Bananele se numără printre fructele preferate ale multor consumatori. Nu conțin grăsimi sau colesterol și sunt bogate în carbohidrați complecși și vitamina B6. În ciuda beneficiilor pe care le prezintă, sunt interzise anumitor persoane. Tu știi cine nu are voie să mănânce banane? Mulți români nu cunosc pericolul la care se expun. Explicațiile specialiștilor.
Din topul fructelor preferate ale consumatorilor nu lipsesc niciodată bananele. Pot fi mâncate simple sau preparate sub formă de smoothie. Indiferent cum preferi să le mănânci, sunt dulci și pline de nutrienți. Nutriționiștii recomandă consumul de banane datorită beneficiilor pe care acestea le au asupra organismului. Sunt bogate în vitamina B6.
Totuși, ca în cazul oricărui produs, consumate în exces, bananele pot să conducă la dezvoltarea unor efecte secundare negative. În mod special, în cazul persoanelor care suferă de anumite boli. Tu știi care sunt consumatorii care nu au voie să mănânce banane, potrivit nutriționiștilor?
Persoanele care suferă de afecțiuni de inimă, de rinichi sau care au probleme renale trebuie să evite consumul de banane, spun specialiștii. Iar asta din cauza faptului că fructele prezintă un nivel ridicat de potasiu. Dacă elimini din dietă produsele bogate în potasiu, printre care se mai numără și portocalele și pepenele roșu, te vei simți mai bine.
Pacienții cu boli renale, în mod special, nu pot să elimine în mod corespunzător potasiul din sânge. Nivelurile ridicate de potasiu, dacă sunt întreținute și prin consumul de alimente cu potasiu, pot să conducă la manifestarea unui atac de cord sau chiar la deces, spun specialiștii din domeniul sănătății.
În cazul unor consumatori, bananele pot conduce la balonare, din cauză că prezintă o cantitate mare de fibre solubile. Chiar dacă ele sunt necesare unui program alimentar sănătos, pot să aibă și efecte neplăcute. Nutriționiștii recomandă reducerea consumului de banane, dacă te numeri printre persoanele care se confruntă cu astfel de condiții.
Bananele nu ar trebui consumate nici dacă urmezi anumite tratamente. Este vorba, de exemplu, despre inhibitorii ACE (cum ar fi lisinoprilul, enalaprilul sau ramiprilul) și spironolactona. Consumul de banane combinat cu administrarea tratamentelor menționate anterior poate conduce la creșterea nivelului de potasiu din sânge.
Citește și: Beneficiile uleiului de banane. Cât de simplu este de preparat la tine acasă
Nu în ultimul rând, bananele nu ar trebui mâncate des de către persoanele care urmează o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați. Majoritatea caloriilor din aceste fructe sunt furnizate organismului sub formă de carbohidrați. O banană de mărime medie conține, în general, aproximativ 27 de grame de carbohidrați.