Un raport realizat de serviciul de informații militare al Lituaniei a scos la lumină un scenariu posibil pentru finalul războiului din Ucraina. Se pare că resursele lui Vladimir Putin nu sunt inepuizabile. Cât ar mai putea continua Rusia conflictul armat.
S-a împlinit recent un an de la debutul războiului din Ucraina, „operațiunea militară specială” care ar fi trebuit să dureze doar câteva zile, după planurile inițiale ale Moscovei.
Joi, șeful serviciilor de informații militare al Lituaniei, Elegijus Paulavicius, a declarat că Rusia a reușit să strângă arme și echipamente de luptă în timpul „îndelungaților ani ai Războiului Rece”. Dacă se menține ritmul din prezent, Putin ar putea susține războiul din țara vecină încă doi ani.
„Estimăm că resursele le-ar ajunge (rușilor) încă doi ani, într-un război de aceeași intensitate ca cel din prezent”, a adăugat el.
Estimarea, a punctat Paulavicius, este făcută din perspectiva în care nicio altă țară nu va oferi sprijin militar Rusiei. Moscova ar avea, în prezent, o cantitate mare de armament depozitat în rezervele sale, ceea ce le-ar permite „să provoace pagube enorme și să crească costurile de restaurare”, a mai spus el.
Șeful serviciilor de informații militare al Lituaniei și omologul său de la seviciile de informații civile au declarat, în cadrul prezentării raportului anual, că dincolo de orice estimare legată de resursele Moscovei, mobilizarea Rusiei de anul trecut a dezvăluit faptul că sprijinul pentru operațiunea militară din Ucraina „nu este atât de mare pe cât a încercat propaganda regimului să îl facă să pară”.
„Nemulțumirea față de politicile regimului ia în prezent o formă pasivă: evită în mare parte mobilizarea, se plânge de slaba aprovizionare și de dezordinea din armată”, se arată în document.
Paulavicius a mai spus că dificultățile pe care armata le întâmpină pe front, o mobilizare suplimentară și o deteriorare bruscă a situației economice ar putea „să aibă consecințe negative pentru stabilitatea regimului”.
„Rușii aduc lumea în pragul unei catastrofe nucleare. Și aceasta are loc a doua zi după negocierile cu Națiunile Unite privind demilitarizarea ZNPP (centrala nucleară de la Zaporijjia)”, a declarat într-un comunicat operatorul nuclear ucrainean Energoatom, potrivit The Guardian.