Bananele sunt o sursă cheie de nutrienți importanți. Oamenii au cultivat acest fruct tropical din cele mai vechi timpuri, iar beneficiile sale pentru sănătate au fost promovate de mai bine de un secol. Le poți mânca așa crude sau amestecate în smoothie. Ori fă-ți gem de banane caramelizate. Este o rețetă nemaipomenită.
Aceste fructe tropicale pot fi găsite la magazin pe tot parcursul anului și sunt ușor de depozitat. Din punct de vedere nutrițional, bananele au numeroase beneficii pentru sănătate. O banană medie conține 422 de miligrame de potasiu, ceea ce reprezintă 9% din cantitatea zilnică necesară. Acest mineral joacă un rol esențial pentru sănătatea inimii. Dacă vrei să prepari ceva dulce și nu știi ce rețetă să încerci, îți propunem gem de banane caramelizate. Respectă pașii pentru un desert de casă foarte gustos. Se prepară rapid și poate fi consumat ca atare sau la clătite.
Pentru rețeta Gem de banane caramelizate, ai nevoie de 250 de grame de zahăr, 120 ml de apă, 5 banane, 1/2 linguriță de sare, 1 lingură suc de lime și 1 lingură extract de vanilie.
Adaugă într-un bol încăpător, ce poate fi adăugat la cuptorul cu microunde, zahărul și apa. Amestecă bine, apoi acoperă vasul cu folie de plastic, pe care o găurești în 6-8 locuri (pentru ventilație). Bagă bolul în cuptor, la putere maximă, cam 10 minute. După acest interval, continuă să gătești zahărul două minute, până când devine auriu.
Între timp, taie bananele felii și pune-le într-o oală încăpătoare. Scoate bolul cu zahăr din cuptorul cu microunde și îndepărtează cu atenție folia de plastic. Toarnă pasta peste fructe.
Gătește gemul la foc mediu, cât să bolborosească, apoi redu flacăra și lasă compoziția până când bananele devin translucide, iar pasta s-a făcut lipicioasă (15-20 de minute). Este momentul să adaugi sarea. Amestecă bine, după care stinge focul și încorporează extractul de vanilie și sucul de lămâie.
Dă gemul de banane caramelizate deoparte, apoi adaugă-l în borcane curate. Preparatul rezistă la frigider aproape o lună, timp în care în poți servi cu biscuiți, pâine prăjită, clătite, iaurt sau înghețată. Iar dacă ai alte idei, încearcă-le pe toate.
După ce mâncăm fructul exotic, aruncăm la gunoi coaja bananelor, fără să știm întrebuințările sale miraculoase: ameliorează pruritul produs de înțepătura de insecte, albește dinții etc.