Vești noi pentru români! Cetățenii urmează să aibă alte cărți de identitate emise la nivel național până la finele acestui an. Locul nașterii va fi doar în format electronic, stocat pe cipul buletinului, fără a mai fi prezentat pe noile cărți de identitate simple. De asemenea, adresa de domiciliu va rămâne inscripționată, dar nu va mai fi prezentă și pe verso-ul cărții electronice de identitate, ca în prezent. Iată mai multe detalii prezentate în cadrul unui proiect scos în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor!
Noile cărți de identitate ar urma să fie emise la nivel național până la finele acestui an. Costul pentru eliberarea acestora este de 67 de lei, dar conform unui proiect pilot suma va fi suportată de stat. Pentru modificarea aceasta există 200 de milioane de euro în PNRR, arată un proiect de act normativ scos în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne.
Modificările aduse în privința cărților de identitate sunt destul de multe. Mai exact, locul nașterii va fi doar în format electronic, stocat pe cipul buletinului, fără a mai fi prezentat. Adresa de domiciliu rămâne inscripționată, dar nu și pe verso-ul cărții de identitate, ca în prezent.
De asemenea, românii nu vor mai fi nevoiți să prezinte certificatele de stare civilă la depunerea cererii pentru eliberarea CEI, iar buletinele vor fi eliberate opțional și pentru minorii de până la 14 ani, la solicitarea ambilor părinți. Mai mult decât atât, pentru copiii de până în 12 ani nu se vor colecta amprente.
„Regulamentul UE 2019/1157 stabilește expres forma și conținutul documentului de identitate care poate avea și funcția de document de călătorie la nivelul statelor membre în Uniunea Europeană. În aceste condiții, pentru categoria de vârstă 0-14, neexistând obligația de obținere actului de identitate, urmează să se elibereze doar carte de identitate electronică”, se arată în nota de fundamentare.
În acest moment, costul eliberării unei cărți de identitate noi este de 67 de lei, dar s-a stabilit că suma va fi suportată de stat.
(1) Contravaloarea cărții electronice de identitate emise persoanelor cu vârstă mai mare de 14 ani se asigură din fonduri alocate în acest sens de la bugetul de stat sau din fonduri externe nerambursabile, în condițiile și limitele stabilite prin hotărâre a Guvernului.
(2) Prin hotărârea prevăzută la alin. (1) se stabilește și mecanismul de asigurare a contravalorii cărții electronice de identitate” , arată un proiect MAI.