Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a avertizat recent vizavi de pericolul reprezentat de situația precară existentă la centrala nucleară de la Zaporojie. Ce se întâmplă, în realitate, acolo?
AIEA a transmis că situația de la Zaporojie ridică multe semne de îngrijorare, mai ales că, „ultima linie electrică de urgenţă” a centralei, avariată în urma unor atacuri, încă de la 1 martie, se află încă „deconectată şi în reparaţie”. În ciuda stării precare în care se află, această linie de urgență reușește să asigure încă securitatea nucleară, în mod special prin răcirea reactoarelor sale.
Rafael Grossi a avertizat că orice daune aduse acestei ultime instalații „va duce la pierderea totală a puterii externe a centralei”, având în vedere că, până acum, timp de trei săptămâni, a funcționat pe baza electricității de la o singură linie externă principală de 750 kV.
„Siguranţa nucleară din cadrul centralei rămâne într-o stare precară. Facem apel încă o dată ca toate părţile să se angajeze să asigure siguranţa nucleară şi să protejeze securitatea centralei”, a avertizat Grossi.
Vă reamintim că pe 9 martie, forțele ruse au lansat în jurul centralei mai multe rachete, decuplând-o de la rețeaua energetică ucraineană, timp de 11 ore după o grevă rusă.
Aprovizionarea cu energie a centralei a avut loc cu ajutorul generatoarelor diesel de urgenţă, care au fost pornite pentru a asigura o aprovizionare minimă a sistemelor de securitate, a declarat la acel moment Energoatom, care avertizase despre riscul unui accident nuclear.
La acel moment, Rafael Grossi a transmis un nou semnal de alarmă vizând pericolul uriaș reprezentat de centrala de la Zaporojie: „De fiecare dată dăm cu zarul. Şi dacă permitem ca asta să continue, norocul ne va părăsi într-o bună zi. Ne jucăm cu focul”, a avertizat Grossi.
De asemenea, Înaltul Reprezentant al UE Josep Borell a confirmat avertismentul directorului general AIEA, trăgând un semnal de alarmă cu privire la riscurile la care Rusia expune întreaga Europă.
„Aceasta este o încălcare gravă a securităţii nucleare, cauzată de Rusia (…) Zaporojie este cea mai mare centrală nucleară din Europa. Iar Rusia pune în pericol securitatea întregului continent european, inclusiv Rusia”, a transmis sursa citată.
Din păcate, în lipsa energiei electrice produsă de aceste generatoare, combustibilul reactorului se poate supraîncălzi, iar consecințele sunt devastatoare, astfel că, un alt accident nuclear similar cel de la Fukushima, din Japonia 2011 poate avea loc oricând.