25 ian. 2023 | 16:58

Rucsaci sau rucsacuri. Care este varianta corectă de plural

Diverse
Rucsaci sau rucsacuri. Care este varianta corectă de plural
Rucsaci sau rucsacuri

Rucsaci sau rucsacuri? Probabil ați auzit de multe ori ambele variante și vă întrebați care este cea corectă. De cele mai multe ori, suntem tentați să spunem rucsaci la plural, însă specialiștii în lingvistică ne atrag atenția și ne explică care este, de fapt, forma corectă la plural. Aflați mai multe în materialul următor care variantă dintre rucsaci sau rucsacuri este cea corectă!

Care este varianta corectă: rucsaci sau rucsacuri?

Cuvântul rucsac ridică multe semne de întrebare atunci când vine vorba să-l folosim la plural. Atunci când avem îndoieli în privința anumitor cuvinte care au forme de plural, consultăm DOOM2, însă nici aici nu găsim explicații concludente. Așadar, astăzi vă arătăm care este pluralul cuvântului rucsac: rucsaci sau rucsacuri?

Multe persoane consideră că rucsaci este forma corectă de plural, întrucât cred că acest cuvânt are legătură cu sacii, însă între cele două substantive nu există nicio legătură.

Așadar, dacă vă întrebați care este forma de plural a substantivului rucsac, este musai să știți că singura formă acceptată la plural este rucsacuri. Rucsaci este forma greșită și nu ar trebui să o mai folosiți.

Rucsacul, definit ca echipament sportiv, este, de fapt, un neologism. În trecut, românii foloseau pentru a merge la munte traista sau desaga.

Acest cuvânt nu este unul român, ci provine din limba germană, așa cum este explicat și în DEX. În germană, rucsac este compus din rucken, care înseamnă dos, spate, și sack, care reprezintă sacul. Totodată, francezii au adoptat acest cuvânt, numindu-l sac de spate. În limba română, sacul semnifică un obiect confecționat din pânză, care este folosit la păstrarea și la transportarea unor produse.

Citește și: Monede sau monezi. Care este varianta corectă, de fapt

Istoria rucsacului. Cine l-a inventat

Puțini știu cine a inventat rucsacul! Nu există persoană care să nu aibă măcar un rucsac prin casă. Fie că vorbim despre un rucsac pentru vacanțe sau de o altă variantă mai mică, de exemplu de mers la școală, acest obiect este nelipsit și este extrem de popular.

Varianta pe care o folosim în zilele noastre a fost, de fapt, rezultatul minții sclipitoare a americanului Dick Kelty, un excursionist pasionat, care l-a realizat în anul 1951. Atunci, el a găsit o alternativă mai eficientă și mai confortabilă pentru uneltele militare folosite în drumeții.

Totodată, el a continuat să își perfecționeze invenția în atelierul său micuț, folosind materiale din ce în ce mai ușoare în construcția rucsacurilor sale și adăugând curele, căptușeli, dar și fermoare exterioare.

Citește și: Căpșune sau căpșuni? Mulți fac confuzia

Americanul Dick Kelty a pus bazele acestui echipament de transport

Rucsacurile lui Kelty au cunoscut succesul abia în anii 1970, atunci când interesul pentru activități în aer liber a creat o creștere uriașă pentru echipamentele americanului. Dacă în primul an de la invenție a vândut în jur de zece bucăți pentru apropiați, aflați că acum, afacerea lui Dick Kelty, înregistrează miliarde de dolari.

Conform istoricilor, prototipul de rucsac ar fi pornit din dorința oamenilor de a-și transporta lucrurile mărunte în siguranță. El era utilizat deja de ani buni pentru a transporta bebeluşii în siguranță, dar chiar și de astronauți pentru a ieși în spațiu.

„Iniţial, lucrurile mai mărunte era puse într-un sac cusut din piei de animale care era legat la gură şi purtat pe umăr. La un moment dat, un om genial a descoperit că dacă leagă o sfoară sau o curea din piele de la gura sacului la unul dintre colţurile din partea jos, povara poate fi purtată mai lesne, atârnată de umăr, astfel încât ambele mâini îi erau libere. De aici şi până la breteaua dublă, de la gură la ambele colţuri, n-a mai fost decât un pas”, explica profesorul de istorie Iulian Toma.

Ranița soldaților seamănă cu un rucsac

Cei care aveau cel mai mult nevoie de rucsacuri erau vânătorii şi soldaţii, care foloseau săbii și săgeți, iar un rucsac îi ajuta enorm să le transporte mai ușor. În urmă cu mai bine de 3.000 de ani, rucsacul purta denumirea de raniță.

„Există dovezi clare că raniţa soldăţească era folosită încă de acum peste 3.000 de ani. Era o obişnuinţă la romani, la greci, la numeroase civilizaţii antice, este drept la concurenţă cu arhaica traistă cu baieră. Uite că traista n-a murit nici în zilele noastre, dar a cam pierdut bătălia cu rucsacul”, spune profesorul Toma.

Între timp, ranița soldaților a suferit modificări majore. A început să fie confecționată din piele sau alte materiale mai ușoare. Și în prezent, soldați din armatele lumii mai folosesc ranița, dar este ceva mai sofisticată: are buzunare, texturi antitranspiraţie, dar și GPS.

Parteneri
Silviu Prigoană, ultimele dorințe înainte de a muri. Ce a putut să spună cu doar puțin timp înainte să treacă în neființă
Redactia.ro
Unde va fi înmormântat Silviu Prigoană? „La etajul doi mă duc, sub tata! Sunt pregătit să mor.” Declarații halucinante ale omului de afaceri în podcastul lui Bursucu cu câteva zile înainte să moară!
Click.ro
Care a fost cauza morții lui Silviu Prigoană. Ce au descoperit medicii legiști
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Anamaria Prodan i-a cerut iertare lui Reghecampf, după moartea lui Silviu Prigoană: 'Am pus mâna pe telefon şi i-am scris'. Ce răspuns a primit impresara de la fostul soț
Unica.ro
Vești proaste pentru șoferi. Spoliați și mai rău de ecologismul UE
EVZ.ro
Ce a comandat Silviu Prigoană de la restaurantul din Bran, cu câteva minute înainte să moară. Afaceristul nu a mai apucat să mănânce
Spynews
Taxă la bancomate. Anunț pentru toți românii care vor să retragă numerar de la ATM
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
Se dau TICHETE de 500 de LEI pentru foarte MULȚI ROMÂNI! Banii se dau pe 18 NOIEMBRIE
Mediaflux
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul om de afaceri
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro