Veste proastă pentru o anumită categorie de pensionari. Din păcate, aceștia vor primi mai puțini bani în luna ianuarie după ce taloanele lor de pensie au fost tipărite greșit. Află cine sunt persoanele vizate și dacă își mai pot recuera pagubele. Care este, de fapt, motivul greșelii făcute de statul român.
În ciuda decizie CCR, conform căreia, nicio pensie aflată în plată nu poate fi micșorată prin OUG, indiferent că este vorba de pensie specială sau contributivă, în luna ianuarie, mai multe taloane de pensie au fost tipărite greșit, astfel că pensiilor care depășesc 40 de milioane le-a fost plătită ilegal contribuția la Sănătate, introdusă de Guvern prin OUG, astfel că statul ar putea păstra acești bani, în vreme ce pensionarii vor primi o pensie mai mică, din cauza acestei greșeli de tipogragie, generată de o neînțelegere.
Potrivit judecătorilor CCR, această taxare a pensiilor mai mari de 40 de milioane este neconstitutională, explicația acestora fiind aceea că Guvernul nu poate diminua cuantumul pensiilor aflate în plată prin OUG.
Mai mult, judecătorii CCR au explicat că micșorarea pensiilor nu este legală nici prin introducerea de impozite, nici prin alte contribuții impuse, această măsură afectând dreptul fundamental la pensie prevăzut de Constitutie.
Problema legată de greșirea tipării taloanelor a fost generată din cauza deciziei Curții, a cărei motivare a venit pe data de 29 decembrie, perioadă în care taloanele de pensii pentru luna ianuarie fuseseră deja tipărite Altfel, pensionarilor care primesc mai mult de 4.000 de lei li s-a retinut contributia de 10% la Sanatate inclusiv în luna ianuarie
Informația a fost confirmată și de Ministrul Muncii, care a susținut că banii au fost trimiși, de asemenea, înainte de decizia Curtii, motiv pentru care Casa Nationala de Pensii va aplica decizia CCR începând cu luna februarie.
Din acel moment, românii cu pensii de peste 4000 de lei nu vor mai plăti contributia la Sanatate, însă dezavantajul este acela că banii pierduți în luna ianuarie ar putea să nu mai fie recuperați.
Mai grav este că pensionarii care au plătit această contributie de 10% ar putea sa nu-si mai recupereze banii. Cu toate acestea, o postare publicată de Sindicatul Polițiștilor din România
„Diamantul” Oficial le dă asigurări persoanelor cu pensie de peste 4.000 de lei că își pot recupera banii, dacă acționează rapid și suma pierdută merită efortul depus. Iată cum poți afla suma pierdută:
„În atenția pensionarilor cu pensii mai mari de 4000 lei, care ați plătit CASS, de la 1 ianuarie 2022, pentru partea din pensie care a depășit 4000 lei. Dacă ați plătit, cât ați plătit, vedeți pe fluturaș. Dacă aveți cont la CPS MAI, e foarte ușor să aflați sumele. Și atenție, duceți-va pe anul 2021, că să vedeți că în 2021, de exemplu, nu ați plătit CASS. Doar începând cu ianuarie”, a transmis sursa citată.
Pentru persoanele a căror sumă este semnificativă, liderul de sindicat, Emil Păscut, a oferit un sfat eficient pe pagina de socializare, astfel că cei puternic păgubiți pot depune o plângere în instanță prin care să-și ceară drepturile.
„Deci:
1) Faceți cerere către Casă de Pensii să va restituie sumele încasate abuziv, de la 1 ianuarie 2022, cu titlu de CASS, în baza OUG 130/2021.2) Băgați acțiune la instanța astfel că publicarea deciziei CCR să va prindă cu acțiunea înregistrată la instanța. E musai să băgați acțiune înainte de publicarea deciziei.
Că să merite, eventual va cuplați 5-10-20 inși la acțiune, că să împărțiți onorariul avocatului”, a comentat sursa citată.