În aceste zile autoritățile vin cu din ce în ce mai multe informații referitoare la noile cărți electronice de identitate, menționând faptul că parte dintre acestea vor fi susținute pe cheltuiala statului, ulterior, beneficiarii fiind nevoiți să plătească anumite taxe pentru eliberarea acestor noi documente. În aceeași măsură, MAI spune că au intervenit noi schimbări în ceea ce privește valabilitatea documentelor, fiind vorba de cărţi de identitate cu valabilitate de doar 2 ani.
Programul pilot de anul trecut trece din 2023 la o nouă fază de implementare, MAi anunțând că aceste noi documente vor fi eliberate și în Capitală. În același context, reprezentanții MAI mai precizează că aproximativ 5 milioane de cărți de identitate electronică vor fi eliberate, iar costurile acestora vor fi suportate de stat cu ajutorul sumelor alocate prin PNRR.
La acest moment, conform programului, beneficiarii acestor noi cărți electronice de identitate plătesc suma de 67 de lei pentru eliberare. Un prim aspect modificat, față de startul de anul trecut, este valabilitatea acestora, MAI făcând precizarea că aceste noi cărţi de identitate vor avea valabilitate de doar 2 ani, fiind împărțite în două categorii, cărți de identitate simple și cărți electronice de identitate:
O altă modificare adusă este cea a localității unde se va putea proceda la eliberarea noilor documente. MAI, în acest caz, face precizarea că aceste noi cărți electronice de identitate vor putea fi eliberate în altă localitate, alta decât cea de reședință, modificarea fiind deja prezentă într-un alt act normativ, dar nu înainte de a fi aprobat de parlamentari.
În aceeași măsură, locul nașterii viitorilor titulari ai acestor documente electronice vor fi stocate direct în CIP-ul noilor cărți de identitate, aceeași măsură fiind valabilă, așa cum scriam recent, și pentru cardurile de sănătate, datele de pe acestea find și ele stocate pe același CIP.
Un punct menționat de MAI este și faptul că, cel puțin pentru o perioadă de timp, eliberarea acestor noi documente va fi cu titul de gratuitate, costurile fiind suportate de stat, fiind vorba de cele 5 milioane de cărți, pentru următorii trei ani. După această perioadă clar stabilită, viitorii posesori de cărți electronice de identitate vor fi nevoiți să plătească o taxă de eliberare care va fi stabilită ulterior, după expirarea celor trei ani de gratuitate, conform Avocatnet.ro.