Noaptea dintre ani ajunge să fie, de cele mai multe ori, noaptea exceselor. Medicul Vlad Ciurea, unul dintre cei mai cunoscuți și respectați specialiști de la noi din țară, vine cu o serie de sfaturi pentru români. Câte pahare de vin este recomandat să bei în seara de Revelion. Care este semnalul prin care organismul ne transmite că este momentul să nu mai consumăm alcool.
An de an, în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie, unitățile de primiri urgențe ale spitalelor din întreaga țară sunt pline de pacienți care au consumat cantități prea mari de alcool.
Profesorul Vlad Ciurea, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați medici din România a dezvăluit câte pahare de vin e recomandat să bei în noaptea de Revelion. Specialistul recomandă ca elixirul lui Bachus să fie savurat la final de masă, pe post de digestiv. În timp ce femeilor li se recomandă un singur pahar, bărbații se pot bucura și de al doilea, însă fără să facă excese.
„Vinul e perfect relaxant. Am pledat pentru un pahar de vin roșu, relaxează organismul, creierul și ca digestie. Îl recomand după masă, ca un digestiv. E și un ușor somnifer. Nu recomand tăriile și nu recomand excesele. În perioadă a sărbătorilor recomand tăriile, însă în cursul anului nu. Tăria arde, trece ca o lavă peste tubul digestiv. Unde mai sunt plăcerile digestive? E o recomandare medicală. Femeile să bea un pahar de vin, bărbații să bea două”, a explicat medicul.
În ciuda efectelor sale benefice, nu trebuie să uităm că alcoolul are și numeroase acțiuni nocive asupra organismului uman, în special la nivelul ficatului și sistemului nervos. Medicul a dezvăluit care este semnalul pe care creierul îl transmite în momentul în care am băut prea mult:
„Vinul, ca aspect, e minunat, dar înăuntrul e alcoolul. Alcoolul e problema care atacă celula hepatică și cerebrală. Vinul trebuie să constituie o plăcere. Există un semnal când trebuie să te oprești, când începi să încurci cuvintele sau pierzi echilibrul. Vinul atacă creierul mic și se pierde echilibrul, deci în doze corespunzătoare.”, a declarat medicul Vlad Ciurea, la Digi 24.
Nu este prima oară când medicul Vlad Ciurea vorbește despre efectele negative ale consumului excesiv de alcool asupra celulelor nervoase.
„Din creierele pe care le-am operat și le-am văzut, creierul alcoolicului este cel mai degradat. Este un semn mare de alarmă. Creierul celui care consumă mult alcool se stafidește.
În rest, dacă un om are mai multe sau mai puține celule nervoase, dacă funcționează la un IQ mai dezvoltat, sau nu, adică un intelectual de super, super clasă și un lucrător, nu poți să spui că între cele două este o diferență foarte mare”, a declarat medicul pentru DC Medical.