Ne apropiem cu pași repezi de perioada premergătoare Învierii Domnului, iar mulți români se pregătesc de post. În aceste condiții, și ținând cont de reguli, majoritatea aleg să aibă pe masa de post anumite preparate făcute din ingrediente care nu au origini animale, dar conform unui studiu InfoCons, masa de post, din păcate este și ea plină de cel puțin 50 de E-uri, mai exact adiviti alimentari. Citește mai departe și află care sunt rezultatele sondajului făcut de InfoCons.
Deși dogmele religioase pun mare accent pe post, indiferent că vorbim de perioada premergătoare Învierii Domnului, sau în orice altă perioadă care presupune acest lucru, în cele din urmă postul reprezintă forma prin care un om încearcă să-și curețe corpul de toxinele acumulate în timp prin mâncarea clasică, de origine animală. Deși nu este ușor de ținut postul, în cele din urmă, ne ajută organismul să se regenereze și astfel, cum s-ar spune, să o ia de la zero, când ne referim la alimentație.
Dacă ești în căutarea unor combinații de înlocuire a mesei și postul intermitent, o variantă ar fi să bei shake-uri naturale, sănătoase, ceea ce ar putea reprezenta cei mai bune înlocuitori de masă pentru postul intermitent. Nu conțin aditivi, nu conțin lactate și sunt făcute cu alimente reale, nu cu izolate proteice calcaroase. Dacă ne referim la aceste combinații sănătoase, sau shake-uri, acest lucru le face perfecte pentru persoanele cu sensibilități alimentare, precum și pentru persoanele care doar caută nutriție fără procesare și fără adaosuri de aditivi alimentari.
Postul intermitent este o practică populară pentru pierderea în greutate și îmbunătățirea sănătății generale. Acesta implică restricționarea programului de alimentație la anumite ore din zi sau chiar o zi întreagă fără mâncare. Printre abordările populare ale postului intermitent se numără
Există multe motive pentru care oamenii încearcă postul intermitent, cel mai frecvent fiind acela că poate ajuta la pierderea în greutate, sau așa cum spuneam, la eliminarea toxinelor din corp. Cercetările sugerează că postul intermitent este la fel de eficient ca o dietă hipocalorică tradițională pentru pierderea în greutate, ceea ce are sens, deoarece postul este de obicei însoțit de o reducere a caloriilor.
Vezi și: Ce conțin pateurile vegetale, de fapt. Ce procent de legume au versus aditivi alimentari
Cu toate acestea, simpla reducere a alimentației la o fereastră îngustă nu promovează neapărat pierderea în greutate. Pentru a pierde în greutate, trebuie să ardeți în continuare mai multe calorii decât mâncați, și există cercetări care să susțină acest lucru. Un studiu riguros InfoCons arată că acele alimente folosite la masa de post sunt pline de aditivi alimentari și, fără să vrei, te trezești că mănânci 50 de E-uri dintr-un foc, fără să-ți dai seama.
„Suntem în Post. Pentru cei care cu adevărat țin Post, dar și pentru cei care înțeleg ca și mod de viață să consume produse de post, ar trebui sau credem fiecare că produsele de post sunt mai aproape de natural – fără chimicale, cu multe legume.
Dar, din păcate, E-urile, coloranții, conservanții sunt de cele mai multe ori într-un numeric foarte mare, iar atenționarea pentru consumatorii care doresc produse de post, trebuie să fie de două ori mai importantă prin citirea etichetei, înțelegerea ingredientelor, pentru a alege în cunoștință de cauză pentru ei, pentru copiii lor, pentru bunicii și pentru părinții lor.
Există și o soluție pentru a fi mai informați, pentru a alege ce cumpărăm, ce mâncăm, cât mâncăm, cum mâncăm, pentru a fi real ce ne dorim!”, spune Sorin Mierlea, Președinte InfoCons.
Vezi și: Alimentele periculoase din Postul Paștelui. Toți românii le consumă des
Deși am avea tendința să credem că alimentele de post sunt, în general, sănătoase, iată că vine acest nou studiu de piață realizat de InfoCons care demonstrează cu totul, și cu totul altceva.
În ultimii ani, fie că vorbim de alimentația generală, sau că vorbim de masa de post, alimentele procesate, pline de aditivi alimentari, cu alte cuvinte E-uri, au invadat aproapte toate piețele, România nefâcnd nicio excepție de la această regulă a comercianților:
„Consumatorii care aleg să prepare o gustare de post cu pâine , pate vegetal , margarină , halva , un suc tip ceai sau o lapte de soia și o gumă de mestecat , vor consuma instant până la 50 de E-uri . De pildă, pâinea conține până la 4 E-uri, pateul vegetal ajunge până la 13 E-uri, margarina atinge până la 6 E-uri, halvaua are până la 3 E-uri, un suc tip ceai atinge până la 8 E-uri, un lapte de soia are până la 5 E-uri, iar o gumă de mestecat ajunge până la 11 E-uri.
Pentru gustarea de post formată din pâine , pate de post , margarină , halva , suc tip ceai , lapte de soia și gumă de mestecat , cei mai des întâlniți aditivi alimentari (E-uri) sunt :
Acid Ascorbic (E300) – Aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor , regăsit în mod natural în majoritatea fructelor şi legumelor . Acid Citric (E330) – Acidul citric este utilizat în industria alimentară deoarece conferă produselor un gust plăcut de acid. Este foarte solubil în apă, prin urmare poate fi adăugat si in sucuri, dulciuri, bomboane, jeleuri și fructe congelate. Utilizarea acidului citric este o necesitate pentru clarificarea enzimatică a sucurilor, pentru împiedicarea zaharisirii mierii de albine.”, se arată în studiul InfoCons primit la redacție.
Vezi și: Cât de periculoase sunt bomboanele de Valentine’s Day. Ce au descoperit autoritățile în ele
În același timp, studiul mai atrage atenția asupra faptului că un român care alege produse de post, din gama pâine, pate de post, margarină, halva, lapte de soia și suc tip ceai, vor găsi în conținutul acestor produse „până la 5,58 grame de sare, în condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumarea pe zi a unei cantități de 5 grame de sare.”
Cei de la InfoCons recomandă românilor să intre pe site-ul instituției și, cu ajutorul unei aplicații dezvoltate de ei, să verifice care este conținutul clar al fiecărui produs ales, chiar și pentru masa de post. În acest fel vor afla cu exactitate ce conțin produsele și dacă sunt, sau nu, sănătoase și fără aditivi alimentari.