Au invadat rafturile magazinelor din întreaga țară, fiind prezentate ca dovezi ale dragostei, cadouri numai bune de oferit în luna iubirii. Specialiștii de la InfoCons vin cu un avertisment pentru români. Cât de periculoase sunt bomboanele de Valentine’s Day. Ce au descoperit autoritățile în ele .
În condițiile în care interesul pentru ele a crescut în ultimele zile, specialiștii din cadrul InfoCons au făcut un studiu ce a vizat produsele de tip bomboane la cutie (trufe, praline si bomboane cu ciocolată) ce se găsesc pe piața din România.
În urma cercetărilor, s-a constatat că 48% dintre bomboanele de Valentine’s Day studiate au în compoziție cel puțin un aditiv alimentar, dar sunt și produse cu nu mai puțin de zece aditivi.
În ceea ce privește ingredientul principal, 70.63 % dintre ele au zahărul, 7.93 % au ciocolata, 5.55 % au siropul de glucoză și grăsimile vegetale, 4.76 % au masa de cacao și 2.38 % au crema de praline și crema cu aromă.
Potrivit InfoCons, 39.68 % din produse menționează cantitatea de substanță uscată de cacao. Cantitatea variază între 82 % și 23 %.
Bomboanele de Valentine’s Day ce au făcut obiectul cercetării specialiștilor din cadrul instituției nu sunt prietenoase nici cu cei care țin la siluetă, o sută de grame de produs având o valoare energetică cuprinsă între 366 kcal și 637 kcal.
Cantitatea de grăsimi variază între 7.2 g și 53 g raportată la 100 grame de produs. Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 4.3 g și 40 g, iar cea de zaharuri variază între 32g și 67.7g, a precizat InfoCons.
Sorin Mierlea, președinte InfoCons, a transmis o serie de sfaturi pentru românii care se pregătesc să sărbătorească Valentine’s Day.
„Și de 14 februarie rămânem consumatori și trebuie să fim atenți ce și de unde cumpărăm! Dacă alegem o cutie de bomboane, trebuie să ne asigurăm că eticheta ne furnizează toate informațiile despre cantitatea de cacao, producator, distribuitor sau ingredientul principal. Și pe 14 februarie luam o9atitudine!”, a transmis Sorin Mierlea, președinte InfoCons.