Mărțișor este denumirea unei tradiții românești celebrate la începutul primăverii, în luna martie. Este reprezentat de un obiect asociat unui șnur realizat din două șiruri de ață roșie și albă împletite, care au ciucuri atârnate. Acesta se oferă pe data de 1 martie în special doamnelor și domnișoarelor, însă există zone în care este oferit și bărbaților. Iată așadar cât timp se poartă Mărțișorul, potrivit tradițiilor.
Cuvântul Mărțișor este diminutivul lui marț, vechiul nume popular pentru martie și înseamnă literal „micul martie”. Tradiția modernă presupune purtarea micului obiect în piept ca o broșă sau un ac de rever, în prima parte a lunii, începând cu 1 martie. Unele tradiții mai vechi, care diferă de la o zonă geografică la alta susțin că ar trebui să fie purtat de la prima lună nouă a lunii martie până la:
De asemenea, era purtat mai frecvent legat de încheietura mâinii sau ca un colier.
În zilele noastre Mărțișorul este făcut din șiruri de mătase, aproape exclusiv roșii și albe. Înainte de secolul al XIX-lea erau folosite diverse alte culori:
De asemenea, materialul folosit ar fi putut fi lână, in, bumbac sau mătase. Brevetele erau atașate de șiruri, mai ales monede, de obicei din argint, sau pandantive în cruce. Mai târziu, aceste ornamente au fost modelate astfel încât să semene cu diferite imagini, cum ar fi trifoiul cu patru foi, gărgărița, ghiocelul etc.
Vezi și Mărţişoarele de care trebuie să te fereşti, nu cumva să le cumperi! Avertismentul celor de la ANPC
Explicații generale au fost date de observatorii tradiției în ceea ce privește aspectul obiectului: se crede că șnururile reprezintă „funia anului”, sau „coarda” anului, care împletește vara și iarna. Pandantivul simboliza averea și bogăția, sau, ca un talisman, a adus și păstrat sănătatea și frumusețea purtătorului.
Obiceiul de a dărui și purta Mărțișorul este o tradiție națională printre români. Obiectul a fost purtat în primul rând de copii și femei, mai puțin de bărbați și rar de bătrâni.
Aproape fiecare regiune a avut un interval de timp diferit pentru cât trebuie păstrat, variind de la 2–3 zile în regiunea Iași din Moldova, până la 2–3 luni în regiunea Vâlcea din Oltenia.
De foarte multe ori sfârșitul acestei perioade a fost asociat cu semnele primăverii în lumea naturală: întoarcerea păsărilor migratoare precum rândunelele și berzele albe, înflorirea pomilor fructiferi (măr, cireș), înflorirea trandafirilor, sau cu următoarea sărbătoare semnificativă din calendar.
Când Mărțișorul este îndepărtat, se obișnuiește să fie legat de o ramură a unui copac sau să fie așezat pe un gard ca dar pentru păsările migratoare care se întorc din sud. Mai rar se practicau următoarele:
În vremurile moderne, Mărțișoarele sunt adesea păstrate ca suveniruri.
Citește și Legendele uitate despre Mărțișor. Adevărul despre Baba Dochia și cojoacele sale