă pagina deceniilor de neutralitate în favoarea protecției Alianței Nord-Atlantice.
„După aderarea Finlandei şi Suediei, lungimea totală a frontierelor dintre Rusia şi NATO aproape se va dubla.
Dacă i se mai pare cuiva că acest lucru va ameliora într-un fel sau altul securitatea Europei, fiţi siguri că noii membri ai blocului ostil vor deveni o ţintă legitimă pentru măsurile de represalii ruse, inclusiv cele de natură militară”, a transmis ambasadorul Viktor Tatarinţev într-o declarație postată pe site-ul misiunii ruse în Suedia.
În acest moment, Finlanda se apropie cu pași repezi către aderarea la NATO, depinzând doar de ratificarea promisă de liderul turc, în timp ce Suedia are parte de multe provocări în acest parcurs tumultuos. Spre deosebire de Finlanda, Suedia se confruntă cu un veto din partea Ankarei, precum şi cu o întârziere a ratificării acesteia de către Ungaria.
În ciuda acestor obstacole, Stockholmul nu și-a pierdut speranța și perseverența, așa că încă speră să adere înaintea următorului summit NATO din iulie, de la Vilnius.
După izbucnirea războiului din Ucraina, opinia publică a optat în favoarea aderării Finlandei la NATO, depăşind un procent de 80%, în timp ce pentru Suedia, cetățenii au atins două treimi, potrivit sondajelor.
În ceea ce privește opinia ambasadorului Rusiei la Stockholm, născut în Ucraina, la Herson, acesta consideră că Suedia „păşeşte în abis” dorind să adere la NATO, avertizând asupra consecințelor pe care cetățenii suedezi le vor suporta.
Deplângând, printre altele, o decizie „pripită” fără referendum naţional, el a insistat asupra riscului ca, în cele din urmă, comandamentul NATO „să decidă să intre pe deplin în conflict”.
„În acest caz, suedezii vor fi, fără îndoială, atraşi şi trimişi la moarte pentru interesele altora”, a scris Tatarinţev, potrivit de AFP.