Cercetătorii au făcut o descoperire senzațională, ce îi va scăpa de o mare bătaie de cap, la propriu, pe cei care exagerează cu consumul de alcool în timpul petrecerilor sau ieșirilor în oraș. Mahmureala este pe care să devină istorie datorită unui tratament inovator.
Este simplu să exagerezi cantitatea de alcool consumat în timpul unei ieșiri cu prietenii sau la vreo petrecere, însă nu la fel de ușor este să combați, a doua zi, efectele.
Un tratament inovator descoperit recent de cercetători ar putea face ca mahmureala să devină istorie. Este nevoie de o singură injecție.
În timpul cercetărilor de laborator, s-a demonstrat că factorul de creștere a fibroblastelor 21 (FGF21) – produs în ficatul oamenilor și animalelor – reduce la jumătate timpul necesar șoarecilor pentru a scăpa de efectele alcoolului.
Se știe că FGF21 protejează împotriva efectelor negative ale alcoolului prin descompunerea mai rapidă a acestuia în sânge.
Într-un studiu pe animale de laborator, oamenii de știință au descoperit că atunci când organismului i se administrează o doză suplimentară, prin injecție, hormonii reduc la jumătate timpul necesar pentru „trezirea” după consumul de alcool.
Cercetătorii de la Universitatea din Texas Southwestern au administrat șoarecilor o doză de etanol, echivalentă cu o doză de alcool la om. Ca urmare, rozătoarele și-au pierdut capacitatea de a-și menține echilibrul corpului.
Șoarecii care nu au primit FGF21 au avut nevoie de mai mult timp decât cei cărora li s-a administrat hormonul pentru a-și recupera capacitatea de a-și menține echilibrul.
„Prin creșterea concentrațiilor de FGF21 prin injecție, putem accelera dramatic recuperarea după intoxicație. FGF21 face acest lucru prin activarea unei părți foarte specifice a creierului care controlează vigilența”, a explicat co-autorul principal al studiului Steven Kliewer.
FGF21 acționează direct asupra sistemului nervos și asupra neuronilor din creier care reglează vigilența.
Consumul excesiv de acool afectează aproape toate țesuturile din organism. Un astfel de episod poate provoca inflamarea pancreasului, stomacului și/sau ficatului, hipertensiune arterială, deshidratare și niveluri periculos de scăzute de sodiu, potasiu și alte minerale și săruri.
Citește și: Cum bei alcool fără să te îmbeți. Trucurile pe care doar experții le știu