Nimic nu durează o veșnicie. Chiar și alimentele au o dată de expirare, atât din motive de siguranță, cât și din motive de calitate. Dar te-ai întrebat vreodată de ce anumite alimente se strică mai repede acasă sau la restaurant, uneori chiar înainte ca pachetul să fie deschis și înainte de data de expirare? Ceea ce trebuie să știi, este că recomandarea este de a nu le mai consuma. Dacă te-am făcut curios, citește și află care sunt acele alimente care se pot strica înainte să expire.
Deși ar putea părea ciudat, dar adevărul este că nici măcar alimentele care sunt în termen de valabilitate nu rezistă foarte mult, iar totul se reduce la aer. Mai exact, calitatea aerului, și nu doar în bucătărie, frigider sau cămară.
Acest lucru începe de la primii pași în procesarea și producția alimentelor, prin depozitare, transport și modul în care sunt manipulate la distribuitor și la magazine, până când ajung în farfuria ta. Fabricile certificate de prelucrare a alimentelor și băuturilor iau acest lucru în serios și folosesc mai multe soluții pentru a evita aceste tipuri de probleme.
Producătorii comerciali de produse alimentare, inclusiv produse și băuturi, nu numai că au sisteme HVAC industriale, dar mulți dintre ei trebuie să folosească sisteme industriale separate de filtrare a aerului pentru a ajuta la captarea contaminanților de aer de diferite dimensiuni, inclusiv contaminarea microbiană, cum ar fi mucegaiurile, drojdiile și bacteriile care provoacă deteriorarea alimentelor.
Pe lângă alimentele și produsele alimentare tradiționale, suplimentele alimentare, inclusiv ierburile, vitaminele și alte produse farmaceutice pot fi, de asemenea, afectate de virușii din aer. Pe lângă contaminarea aerului, există și alți factori comuni care coincid cu deteriorarea alimentelor, cum ar fi umiditatea, lumina, temperatura și contaminare încrucișată.
Sistemele dedicate de filtrare a aerului sunt cea mai dovedită modalitate de a controla numărul de microorganisme și particule în suspensie din aer într-un mediu. În funcție de sistem și de tipul de filtru, acestea pot reține particule de aer de toate dimensiunile, putând, de asemenea, să influențeze umiditatea, temperatura și fluxul de aer din interior. Dar, se pune o întrebare justificată, și anume care sunt aceste alimente care se pot strica înainte să expire, iar în cele ce urmează vă propunem o listă cu aceste alimente.
Vezi și: Ai mâncat alimente expirate? Află aici ce riști să pățești
În fiecare zi aruncăm aproape un kilogram de mâncare, potrivit unui studiu și există o mulțime de motive pentru care alimente bune și utilizabile sunt aruncate, de la copii mofturoși, cămări prea pline sau chiar resturi care stau prea mult timp în frigidere.
Articolele neperisabile, cum ar fi cerealele, produsele uscate și conservele, pot fi folosite cu mult după data de expirare a datei de pe etichetă, dar în cazul cărnii, al produselor lactate și al ouălor, este o altă poveste.
Deși încă nu există date de expirare reglementate la european pentru aceste articole, este evident că acestea au o durată de valabilitate mai scurtă. Potrivit specialiștilor, cea mai bună modalitate de a ști dacă un aliment perisabil s-a stricat este pur și simplu „să aveți încredere în papilele gustative și în simțul mirosului”.
Alimentele trecute de prima tinerețe dezvoltă adesea mucegai, bacterii și drojdie, ceea ce le face să dea semne de avertizare simțurilor dumneavoastră. De obicei, alimentele stricate vor avea un aspect diferit ca textură și culoare, un miros neplăcut și un gust neplăcut înainte de a deveni nesigure pentru consum.
În lista cu alimente care se pot strica înainte să expire vorbim de făină albă, pesmet, praful de copt, bicarbonatul de sodiu. În aceeași listă a acestor alimente care se pot strica înainte să expire, deși s-ar putea să ți se pară ciudat, intră și ierburile aromatice, uleiul de măsline și condimentele, iar motivul pentru care aceste alimente se pot strica înainte să expire, este umezeala și ceea ce spuneam la început, aerul.
Bolile de origine alimentară provin din contaminare, nu din procesul natural de descompunere. Acestea fiind spuse, bacteriile precum listeria se dezvoltă la temperaturi mai ridicate, așa că este important să vă păstrați întotdeauna alimentele perisabile la frigider la temperatura adecvată. Experții spun că frigiderul ar trebui să fie setat la o temperatură nu mai mare de 4 grade, iar alți experți sugerează să îl setați la 2 grade.
De asemenea, o bună regulă de bază este să aruncați un produs perisabil după 2 ore la temperatura camerei sau după jumătate din acest timp la temperaturi ridicate. De asemenea, păstrați curate toate suprafețele de preparare a alimentelor și evitați contaminarea încrucișată a cărnii crude și a altor produse alimentare.