În urmă cu doi ani, studiul realizat de „Transparency International” revela faptul că România este cel mai corupt stat din Uniunea Europeană, de altfel o poziție rușinoasă pentru statul român, dar nu departe de adevăr. În schimb, anul 2023 a adus noi date revelatoare care arată care sunt cele mai corupte țări din Uniunea Europeană, top în care România este pe locul 3, dar vedem azi și unde se află Ungaria.
Ca în fiecare an, TI a dat publicității și anul acesta lista cu cele mai corupte țări din Uniunea Europeană. Este vorba de raportul anual al Indicelui de percepție a corupției (IPC), și prezintă o imagine sumbră a stării corupției în țările din Europa Centrală, Ungaria și Slovacia fiind clasate printre cele mai corupte țări din UE.
ONG-ul calculează un scor din media ponderată a mai multor subindici, pe baza mai multor sondaje și evaluări efectuate în 180 de țări din întreaga lume. Scorurile variază de la 0 la 100, iar cu cât scorul este mai mare, cu atât corupția este mai mică. În clasamentul din acest an, atât Ungaria, cât și Slovacia se află printre cele mai corupte țări din UE.
În ciuda faptului că a obținut un punct în plus față de indicele de anul trecut, Ungaria a scăzut cu nouă puncte în ultimii șapte ani în Indicele de percepție a corupției, cea mai accentuată scădere din Europa, alături de Malta. Situată pe locul 64 la nivel mondial, Ungaria este a treia cea mai coruptă țară din UE, potrivit Transparency International. Doar Bulgaria, ocupanta locului 77 la nivel mondial și Grecia, pe locul 67, au scoruri mai mici.
În raportul său anual, Transparency International evidențiază Ungaria și Polonia, plasată pe locul 36 la nivel mondial, cel mai bun scor din Europa Centrală, dar care a pierdut trei puncte în ultimii trei ani:
„În ambele țări, instituțiile și valorile democratice sunt în pericol, iar guvernul intervine în mod continuu și sfidează independența atât a mass-media, cât și a sistemului judiciar”, scrie organizația.
Vezi și: Topul în care România este pe primul loc. Avem cel mai mic cost al vieții din Uniunea Europeană
Dintre statele membre ale UE, Ungaria este urmată de România, situată pe locul 61 la nivel mondial, Croația, care ocupă locul 60, și Slovacia, care ocupă locul 57 la nivel mondial și locul 6 în topul celor mai corupte țări din Europa.
Cu un scor de doar 50 din 100, Slovacia raportează cel mai slab scor din 2013 încoace și pierde trei poziții față de indicele din 2017.
„Doar 47 de persoane au fost acuzate de fapte penale de corupție în 2018, ceea ce reprezintă cea mai mică cifră din 2009 și jumătate din media anuală a persoanelor acuzate între 2010 și 2014″, a declarat Gabriel Sipos, șeful Transparency International Slovacia, citat de Slovak Spectator.
Anul trecut, Slovacia a fost zguduită și de asasinarea jurnalistului Jan Kuciak, care investiga cazuri de corupție de stat, și a declanșat cele mai mari proteste de masă pe care le-a cunoscut țara din 1991 încoace.
Atât Ungaria, cât și Slovacia rămân, totuși, mai puțin corupte decât alte țări europene din Europa de Est. Cu un scor de 71 din 100, Statele Unite se situează pe locul 22 și pierd 4 puncte într-un singur an față de Indicele de percepție a corupției din 2017.
Vezi și: Laura Codruța Kovesi bagă frica în România și în celelalte țări europene. Reacția fără precedent
Aflată pe locul 38 la nivel mondial, Republica Cehă este considerată de Transparency International drept „una dintre țările-cheie de urmărit în viitor”. Dar Republica Cehă s-a confruntat cu o serie de scandaluri recente care descriu o realitate diferită pe teren.
La nivel mondial, cea mai puțin coruptă țară este Danemarca. Dar „chiar și țările cu cele mai bune scoruri, precum Danemarca, nu sunt imune la corupție”, amintește Transparency International, reamintind că „corupția încă există, așa cum s-a văzut cu scandalurile recente în care a fost implicată Danske Bank”.
Țara scandinavă este urmată de Noua Zeelandă, Finlanda, Singapore, Suedia, Elveția, Elveția, Norvegia, Olanda și Canada. La polul opus, cele mai corupte țări din lume sunt Somalia, Sudanul de Sud, Siria, Coreea de Nord, Yemen și Afganistan, potrivit indicelui.