Apar vești noi în urma cutremurului produs în cursul zilei de ieri, cu magnitudinea de 5.7, în zona Oltenia, județul Gorj. Seismul, care a fost resimțit foarte puternic de români, a venit la o zi distanță după cel de luni, cu magnitudinea de 5.2, în aceeași zonă. Directorul științific al Institutului pentru Fizica Pământului vine cu informații menite să informeze cetățenii cu privire la ce va urma.
Mircea Radulian, directorul științific al Institutului pentru Fizica Pământului, a dezvăluit ce s-ar putea întâmpla în perioada următoare, în România, conform prognozelor. Spre deosebire de colegul său, Constantin Ionescu, directorul Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, care a fost surprins de producerea seismului în această zonă, Mircea Radulian abordează acest fenomen dintr-o altă perspectivă.
Mirarea sa vine în urma magnitudinii extrem de mare, și nu din cauza producerii. Având în vedere cele două cutremure mari desfășurate la distanță scurtă de timp, la care se adaugă mai multe replici, directorul Institutului pentru Fizica Pământului a concluzionat că zona este „capabilă să genereze” și alte seisme de acest fel.
”Nu e o surpriză. Zona este cunoscută fiind o zonă cu o anumită activitate seismică, în general slabă sau moderată. Însă surpriza a fost că nu știam că e capabilă să genereze cutremure de asemenea magnitudine. Deci, dacă vreți, estimările noastre pentru această zonă ar fi fost de magitudine maximă, de 5.5 să zicem, care ar fi putut fi rezonabile. Deja.
Faptul că au apărut 2 cutremure, un dublet cu cele două magnitudini, de 5,2 și 5,7, deja arată că zona este capabilă să genereze.”, a explicat seismologul Mircea Radulian, potrivit stirileprotv.ro.
Potrivit specialistului, multitudinea de replici care a urmat după cele două cutremure cu magnitudine mare reprezintă un avantaj privind siguranța viitorului, din punct de vedere seismologic, fiind vizată o reechilibrare a zonei.
„E o veste bună, să zicem, în sensul că e o activitate normală și ea duce la o încetinire, la o reechilibrare a zonei. Deci aceste replici sunt normale și fiind mai mici ca magnitudine, ele sunt cumva totuși proporționale și cu magnitudinea cutremurelor mari.”, a declarat Mircea Radulian.
Întrebat dacă românii trebuie să se mai aștepte la un cutremur cu o magnitudine la fel de mare sau mai ridicată, specialistul le-a transmis românilor că nu ar trebui în mod normal să urmeze un astfel de fenomen, însă surprizele nu sunt excluse.
Pentru o mai mare precizie vizavi de ce va urma în viitor, este nevoie de un studiu amănunțit. Seismologul a precizat că nu există legături dovedite între cutremurele din Turcia și cele din România.
„Nu cred. Nu cred. Acuma, vedeți, că mai avem surprize. Deci nu cred, pentru că Vrancea, sigur, nu cred că e influențată de ce se întâmplă aici. Și atunci, Vrancea, dacă e să se producă un cutremur, se produce, dar nu e cumva direct legat de Turcia, de ce s-a întâmplat în Turcia.
Pentru cutremur de suprafață, rămâne de văzut dacă aceste activări, cum a fost și cea de la Târgu Jiu, dar necesită un studiu, dacă aceste activări ar putea fi influențate totuși de acest context mai mare în care s-au produs aceste cutremure mari în Turcia și care, mă rog, au perturbat totuși într-o oarecare măsură toată zona”, a concluzionat Mircea Radulian, potrivit sursei citate.