Suntem în data de 1 martie, sau luna lui Mărțișor. În negura vremurilor s-au pierdut originile reale ale acestei sărbători de primăvară. Printre multele legende și povești legate de Mărțișor este și Legenda Babei Dochia, care spune o altă poveste a Mărțișorului. Conform legendei Baba Dochia este un altfel de vestitor al primăverii.
Rădăcinile tradiționale ale Mărțișorului datează de pe vremea Romei antice și a daco-tracilor. Etnologii spun că este greu de identificat originea exactă, dar de-a lungul anilor a creat și a influențat numeroase legende și povești tradiționale.
Și cea mai interesantă dintre toate este de departe legenda Babei Dochia, una dintre cele mai populare figuri din mitologia românească. Mulți dintre noi, în periplul nostru la munte, am ajuns la Babele și la Sfinx, situate pe platoul Bucegi. Se spune că aici Baba Dochia și-ar fi găsit sfârșitul, conform legendei.
Legenda spune că fiul lui Baba Dochia, Dragobete, s-a căsătorit împotriva voinței sale. La aflarea veștii, și-a trimis nora ei la râul din apropiere pentru a spăla niște lână neagră până devine albă. Dar, oricât încerca, lâna nu-și schimba culoarea. Biata fată a început să plângă, temându-se că nu-și va mai vedea soțul. Văzând acest lucru, Isus a coborât pe Pământ și i-a oferit o floare roșie cu care să spele lâna.
Când fata s-a întors la Baba Dochia cu lâna albă ca zăpada, a crezut că a sosit primăvara. Bătrâna a plecat cu turma ei spre Ceahlău îmbrăcată în nouă cojoace de lână. Pe măsură ce înainta mai sus pe munte, vremea se încălzea în fiecare zi și Baba Dochia își dădea câte un cojoc jos. Dar de îndată ce a dat jos și ultimul, vremea a devenit rea și Baba Dochia a înghețat pe munte, împreună cu turma ei.
Un mit folcloric asociază cele nouă cojoace date jos de Baba Dochia cu primele nouă zile ale lunii martie. Se spune că spiritul acesteia bântuie pământul între 1 martie și 9 martie, aducând furtuni de zăpadă și vreme rece. Tradiția spune că, în prima zi a lunii martie, femeile trebuie să aleagă una dintre primele nouă zile ale lunii ca babă.
Dacă ziua pe care au ales-o se dovedește a fi caldă și plăcută, atunci vor îmbătrâni frumos și spiritul lor va fi pentru totdeauna tânăr. Dar dacă ziua se dovedește a fi rece, atunci vor deveni amare și se vor transforma într-o vrăjitoare.
Baba Dochia și ale sale 9 cojoace a rămas în cultura populară ca vestitor al vremii și a devenit, în timp, și o poveste de speriat copii, la gura sobei.