Ordonanța de Urgență care le permite rezidenților să se pregăteasă în spitalele județene ori private a fost publicată în Monitorul Oficial. Ministerul Sănătății urmează să stabilească în ce unități medicale vor fi trimiși rezidenții și care sunt criteriile după care vor fi aleși formatorii lor. În lumea medicală, părerile sunt însă împărțite.
Documentul le dă posibilitatea medicilor rezidenți să facă pregătire și în spitalele județene ori private, dar decizia nu a fost primită bine de către toți. În timp ce unii susțin că nu era nevoie de aceste schimbări, tinerii medici își doresc o reorganizare a sistemului.
„Odată ce li se va deshide posibilitatea să meargă în spitalele mici, se va vedea o diferența la calitatea actului medical. Vom avea un număr dublu poate de medici, chit că unii sunt rezidenți, dar fluxul de pacienți și calitatea serviciilro medicale credem că va crește. E în avantajul sistemului să intrăm în spitalele mici, pentru că aici e deficitul de medici, nu în spitalele universitare”, este de părere unul dintre medicii rezidenți.
Legea le permite acum rezidenților să meargă și în spitalele care nu sunt clinici universitare și care au secții cu medici neafiliați vreunei facultăți de medicină, dar sunt foarte bine pregătiți.
„Responsabilii nu trebuie să fie neapărat cadre universitare. De exemplu, faceți rezidențiatul pe chirurgie generală în centrul din Iași, puteți să faceți cele 6 luni la Suceava și alte 6 luni de chirurgie viscerală la Piatră Neamț”, a declarat ministrul Sănătății, Victor Costache.
Ministerul Sănătății urmează să stabilească, în perioada următoare, care sunt unitățile medicale în care vor fi trimiși rezidenții, dar și criteriile după care vor fi aleși formatorii lor.