Activitatea seismică din ultimele două zile din Oltenia a creat panică în rândul multor români. Gheorghe Mărmureanu a dezvăluit care este regiunea unde s-ar putea produce noi cutremure. Specialistul a punctat, însă, că fenomenele nu sunt neobișnuite.
Cutremurul de 5,7 din Gorj, înregistrat pe 14 februarie 2023, a produs efecte în 22 de localități din cinci județe ale țării. Mai multe persoane au ajuns la spital, unele suferind atacuri de panică, altele, rănite de elemente de construcție desprinse, au transmis, miercuri dimineață, reprezentanții IGSU.
„În data de 14.02.2023, la ora 15:16:53 (ora României) s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5.7, la adâncimea de 6,3 km, urmat de 27 replici ale acestuia, cu magnitudine cuprinsă între 2 şi 4.1 grade pe scara Richter. (…)
Cea mai mare parte a problemelor medicale semnalate, au vizat atacuri de panică în rândul a 9 persoane, 4 persoane din jud. Gorj au prezentat traumatisme provocate de diverse elemente de construcţie, fiind transportate la spital, iar o persoană a rămas blocată în lift, într-un bloc din mun. Târgu Jiu şi a fost extrasă de echipajele de intervenţie”, a transmis, miercuri dimineaţă, IGSU.
În timp ce oamenii se tem de un nou seism de magnitudine mare, profesorul Gheorghe Mărmureanu, fost director general al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP) și cercetător științific principal gradul I, actual membru al Societății Române de Fizică și al American Society of Civil Engineers – Mechanical Divsion, a oferit mai multe detalii despre activitatea seismică din Oltenia, o zonă în care se produc destul de des seisme.
„Aici se produc destul de des seisme, uneori unele în serie, dar deocamdată nu vorbim de cutremure cu potențial devastator. Acum partea bună că avem mai multe descărcări mari de forțe și putem spera ca lucrurile să se liniștească. Oricum vor mai fi replici, dar mai mici sperăm”, a explicat Mărmureanu, potrivit Adevărul.
Specialistul a avertizat că există posibilitatea ca această serie de cutremure să activeze o altă zonă seismică din țară:
„Există posibilitatea ca roiul de cutremure să migreze, să activeze zona Banatului. Nu vreau să transmit panica, dar există această posibilitate să se producă și acolo în Banat seisme asemănătoare”, a precizat expertul.