21 dec. 2022 | 20:02

Ingredientul banal care nu are ce căuta în sarmale. Strică gustul, toţi vor observa

Sfaturi Culinare
Ingredientul banal care nu are ce căuta în sarmale. Strică gustul, toţi vor observa
Cum să prepari cele mai bune sarmale pentru masa de Crăciun. Ingredientul banal care nu are ce căuta în sarmale.

Sarmalele sunt nelipsite de pe mesele de sărbători ale românilor. De cele mai multe ori, gospodinele le prepară pe baza unui mix de carne, astfel încât să nu cadă greu la stomac persoanelor sensibile. Puțini știu că o alegere greșită poate da peste cap toată savoarea mâncării. Află în rândurile de mai jos care este ingredientul banal care nu are ce căuta în sarmale.

Ingredientul banal care nu are ce căuta în sarmale

Rețeta originală de sarmale a suferit multe modificări, de-a lungul timpului. În primul rând, fiindcă preparatul nu este tradițional, deși de multe ori așa se titrează în spațiul public. Sarmalele românești își au rădăcina în bucătăria turcească. În timp, ingredientele, precum și indicațiile culinare de preparare au suferit readaptări după preferințele românilor.

Fiecare gospodină are propriile sale gusturi. Unele prepară sarmalele mai aromate, altele le dau forme diferite, ținând cont și de obiceiurile promovate în regiunile în care locuiesc. Indiferent de modul în care arată din punct de vedere estetic, există un ingredient pe care nu trebuie să-l adaugi niciodată în compoziție, dacă vrei să nu strici mâncarea.

Este vorba despre carnea grasă de porc. Aceasta trebuie evitată cât mai mult posibil. Dacă dispui doar de carne grasă de porc, încearcă să o combini cu carne slabă. În niciun caz nu găti sarmale cu acest ingredient. Rezultatul nu va fi deloc pe placul tău. Sarmalele vor ieși prea uleioase și vor pica greu la stomac.

În rândurile de mai jos, îți vom explica, pas cu pas, cum trebuie să procedezi dacă vrei să gătești sarmale savuroase pentru masa de Crăciun. Vor ieși perfecte și echilibrate – ca aromă și ca textură. Nu vei da greș, dacă vei respecta aceste indicații.

Rețetă gustoasă de sarmale pentru masa de Crăciun

Ingrediente:

  • pulpă porc – 500 g;
  • pulpă sau piept vită -500 g;
  • poală de porc proaspătă sau kaizer, slănină afumată – 200 g;
  • 2-3 cepe mari (cam 400 g ceapă);
  • 100 – 150 g orez cu bob rotund;
  • 1 morcov mic;
  • 1 lingură țelină rădăcină rasă;
  • 2 linguri mălai;
  • sare, piper, coriandru, cimbru, boia de ardei dulce, iute, ardei iute, chimen măcinat;
  • mărar și pătrunjel;
  • 1-2 linguri untură sau ulei;
  • pastă de tomate sau suc de roșii;
  • 1 cană cu vin alb (200 ml);
  • varză proaspată sau murată.

Cum prepari cele mai bune sarmale de Crăciun

  1. Se alege carnea de pielițe, oase, cheaguri de sânge, se spală foarte bine și se toacă la mașină.
  2. Se pune într-o tigaie puțin ulei sau untură, se adaugă ceapă și se călește până când își schimbă culoarea.
  3. Se curăță, se spală și se toacă mărunt ceapa, morcovul și țelina dată de răzătoarea fină.
  4. Se adaugă legumele în tigaia cu ceapă și se lasă pe foc maximum 5 minute, până când se înmoaie.
  5. Se pune carnea într-un vas încăpător de bucătărie, peste care se adaugă legumele răcite.
  6. Se spală orezul în mai multe ape, se lasă la scurs, apoi se adaugă peste carne.
  7. Se adaugă mălaiul, pătrunjelul, sucul de roșii și restul condimentelor în compoziție.
  8. Se amestecă compoziția foarte bine, astfel încât toate ingredientele să fie încorporate perfect.
  9. Se toarnă, la final, o cană cu vin alb în carne, după care se amestecă din nou compoziția cu o lingură de lemn.
  10. Se ia o frunză de varză și se introduce în ea compoziție de carne și orez, se împăturește, iar la capete se îndeasă.
  11. Se repetă pasul anterior până când toată compoziția de carne s-a terminat.
  12. Se taie cotorul de la varză și se toacă mărunt, după care se așază toate pe fundul oalei în care fierbem sarmalele.
  13. Se așază sarmalele în formă circulară, lăsând suficient spațiu între ele pentru ca orezul să poată să crească în volum.
  14. Se adaugă, printre sarmale, ingrediente aromate, în funcție de preferințe, precum kaizer, foi de dafin etc.
  15. Se toarnă deasupra sarmalelor apă și se dă mâncarea la cuptor, pentru aproximativ 2-3 ore, timp în care se verifică periodic nivelul apei. Dacă este nevoie, se completează.

Citește și: Ingredientul care trebuie adăugat în oală pentru cele mai gustoase sarmale. E un truc excelent

După ce au fiert, sarmalele se lasă la răcit. Se pot servi alături de mămăligă cu smântână simplă sau cu hrean, în funcție de preferințele fiecărei gospodine în parte. Indiferent de modul în care alegi să le servești la masa de Crăciun, cu siguranță toată lumea se va ridica mulțumită de la masă.

Digisport.ro
Unde s-a angajat Neil Lennon, după ce n-a rezistat decât 6 meciuri în România
Stirile PROTV
Ce făcuse șoferul strivit de tramvai în București chiar înainte de tragicul accident. ANIMAȚIE GRAFICĂ cu momentul impactului
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
David Popovici s-a obișnuit greu cu celebritatea. A trecut prin multe momente neplăcute
Spynews.ro
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Europa, salvată de o beție cruntă. Împăratul care a adus apocalipsa pentru europeni se desfăta cu o fântână de alcool
BZI.ro
Irina Columbeanu este o domnișoară elegantă! Cum arată dormitorul ei din vila în care locuiește
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Ce se observă pe chipul Biancăi Drăgușanu când renunță de tot la machiaj! Chiar ea a recunoscut că e grav
Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Ceaiul care te va ajuta să dormi ca un bebeluș. E preparat din coaja unui fruct regăsit în orice magazin
Click.ro
„UE și-a pierdut mințile. Este un gest sinucigaș”. Moscova despre ajutorul european acordat Ucrainei
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Sofia Vergara si-a coafat părul cu un produs de 22 de dolari. E la îndemâna tuturor
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
Elena Udrea este devastată. Anunț din închisoare: Te iubesc cel mai mult pe lumea asta!
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
Răsturnare de situație în ALEGERILE din SUA! ADEVĂRUL despre TRUMP și KAMALA
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro