România este în aceste zile sub efectele celor două seiseme devastatore din Turcia, iar specialiștii trag concluzii și fac afirmații cu privire la ce s-ar putea întâmpla în cazul unor astfel de cutremure. Pe de altă parte, ultimele 48 de ore au adus cel puțin două cutremure de peste 5 grade, în Gorj și Dolj, dar care nu s-au soldat cu victime, ci doar mici pagube materiale. Astăzi aflăm despre aceste seisme și concluziile seismologilor după cutremurele puternice din Gorj.
În data de 13 februarie, în Gorj a fost resimțit un cutremur de peste 5 grade pe scara Richter, urmat de cel puțin alte 2 replici. La nici 24 de ore, dar data asta în Dolj, a mai avut loc un alt seism, tot de peste 5 grade, iar locuitorii de aici s-au speriat, mai ales că au existat și pagube minime materiale în unele centre comerciale, imaginile apărute ulterior pe rețelele de socializare dovedind cele întâmplate.
În urma acestor două evenimente și a replicilor care au urmat, au apărut și concluziile seismologilor după cutremurele puternice din Gorj, printre acestea și cele enunțate de Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Invitat la Atena 3, respectabilul seismolog a tras anumite concluzii după seismul produs pe 13 februarie în Gorj, spunând că „A fost și un șoc dublu. Nu s-a întâmplat în ultimii 200 de ani!” :
„Este o zonă seismică cunoscută de noi, de seismologi. Are o activitate generală slabă și moderată de-a lungul timpului. Ceea ce s-a întâmplat ieri și alaltăieri este o intensificare deosebit de mare a acestei activități în zonă, este practic cea mai mare activitate seismică înregistrată în decurs de vreo 200 de ani, de când avem noi înregistrările.
Din acest punct de vedere a reprezentat o surpriză, deoarece calculele noastre indicau pentru această zonă o magnitudine maximă de 5,5. Deci practic s-a depășit această magnitudine și în același timp a fost și un șoc dublu, pentru că au fost două cutremure cu magnitudini mari, peste cinci.
S-a mai întâmplat o singură dată în istorie, cu vreo 80 de ani în urmă, în 1943, când în zonă a fost înregistrat un cutremur de 5,2. Este clar că a fost o intensificare pronunțată a activității și bineînțeles că această va schimba puțin harta de hazard seismic pentru această zonă. Pentru viitor vom avea în vedere cutremure mai mari decât cele pe care le știam noi. Cred că o magnitudine de până în 6 se va estima.”, declară profesorul Radulian.
În același context, tot în concluziile seismologilor după cutremurele puternice din Gorj, apar și cele enunțate de Mărmureanu care spune că „Nu vreau să transmit panica, dar există această posibilitate” , făcând referire la un nou posibl seism în Oltenia:
„Aici se produc destul de des seisme, uneori unele în serie, dar deocamdată nu vorbim de cutremure cu potențial devastator. Acum partea bună că avem mai multe descărcări mari de forțe și putem spera ca lucrurile să se liniștească. Oricum vor mai fi replici, dar mai mici sperăm”, a explicat Mărmureanu.