Se dau amenzi de 1.000 de lei pe loc pentru părinţii care nu îşi duc copiii la şcoală. Legea de care aceşti români trebuie să ştie. În România, învățământul obligatoriu este de 10 clase, iar acei părinți care nu asigură condițiile necesare pentru copiii lor pentru a merge la școală vor putea fi amendați sau obligați la muncă în folosul comunității.
Autoritățile au dreptul să amendeze părinții care nu își trimit copiii la școală, așa cum prevede legea.
În Craiova, Poliția Locală va avea dreptul de a amenda părinții care nu își trimit copiii la școală. Potrivit Legii Educației, învățământul obligatoriu este de 10 clase, iar părinții care nu asigură condițiile necesare pentru copiii lor vor putea fi sancționați.
Astfel, în Craiova, unitățile școlare au primit o adresă prin care sunt informate că agenții de poliție vor fi imputerniciți să aplice amenzi părințiilor care nu asigură copiilor condițiile necesare pentru a putea merge la școală până la finalizarea studiilor din învățământul obligatoriu.
Amenzile aplicate acestei categorii de părinți pot varia între 100 și 1000 de lei, însă amenda poate fi transformată în munca în folosul comunității.
În cazul elevilor care învață la unitățile de învățământ din oraș, însă au domiciliul în alte localități, unitățile școlare vor fi obligate să informeze unităţile administrativ-teritoriale (U.A.T) pe raza cărora au domiciliul familiile acelor elevi, au explicat reprezentanții Primăriei Craiova, conform Gazeta de Sud.
Această hotărâre a fost luată în conformitate cu Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar (ROFUIP).
De asemenea, legea Educației în vigoare arată că învățământul obligatoriu este de 10 clase. În cazul în care există elevi care lipsesc de la școală, consiliul de administrație al unității de învățământ trebuie să anunțe Poliția Locală cu privire la aceștia.
„Constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzilor contravenţionale se realizează de către Poliția Locală, la sesizarea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ. Până la acestă dată, nu s-a primit nicio sesizare în acest sens”, a declarat Marina Andronache, şef Serviciu Imagine din cadrul Primăriei Craiova.
Potrivit ROFUIP, „prezenţa elevilor la fiecare oră de curs se verifică de către cadrul didactic, care consemnează, în mod obligatoriu, fiecare absenţă. Absenţa se consemnează în catalog doar în cazul în care elevul nu este prezent la ora de curs şi nu poate fi folosită drept mijloc de coerciţie”.
„În cazul elevilor care domiciliază în afara Craiovei, unitățile de învățământ sesizează U.A.T-urile respective în vederea aplicării sancțiunilor”, a precizat Marina Andronache, şef Serviciu Imagine din cadrul Primăriei Craiova.